自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢個係我大小朋友嘅我口頭禪,佢成日都話我偏心㗎啦!

子爵府

2018復活節勳章

我覺得小朋友感覺唔到父母既愛就會覺得父母偏心另一個

子爵府

M&A Mom 發表於 19-11-27 18:54
好彩我係一男一女,就算我偏心邊個都唔多覺

其實我都係一仔一女
點做到唔多覺?

男爵府

其實好容易,兩個都是自己仔女,兩個都錫!其實只要令他們手足和睦,兄友弟恭,姐妹情深,就不存在偏心問題啦!

水晶宮

畀面勳章

好命婆 發表於 19-11-27 20:15
其實好容易,兩個都是自己仔女,兩個都錫!其實只要令他們手足和睦,兄友弟恭,姐妹情深,就不存在偏心問題 ...

無錯,仔女得到/享受到足夠的愛,才識得去愛人
我三個仔女(女,仔,女)
係我屋企,從來不講公平,因為愛係無公平可言,愛不可斗量
仔女性別/年齡/愛好/需要都不相同,何必勉強公平!
我成日講,我錫得最耐嘅係家姐,一生只愛一個仔,就係我個仔, 最關心嘅梗係妹妹....令三個仔女都覺得自己獨一無二
目前為止,佢哋全部長大成人,真係從未鬧過交,間中會互相揶揄,無傷大雅

wcpcelia    發表於 19-11-29 11:01

子爵府

701003 發表於 19-11-27 20:31

好勁

伯爵府

KoneyB 發表於 19-11-27 17:18
如題

自己父母都有偏心

我偏心嫁,但佢地睇唔出,我放起個心度

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

人心天生就係偏,所以我只會生一個,我自問做唔到唔偏心

男爵府

我兩個小朋友差4年半
暫時未感覺到自己偏心其中一個
我成日同大果個講媽咪知道佢好乖
請佢幫我一齊錫細佬
同細果個就講媽咪同哥哥都好錫你
你都要錫番我哋
暫時兩邊都冇投訴

琥珀宮

回覆樓主:

我3個,2仔1女,啲人覺得我一定偏心細女,又唔覺自己係喎,絕對公平。哈哈,用《天龍八部》中嘅段王爺心態,對住果個就全心全意,唔想其他果啲。相反,我常投訴佢地3個偏心佢地老豆, 會發老脾果隻,所以佢地唔會投訴我對邊個偏心。

男爵府

我自己係獨女 依家陀2個b女

如果一男一女偏心比較正常,2個同性別的真係唔知點處理。
見到我老公2兄弟有的時候覺得私生子女真係好。但係見到2姐妹相信相愛的時候又會好羨慕

男爵府

竇漪房 發表於 19-11-27 21:26
人心天生就係偏,所以我只會生一個,我自問做唔到唔偏心

認同,所以我兩公婆只生左一個,甘就確保自己唔會偏心。

子爵府

回覆樓主:

都睇小朋友性格,我家姐從細就覺得我爸媽偏心我,佢大我四年,可能以前父母總係有意無意將照顧遷細佬妹就嘅要求加佢身上,佢不滿直接表達,到我大少少因為聽話,我父母開始要我遷就佢,繼而全家都遷就佢,佢越來越覇道自我。連生日買蛋糕都覺得我果個大啲,到結婚又覺得我媽比我份嫁妝大啲(收嘅禮金都唔同),到依家佢都覺得我爸媽偏心我(咁比份家用都唔同)。
我覺得父母做唔到唔偏心都好,但要做到公平,有時因為太顧及子女感受而妥協傷嘅唔係一個係兩個。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

比較冇問題喎, 但唔好唔公平咁比較, 或者處理手法要公平.

男爵府

701003 發表於 19-11-27 20:31

我都係咁上下,我成日話媽咪最錫係細佬,細佬最敬愛係家姐,家姐最關心係爹哋,爹哋最愛係媽咪⋯我哋係一家人無分彼此!所以佢哋倆嗰唔會因為我買咗禮物俾其中一個就會嬲,明白係睇需要和適合來配給資源,不存在偏心問題!

子爵府

2024年龍年勳章

KoneyB 發表於 19-11-27 17:18
如題

自己父母都有偏心

好難令大嗰個覺得唔偏心,即使你冇偏心。只能多D分別獨處,多D單獨交流。

珍珠宮

貓頭雀 發表於 19-11-27 17:20
有jm 教過, 不用諗“點樣公平”, 而係令小朋友覺得:“媽咪錫晒我。”

咁樣係咪易啲?

好啱!

因為重點唔係公平,而係適合,同令小朋友覺得父母愛自己。 通常小朋友覺得大人偏心係因為大人太過份的偏頗,或明顯將孩子們比較(即講到出口,或行為明顯).

我嘅方法係比兩個小孩嘅野係完全唔同,咁咪唔會比較囉

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

我有一仔一女 ;大女細細個話我成日偏幫細佬 ,我同佢解釋 十隻手指都有長短 ,媽咪不能用公平去對待你兩個 。
大大下 大女就無再咁講 ,但佢知我錫佢既 ,有時兩個係度嘈交 我就會抱實個女問細佬 你做咩蝦我個女
跟住兩個就係度偷笑 (emoji) 有時會只同一個出街食好野 ,插時間同一個相處 就攬實佢 拖下佢咁 。

首頁

尾頁

跳至