自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

報左先,可以網上報警,留個紀錄先
同時paypel說明唔関自己事,懷疑盜用
有乜事張來起碼有個紀錄出嚟
証明自己有做野,只係對方唔跟進

男爵府

yiyilee 發表於 17-10-2 11:26
我好黑仔,比有盜用過2次,都唔洗我負責,其實只要唔係你交易,都唔洗負責,唔洗點擔心
...

當然唔係我交易啦!但最驚銀行追唔到數,又落返我身上,真係不幸!
唔知銀行點樣黎厘定是否我本人交易?
你是用那間銀行呢?

男爵府

畀面勳章 DHA勳章

chanhiushan 發表於 17-10-2 11:59
當然唔係我交易啦!但最驚銀行追唔到數,又落返我身上,真係不幸!
唔知銀行點樣黎厘定是否我本人交易?
...

我hsbc同BEA 都試過

wcpcelia    發表於 17-10-3 09:23

子爵府

chanhiushan 發表於 17-10-2 10:15
我從來無唔見咭,但 19/9 /2017 PayPal 有個交易$12687,我即時打電話去銀行,跟住又再出現新交易$2189,我 ...

佢在那個網站用左
你就直接contact 個網站話你冇訂購亦不會負責 叫對方取消交易
重要講明會報警 叫佢保留对方ip 同交易資料。

伯爵府

你有無收到 zalora HK 既 receipt?
有 receipt 或 invoice, 聯絡 zalora HK, 呢單係 unauthorised transaction. 等佢唔好出貨.
呢個係購物網站, 應該有 shipping address 可追蹤吧?

侯爵府

chanhiushan 發表於 17-10-2 10:15
我從來無唔見咭,但 19/9 /2017 PayPal 有個交易$12687,我即時打電話去銀行,跟住又再出現新交易$2189,我 ...

我8月尾都試過, 又係hsbc, 張咭仲要係新拎一個月度, 我無登記paypal, 果晚半夜2點幾收到銀行短訊話我有兩筆網上交易, 一筆1xxx, 一筆2xxx, 第二朝瞓醒見到msg已即時打去hsbc cs話呢兩單交易唔係我, cs叫我cut card 先, 但話因為對方未返單做唔到野, 我問係邊間公司, 又話未知, 跟住我過幾日係ebanking 見到顯示呢兩筆數再打去cs叫我填份表寄去, 個cs 好攪笑law, 我話落分行交表, 又話要我一定要郵寄, 我話寄來寄去落分行交唔係仲直接咩, 跟住又話每單查單要俾30定60蚊查單費, 又話要找左果兩筆錢先, 我嘈哂話, 我張咭一直係銀包, 無唔見, 又唔係我過失, 點解要我俾查單費, 點解要找左數先, 跟住個cs先話幫我申請免查單費同延遲找果兩筆錢。之後我dl份表填完就拎去分行交, 早幾日都收到email大致同你一樣話會叫對方銀行提供交易資料, 暫時退返果兩筆錢入我credit card account, 又話唔保證law。
我真係覺得銀行好攪笑law, 已即時通知交易有問題, 唔係應該要remark 返兩筆數有問題, 一返單就即時跟進咩, 又要我係ebanking 見到顯示筆數先填表, 果時已財到光棍手啦, 我果兩筆數都係經paypal 買小米。

子爵府

Chamo 發表於 17-10-2 13:40
有 receipt 或 invoice, 聯絡 zalora HK, 呢單係 unauthorised transac ...

19sep 交易 應已提貨
個網可在服務站提貨 不用地址。

男爵府

esther_fong 發表於 17-10-2 13:55
我8月尾都試過, 又係hsbc, 張咭仲要係新拎一個月度, 我無登記paypal, 果晚半夜2點幾收到銀行短訊話我有兩 ...

咁你現在如何?

男爵府

Chamo 發表於 17-10-2 13:40
有 receipt 或 invoice, 聯絡 zalora HK, 呢單係 unauthorised transac ...

無收到invoice 囉!

男爵府

tigger_bb 發表於 17-10-2 13:57
19sep 交易 應已提貨
個網可在服務站提貨 不用地址。

我已經即刻通知銀行,咁快就提貨,乜唔係要郵寄咩?
現在只覺得銀行對我地的咭主一d保障都無!真係只能講一句黑仔!係咪要將所有visa 咭 cut 哂先安全!

男爵府

esther_fong 發表於 17-10-2 13:55
我8月尾都試過, 又係hsbc, 張咭仲要係新拎一個月度, 我無登記paypal, 果晚半夜2點幾收到銀行短訊話我有兩 ...

駛唔駛你找數呀?

侯爵府

chanhiushan 發表於 17-10-2 14:22
咁你現在如何?

無呀, 等銀行通知law, 諗住如要我負責筆數咪報警law。
真心覺得銀行做法好攪笑law, 如果我第一次打去就即時跟進搵小米, 小米咪可以取消交易唔出貨law, 咪大家都無損失。係要話等對方返左單先可以跟進但又要我自己再打上去. 但係我取消左張吐, ebanking 就會無野果張credit card 既資料, 要我拎左新咭, active 左張咭先ebanking先會再有資料, 又要再打去cs 填表先跟進, 前前後後成十日, 咩貨都出左啦, 之後就話如果跟唔到的話就要我負責, 都離哂譜架

侯爵府

chanhiushan 發表於 17-10-2 14:32
駛唔駛你找數呀?

暫時退返入我account, 唔駛找住, 等跟進結果

男爵府

esther_fong 發表於 17-10-2 14:41
暫時退返入我account, 唔駛找住, 等跟進結果

我仲諗住明天再打電話問下進度如何,你個case 都有一個月,都係跟進中,唉!我咪係未有答案囉!

男爵府

回覆樓主:

唔知點解銀行唔叫你去報案?你攞被盗用資料去就近一間警署報案先,要落口供,跟住同銀行講返你已報案,等警方同銀行跟進。

侯爵府

chanhiushan 發表於 17-10-2 17:19
我仲諗住明天再打電話問下進度如何,你個case 都有一個月,都係跟進中,唉!我咪係未有答案囉!
...

好似話要60日呀麻, e家唯有等咋

大宅

9成唔洗比....
1成要比...

如果銀行認為欺詐行為,自然會報警,差人會上來找拎走你pc同手機查....
(多數係屋企人偷偷look卡)

男爵府

我都試過 嚇得我即時停卡和換卡。 不過要比換卡費

男爵府

減齡達人勳章

我都試過俾人盜用,張卡又係喺銀包無唔見過,一訓醒見到個短訊就即刻call星展。第一個短訊就話我授權碌左4xx美金,第二個短訊就係銀行覺得交易有可疑,所以停左我張卡,第二次碌既2x美金就過數唔成功。

最後通知銀行話我無授權過,佢就叫我唔洗交果4xx美金,亦會出過張唔同號碼既新信用卡俾我,雖然筆數入左我account,但半個多月後銀行就credit返,唔洗我俾。

子爵府

回覆樓主:

試過比人盜用
一定要報
信用咭公司都叫我馬上去報警

首頁

尾頁

跳至