婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

送去老人院其他實係對大家最好嘅方法,有心可以日日去老人院探佢,姐姐見日日有親人黎都唔會對老人家太衰。
分享下,我老豆剛退休,咁啱爺爺開始有老人痴呆,後期愈來愈嚴重。瀨屎瀨尿有尿片唔算麻煩,著衫抺身會反抗唔再講,慘在成日嗌返屋企(大陸)!但係隻腳無力行無力企,一起身就跌底,有時候屋企人返工,老豆去個廁所睇少一眼就跌到撞親。咁我老豆又自責,長久兩個都辛苦。
仲有大大小小問題,搞到老豆崩潰左,最後醫院社工求救,搵左家附近的老人院。
老豆日日都有落去抺身換片餵食,都長時間,不過有老人院分擔部分工作,佢有返私人時間心情都好左。我地只係間中底價老人院,無獨立房。不過我覺得日日有親人落去,而且好多事我地做返,姐姐對老人家先會比較好。
後來捱左幾年,老人家仙遊了,大家都鬆口氣。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

搵社工, 做評估... 排日間中心同院舍(3,5,7年)... 要長期照顧患病老人家, 真係人都癲... 絕對犧牲緊家人的身心健康去照顧老人家...

大宅

62真係慘,有老退化佢都唔想,更加唔代表要因此而活得冇尊嚴,妳C6冇能力照顧佢,卻時時咁樣精神虐待62,難道又唔擔心會有報應?

大宅

Fatwing1980 發表於 19-4-26 12:25
住左3年,因為細叔趕左62出來。
之後C6性情大變,少少事就大發脾氣!
可能常常半夜起來清潔屎屎尿尿!

會唔會晚上去老人院 早上返屋企
分散一下時間

加油!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

老人院係唯一方法,叫c6日日去探佢等62慢慢 適應嗰度嘅環境, 如果喺屋企日日都鬧佢感情點會好呢……

首頁

尾頁

跳至