在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Handsomewoman 發表於 17-7-12 19:05
最perfect 係可以唔洗做都唔影響生活質素,又有長老或工人幫。

最理想就係咁,但世界偏偏無咁如意

已刪除用户

回覆樓主:

複式洋房

藍尾巴 發表於 17-7-13 02:53
除非你夠狠心,唔係佢地只會更放肆,不如試下去功課班或補習

琥珀宮

sum30624700 發表於 17-7-10 10:55
我返緊份工準時5點40即走,有姐姐幫手的。
但因為大既上左小學好多野跟,細既幼稚園已經唔鍾意睇書做功課.. ...

之前5點準時放工份工又近我都quit左份工,仲後悔點解唔一早自己湊返,小一勁多野跟,習慣定左以後好難改

複式洋房

mandy952 發表於 17-7-18 07:36
之前5點準時放工份工又近我都quit左份工,仲後悔點解唔一早自己湊返,小一勁多野跟,習慣定左以後好難改
...

多2-3個小時自己湊返係咪真係不一樣

琥珀宮

sum30624700 發表於 17-7-18 08:30

返完工返到屋企仲要照顧d細嘅,自己冇得休息,同打兩份工冇咩分別,而且咁嘅情況下照顧細路人又忟,照顧質素太低。
仲有家頭細務呢,我冇工人,請工人人工冇一大截仲要養多個,咁不如自己唔做仲好,何必咁辛苦呢?而家唔使返工專心照顧屋企先最好,好多時錢唔等如一切。起碼煮餐飯都有心機煮,得閒又可以煲下涼茶,細路身體一定熱氣,要多煲湯水,病痛都少好多,就算病都快d好。少舊錢未慳d使,而家早餐中午又唔使出街食,健康又慳錢,返放學自己湊,咩都自己跟返,今次考試又有進步,連補習都慳返。
冇咁大工作壓力,連垃圾都買少左,又慳返筆。而家暑假,尤其長假期間,電視都唔開,夜晚先開,迫佢去圖書館借書睇,既免費又益智。如比人湊一定係開電視比佢睇,再唔係玩ipad。
唔好意思太長氣,但自己湊返實在好好多,點解咁力勸人自己湊,因為本身做開教育界,見過無數無人理嘅細路一二年級時由原本聰明又乖嘅變成成績差又懶仲要學壞,結果升埋b3中學,咁就一世!但嗰d即使阿媽連abc都唔識嘅係屋企照顧細路,d細路真係聽話好多,成績起碼中間,一定唔會係最差嗰班。好嘅仲要係佔大多數。

琥珀宮

sum30624700 發表於 17-7-18 08:30

仲有就係唔好相信咩親子時間係重質不重量,完全係自欺欺人,親子時間就係重質又重量,細路成長期間最最最需要嘅係安全感,安全感足夠身心成長先夠健全。

複式洋房

mandy952 發表於 17-7-18 10:20

仲有就係唔好相信咩親子時間係重質不重量,完全係自欺欺人 ...

係呀,我贊同。
之前一直糾纏於有姐姐接送,我6點返到屋企感覺都好多時間。但忽略左自己放工個身心係幾咁攰,都無力再去跟。
我只希望自己做FTm 趁佢地返學既時候做家務或者休息下,接佢地放學就可以自己跟足全程.

錢方面。夠用就算啦,唉,儲唔到都無辦法

大宅

mandy952 發表於 17-7-18 10:11
返完工返到屋企仲要照顧d細嘅,自己冇得休息,同打兩份工冇咩分別,而且咁嘅情況下照顧細路人又忟,照顧質 ...

認同,我日日都諗做ftm, 好想自己跟返對仔女,但我人工33k以上,冇咗我份收入生活不能正常,所以得個諗字

複式洋房

sum30624700 發表於 17-7-18 10:23
係呀,我贊同。
之前一直糾纏於有姐姐接送,我6點返到屋企感覺都好多時間。但忽略左自己放工個身心係幾咁 ...

唔可以話儲唔到無辦法。咁你仔女生活質素下降。將來你老左點算,你要他們供養下半世?

你唔係應該儲夠錢先生既咩?

複式洋房

fanny5695 發表於 17-7-28 07:48
唔可以話儲唔到無辦法。咁你仔女生活質素下降。將來你老左點算,你要他們供養下半世?

你唔係應該儲夠錢 ...

要儲幾多錢先至生?10萬?50萬?
永遠無一個標準,係香港消費指數愈黎愈高。
儲唔到真係無辦法,只希望小朋友進步一點點就夠...

複式洋房

sum30624700 發表於 17-7-28 08:03
儲唔到真係無辦法,只希望小 ...

係無標準。但我覺得起碼要儲到一個唔會影響大家生活質素,同唔會令仔女成為負擔既金額。
你好似做唔到

複式洋房

sum30624700 發表於 17-7-28 08:03
儲唔到真係無辦法,只希望小 ...

大家都是生活係香港。點解人地儲到錢,係儲到一個唔會令生活質素下降,又可以應付突發事既金額。唔好找物價高做籍口喇。大部分人都是普通打工仔,萬幾蚊慳些用,儲五年,都應該有筆錢。點會儲唔到

複式洋房

fanny5695 發表於 17-7-28 10:15
大家都是生活係香港。點解人地儲到錢,係儲到一個唔會令生活質素下降,又可以應付突發事既金額。唔好找物 ...

我係儲唔到者,又未至於會付生活水準下降

複式洋房

sum30624700 發表於 17-7-28 11:00
我係儲唔到者,又未至於會付生活水準下降

又話儲唔到錢,但生活質素唔會下降,即是自打嘴巴??

我想問如果屋企有急事,如醫病,你們有無錢俾?將來你出來工作,會好難找工或做豬頭骨工,你願不願意接受?

複式洋房

fanny5695 發表於 17-7-28 11:21
又話儲唔到錢,但生活質素唔會下降,即是自打嘴巴??

我想問如果屋企有急事,如醫病,你們有無錢俾?將 ...

儲唔到錢係Ftm之後儲唔到。
亦都多謝你咁認真幫我分析喔!!!!

複式洋房

sum30624700 發表於 17-7-28 11:22
儲唔到錢係Ftm之後儲唔到。
亦都多謝你咁認真幫我分析喔!!!!

你自己都識得講做左全職媽就儲唔到錢,咁你仲做? 為仔女將來著想,返工喇

大宅

回覆樓主

我出年3月生細b,大囡2歲半,我生完就會做全職媽媽,手頭會好緊,但都係呢幾年,唯有慳少少,想自己教好2個小朋友

琥珀宮

sum30624700 發表於 17-7-10 10:55
我返緊份工準時5點40即走,有姐姐幫手的。
但因為大既上左小學好多野跟,細既幼稚園已經唔鍾意睇書做功課.. ...

我4:30放工都唔做,不過冇工人要自己買餸煮飯,經濟許可就做ftm啦,唔好話成績,佢更加有安全感,情緒穩定好多

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至