自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小bon 發表於 17-7-23 00:08

我仔仲有鼻敏感, 細啲嗰時每朝5,6 點就打噴嚏, 所以醫生開 Zy ...

無病無痛跑步都會喘?
唔係感冒有病毒先會喘咩?我仔係感冒先會喘 醫生話係病毒刺激氣管收窄

你當時每晚吸舒張氣管?可以既咩?醫生叫?唔係收窄先吸的嗎? 點解唔用青蛙仔?無用?

大宅

bobo620 發表於 17-7-23 00:25
請問睇私家定政府

我睇私家- 梁淑芳醫生
Our anniversary[br]

大宅

回覆樓主

游水同做運動,我仔都係氣管唔好,有太陽時多d同佢去公園玩,煲多d魚湯同萍果水
:-)

大宅

回覆樓主:

我仔係早產B,29w出世,氣管好差,轉天氣必病。我同佢全戒橙,煲鱷魚肉川貝豬展陳皮湯,加埋做天炙,依家就8歲,近兩年已無發病

url] [/url]

子爵府

MYSONPY 發表於 17-7-23 00:27
噢 真係好嚴重 後尾幾大好啲?

由7個月大開始早晚噴類固醇食青蛙仔,到3歲就停藥,我自己覺得2歲打後開始好轉無bb時期咁嚴重。

不過哮喘好左就有濕疹

珍珠宮

MYSONPY 發表於 17-7-23 00:02
咁當年你一直用咩藥幫佢控制?如喘時又應該點做呢?
睇到你回覆 我都覺得好大壓力 因為唔知佢幾時會透唔到 ...

我地選擇主要係吸氣, 我知好多人一聽到類固醇就怕, 但當時好幾個專科醫生都同我講依家每口中含量其實唔高, 最重要係用藥技巧要"快""準""狠"。

快~ 一見問題剛起, (即係你要學把握到/捉到佢"嚟料"前嘅特徵), 例如我仔一開始氣唔順, 本來低頭玩緊LEGO, 都會伸長條頸扯啖氣....
"狠"~我地見佢咁做, 就即捉怇吸兩口氣, 觀察多5分鐘, 條氣順返就收兵; 唔得, 再俾多兩口, MAKES SURE佢吸好(我有用輔助器的).....
"準"~ 吸氣主要目的係治標(令佢順返條氣), 初起即俾藥到位"治"佢, 見效就快; 若遲了, 氣管已經開始越束越實, 即係要吸更多次, 用更長時間, 先可以使氣管鬆返、正常化。

原本我仔按指示都係一日吸四次, 好多次CALL急症 (我仔醫生接電話的) 醫生第一反應就係叫我地即俾氣, 吸住去醫院, 其實好多時去到已OK, 所以我固定早(起)晚(睡)必用外, 就行"快狠準", 有時天氣變化大, 好似用嘅次數多了, 但比較起嚟, 嚴重發作又明顯減少。

治到標, 先可以抽身出嚟搞好個底子, 否則冇可能佢透唔到氣時又要佢去跑跳。

你試下問醫生/藥劑師用法同技巧, 個人情況、藥物效率提升, 用法都可能改變, 對細路更需要膽大心細先得。

珍珠宮

回覆樓主:

我女通常感冒一咳氣管就會hehe聲,如果佢冇感冒就唔會,平時可以跑跳都唔會hehe聲,不過到而家都比佢早晚聞氣,我都好驚佢發作,而家比佢學游水睇下有冇進展,或者間唔中睇中醫調理,我都想比佢試下天炙,今年7歲啦

子爵府

hnh_mami 發表於 17-7-23 00:59
由7個月大開始早晚噴類固醇食青蛙仔,到3歲就停藥,我自己覺得2歲打後開始好轉無bb時期咁嚴重。

不過哮喘 ...

用左類固醇重要食埋青蛙仔?我以為只用其中一隻就得
三歲停到藥已好叻了 停藥後都無氣管收窄?

子爵府

hnh_mami 發表於 17-7-23 00:59

不過哮喘 ...

我仔出世到而家未停過濕疹 困擾到暈

子爵府

brindlewin 發表於 17-7-23 01:08
我地選擇主要係吸氣, 我知好多人一聽到類固醇就怕, 但當時好幾個專科醫生都同我講依家每口中含量其實唔高, ...

請問你係當佢喘時用舒張氣管藥? 早晚就吸類固醇 對嗎?
另請問如氣喘應該去政府定私家急診呢?邊個會快啲呢?

同埋你會係見到小朋友咩情況下先去急診室呢?
你小朋友而家幾大丫?係咪已好反好多呢?你覺得佢地有無因吸得類固醇多而比人矮小一點呢?
吸類固醇吸左幾耐呢?

子爵府

BREADWING 發表於 17-7-23 01:10
我女通常感冒一咳氣管就會hehe聲,如果佢冇感冒就唔會,平時可以跑跳都唔會hehe聲,不過到而家都比佢早晚聞 ...

直情就咁都聽到hehe聲?咁he時應該點做呢? 你女早晚吸類固醇嗎?係咪吸左好啲無再喘呢?吸左幾耐呀?你覺得吸左類固醇會影響高度嗎?

男爵府

回覆樓主:

我仔由3歲開始有哮喘,一跑又喘,食凍野即日就要睇醫生,佢又怕水,所以唔肯學游水,隔左兩三年,同同學一齊學游水,一星期兩堂,游左一個月就明顯好左。游左三個月覆診睇氣管,醫生話游水對佢幫助好大。
所以一直游左三年幾,而家夏天可以成日食雪糕,飲沙冰。

男爵府

MYSONPY 發表於 17-7-22 22:55
小兒三歲半 二歲時開始 如一感冒就會咳同氣管收窄 要聞舒張氣管藥 但平時轉天氣or 無病時係唔會收窄 其實我 ...

你仔仔同我仔仔一模一樣,我仔仔都係3歲半,我仔仔有鼻敏感同氣管敏感,小小傷風就會引發以上兩樣敏感發作,但因為睇開既兒科醫生我好信任同好夾我仔,就算佢要仔仔聞氣都會解釋比我知呢d氣無類固醇叫我放心等等,我明白你因爲我都會好神經質,小小野就好擔心,所以未同佢去過旅行,我唔係怕麻煩,係怕佢去到唔舒服就唔知點算

醫生同我講叫我比成學游水同埋叫我唔洗擔心,大大下就會好架啦,所以一齊加油

水晶宮

畀面勳章

brindlewin 發表於 17-7-22 23:11
多心肺運動(如跑、球類), 對增強呼吸系統同改善體質最見效。

無錯,恆常運動最有效!我仔同細女都有哮喘,三四歲開始學游水,每年冬夏天灸,持之以恆

大宅

MYSONPY 發表於 17-7-22 23:20
咩係tw? 你女當時食青蛙藥食左幾耐?

tw=touchwood
應該2歲幾已經食青蛙仔,斷斷續續食,一食就兩星期,無事就無食,到K2都有食,K3好似無!通常氣管會夾雜皮膚問題,通常係啲摺位!同埋條脷會一撻撻,醫生話地圖脷!你留意下!

大宅

回覆樓主:

我細個都有哩個病, 每次發病都好想死, 呼吸唔到果種感覺好難受, 訓教要拉住d野幫自己用力吸啖氣, 但訓著左又無事, 一訓醒又喘住, 爸媽帶我去診所聞氣, 但只係當時呼吸順, 完左返屋企行步路都難, 小學時同家姐落樓去打羽毛球, 打一下就要停一停, 但俾我發現到做完運動第2日必定不藥而癒, 到中學成日跑步行山, 哩個病完全斷尾, 到現在生埋仔都無再病發, 反而我家姐有時仲會發

公爵府

回覆樓主:

同意上面jm講要快、狠、準,我兩個仔有濕疹、鼻敏感、其中一個仲有食物敏感,2-3歲開始咳時,成2個月都唔好,食青蛙藥唔得就吸氣,吸氣有2隻,一隻有類固醇一隻冇,起碼冬天要吸,夏天停,過了2/3次冬天,人大了強壯了情況又改善了,6歲左右已不用再復發。

小朋友試過學暑假游水,但keep住每星期跆拳道,盡量唔飲凍嘢,冇其他特別。旅行年年暑假去。

珍珠宮

回覆樓主:

我老公係游水游甩哮喘

大宅

MYSONPY 發表於 17-7-22 23:09
我有bk左浸會做 上星期做左一次 但今日又病左 發燒37.6 又咳 聽日應該唔做得
...

貼完嚟緊3日要介口,同埋要食涼野,唔係就有機會發燒

大宅

回覆樓主

我細個有,食中藥好返。我鍾意游水。

首頁

尾頁

跳至