自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 02:54

佢明白做呢啲吾可以求讚賞,但連佢都冇諗過,原來唔係 ...

反面教材,好難得架,順便教小朋友將心比己

伯爵府

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 00:44

唔夠位...... 繼續。。。

我教小朋友唔好咁計較,幫人唔會為左要人的感激,自己想幫就幫,覺得係岩既事就去做!

無計,教係咁教!得我自己一個時,心裡都唔太想幫,太老奉

wcpcelia    發表於 19-3-26 15:13
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 00:44

小朋友好乖! 咁細個都識幫手同要講唔該! 可惜太多人老馮了
放下自在

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

做好自己,施因莫望報
我女18歲會在下雨天幫阿婆在馬路中心執紙皮,有無人讚、點解無人幫,通通唔係重點,重要嘅係佢有呢份心意
我覺得自己教得好架

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 01:18
每次見到有人老馮我都會讚番佢,等佢知道其實佢做得好好。
試過一次係商場搭lift,但通常啲人都係顧自己出 ...

我都試過類似
過緊馬路,架貨van倒後,我見隔離細路自己行,咪伸手欄一欄佢同佢講有車
佢阿媽鬧我阻住佢地過馬路

真係咩人都有痴孖筋!心裡同自己講,咩人教出咩仔女囉

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我都遇過好多呢啲情況, 仔仔幫了大人開門, 佢地唔講唔該, 有時撞到人, 又唔道歉。
唯有我同仔仔講, 媽咪好欣賞你幫人, 對方如果冇禮貌, 我地係管唔到, 但我地可以管理好自己, 有時即使係大人, 佢地做既野都唔一定岩架, 就好似紅燈重過馬路咁, 唔岩既野, 我地唔好學就是了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-26 10:10
我都試過類似
過緊馬路,架貨van倒後,我見隔離細路自己行,咪伸手欄一欄佢同佢講有車
佢阿媽鬧我阻住佢地 ...

我都試過, 在馬路邊等轉綠燈, 個阿嬸好惡咁推開我, 話我「唔過就咪鬼阻住哂啦~」之後就衝紅燈過了對面。
明明佢錯, 我要俾佢推開, 重要被佢鬧......佢秒速過了對面, 真係想話返佢都冇時間。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

禁止訪問

大宅

BBgaga 發表於 19-3-26 02:46
你做得好好呀,哥哥仔好乖
「老馮」只係一種感覺,唔去諗佢 會開心好多,明明自己做緊好事,對得住 ...

url=http://www.TickerFactory.com/]
[img][http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20100203/dt/12/k/e75b/preg.png[/img]
[/url]

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

做好自己,同時,俾佢知道唔係人人都識禮貌,家教從細就要培養,你做得好呀!

子爵府

回覆樓主:

我仔細個時試過,幫手按,俾中老人家鬧唔好玩,因為佢老人家心急門關,唔想等其他人 。 大把呢d例子,日日都發生緊。
不經不覺,自己個仔已經十幾歲牛高馬大,依舊繼續幫倒手就幫。咁少事跟本唔使咁上心,好快佢哋會找到答案。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

BBgaga 發表於 19-3-26 02:46
你做得好好呀,哥哥仔好乖
「老馮」只係一種感覺,唔去諗佢 會開心好多,明明自己做緊好事,對得住 ...

禁止訪問

琥珀宮

公爵府

waiiwaii0611 發表於 19-3-26 01:18
每次見到有人老馮我都會讚番佢,等佢知道其實佢做得好好。
試過一次係商場搭lift,但通常啲人都係顧自己出 ...

我都遇過,我同小朋友解釋,可能係婆婆唔鐘意人幫,覺得你睇小佢,所以發你脾氣。我教佢,世上乜人都有,幫人係好事,應做就去做,總之要做好自己同埋唔好學呢啲人。

男爵府

回覆樓主:

我啲小朋友都成日問我做乜唔出(emoji),因為我都會hold住等人入咗,接力有人按住開門掣,我先走,因為幾個人出,到人哋入,部(emoji)好多時都到咗自動關門嘅時候,我怕撞到啲老人家。

明白樓主嘅意思,我最近一次仲激氣,我同我女去完商場洗手間,我開門俾佢出,我女已經喺我前面,但洗手間門外有兩個人剛剛又行到,佢哋雙手完全冇動作,冇預備頂住度門,因佢哋直接迫入嚟,迫到我女出唔到,我又放唔到手,但嗰吓真係好唔高興。

大宅

經常性會遇到呢種情況,愈來愈多人好老馮,,
不過我依家唔會介意啦,因為自己係出自內心咁樣做,我覺得唔需要理人地有冇唔該。

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

我試過兩個商場中間有度門, 我同個女士迎面行緊, 照距離佢應該到度門先過我, 但佢企喺度唔推 (其實我都係差一兩步距離), 咁我去到度門佢仍然唔推, 咁我咪拉囉, 我一拉開佢即刻行過嚟, 當然唔該都無句啦, 我忍唔住話 "開俾你行架", 佢竟然擰轉頭鬧我, 我臨尾只係講句, "唔好意思呀, 我唔知你傷殘架" 跟住即走, 我"立"到佢想追上嚟繼續閙, 但呢D咁Q懶既人, 點會又要拉返開度門嚟鬧我丫

男爵府

樓主,哥哥好乖,麻煩你幫我讚下佢,我小朋友都係幫人HOLD住LIFT開門,好多”老馮”人出出入入無唔該,我會代佢地唔該小朋友

男爵府

木土土 發表於 19-3-26 08:25
無乜矛盾,有能力幫人係好事,值得高興!

咁芝麻綠豆事幫完人亦不用上心,介懷人地無講唔該,令自己唔開 ...

阿仔初初會有啲唔開心,但佢依家開始明白,未必個個都會有禮貌囉(emoji)(emoji)‍♀️

首頁

尾頁

跳至