自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

MM2H 發表於 20-5-17 12:03
係,入境處網上齊晒指示,我5月初填好所需表格,經入境處網頁upload,已經收到通知信,姐姐直接攞通知信到 ...

請問佢要上載合約,咁份約係未蓋印,即係我填左就可以?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

mimosa_t 發表於 20-5-18 11:54
請問佢要上載合約,咁份約係未蓋印,即係我填左就可以?

呢段時間係,因菲領館唔做OFW

伯爵府

MM2H 發表於 20-5-18 12:09

即係scan 其中一份填左的藍色表格,
有齊簽名,
upload就可以?(唔使拿去菲領事先)

因為都趕趕地,見到你話可以網上申請好興奮
但唔知點做⋯⋯

侯爵府

MM2H 發表於 20-5-17 14:12
免OFW好似係到6月底,因為菲領館暫停服務,要留意住啊

菲領館唔係已經開返咩?
6月頭要同工人續約,上星期五去左尖沙咀入境處攞左表格(藍色+白色) ,填好就叫工人去攪,一向都係佢去菲領館交表及蓋印要行兩轉,之後就scan文件網上遞交,好快就可以去攞visa

翡翠宮

mimosa_t 發表於 20-5-18 12:13
即係scan 其中一份填左的藍色表格,
有齊簽名,
upload就可以?(唔使拿去菲領事先)

3份表格,工人姐姐護照內頁,跟番immi網站登記,佢有齊指示點做

翡翠宮

purplechung 發表於 20-5-18 12:14
菲領館唔係已經開返咩?
6月頭要同工人續約,上星期五去左尖沙咀入境處攞左表格(藍色+白色) ,填好就叫工 ...

以往係咁,但5月頭菲館仍然係話關門至5月24,當時睇佢有段notice話6月底前要續約嘅,可以免卻OFW

5月4日upload 所有填妥嘅表格到immi網站,14日收到電郵通知信,直接到灣仔攞新簽證

侯爵府

MM2H 發表於 20-5-18 12:32
以往係咁,但5月頭菲館仍然係話關門至5月24,當時睇佢有段notice話6月底前要續約嘅,可以免卻OFW

5月4日u ...

填好藍色表格要上菲immi網站睇睇,唔駛行2轉都好 Thanks!

伯爵府

MM2H 發表於 20-5-18 12:28
3份表格,工人姐姐護照內頁,跟番immi網站登記,佢有齊指示點做

我睇左,白色表兩份,藍色表(未蓋印)
未去到姐姐護照個度
仲scan緊

伯爵府

MM2H 發表於 20-5-18 12:32

5月4日u ...

唔好意思,我想confirm一下
個份藍色合約,咪一式四份
我係咪只需upload 一份就得?
唔使upload四份一模一樣?

翡翠宮

mimosa_t 發表於 20-5-18 13:29
唔好意思,我想confirm一下
個份藍色合約,咪一式四份
我係咪只需upload 一份就得?

一份已ok,但要齊4頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MM2H 發表於 20-5-18 12:09

連renew passport都做唔切!!
我fd個maid delay左幾個星期都未拎得! 結果原來可以extend舊果本1年, 先續到約! 真係好險!
放下自在

大宅

hksunshine 發表於 20-5-6 09:09
請問大家最近有冇自己搞續約,有什麼手續及有乜野要留意?thx :)

我哋嘅姐姐都就嚟續約,佢想係新約前放長假返菲律賓照顧佢就嚟生嘅女。但係我好驚,始終菲律賓都有疫情,交通又有風險。好頭痛。如果唔係呢啲好特別嘅情況,我覺得可以傾要佢遲一年先返去。

男爵府

dingyan 發表於 20-5-18 13:46
我哋嘅姐姐都就嚟續約,佢想係新約前放長假返菲律賓照顧佢就嚟生嘅女。但係我好驚,始終菲律賓都有疫情, ...

都係了解返當地情況再訂票,我朋友工人續咗約,因航班問題,都無念住返去。我自己個工人原本6月完約,想返菲結婚,但佢最近都話要延長簽證,因家中親人話回去強制隔離14日後,都唔俾出來,佢唔知真假,但都覺得藥睇多一段時間再決定。

伯爵府

dingyan 發表於 20-5-18 13:46
我哋嘅姐姐都就嚟續約,佢想係新約前放長假返菲律賓照顧佢就嚟生嘅女。但係我好驚,始終菲律賓都有疫情, ...

返到嗎?
我姐姐好似話未知幾時先可以返去

大宅

joycelu18 發表於 20-5-18 13:56
都係了解返當地情況再訂票,我朋友工人續咗約,因航班問題,都無念住返去。我自己個工人原本6月完約,想返 ...

係好唔想佢返,但佢個女8月生,佢話好想去照顧喎。。

大宅

mimosa_t 發表於 20-5-18 14:02
返到嗎?
我姐姐好似話未知幾時先可以返去

咁又唔知,其實之前佢話要去佢仔畢業禮,同佢訂咗三月機票,啱啱係強制檢疫定咩政策之前,佢臨時話唔返。。張機票都冇得退,五月回程就退到。。前排又話要去照顧佢女。。我真係覺得好煩,如果唔係唔可以獨留16歲以下兒童在家,真係想算啦。。但其實呢條法例真係好無稽。。。

伯爵府

MM2H 發表於 20-5-18 13:36
一份已ok,但要齊4頁

你好啊,我今日去灣仔拿左visa啦
請問姐姐仍需要拿藍色合約去菲領事館蓋印嗎?

翡翠宮

mimosa_t 發表於 20-5-26 21:53
你好啊,我今日去灣仔拿左visa啦
請問姐姐仍需要拿藍色合約去菲領事館蓋印嗎?
...

好快手,唔洗啊,簽證已釘係姐姐護照內

伯爵府

MM2H 發表於 20-5-26 22:06
好快手,唔洗啊,簽證已釘係姐姐護照內

係啊,好快啊,我18/5交,今日拿得!
真係多得你!否則我都唔知可以網上交!

我都同姐姐話應該唔使,因為visa都拿左了,
但佢話要拿去菲領事館蓋印同交錢⋯⋯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mimosa_t 發表於 20-5-26 22:48
係啊,好快啊,我18/5交,今日拿得!
真係多得你!否則我都唔知可以網上交!

唔駛喇
放下自在

首頁

尾頁

跳至