論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

即炒喇,點解要忍佢忍就咁辛苦、心驚膽戰? 依家即刻搵新工人、再即炒依家個工人,辛苦你媽咪一段時間幫手睇bb,最好你同你老闆講睇下可唔可以彈性上班/縮短工時,等到新工人黎就回復正常。

大宅

等多幾個月炒佢,去agent 度揀定,唔好再請完約了,呢d唔岩你,你駕馭唔到佢,請個乖嘅,自己教好過,不過係另一種勞氣,請工人真係(emoji)

珊瑚宮

未睇完

但已炒得
玩具萬歲!

別墅

fitfish 發表於 20-6-14 19:58
未睇完

但已炒得

點解未睇完都已經覺得炒得?

我老公成日都話請個工人返黎主要係睇住個女,個女又肯跟個工人 ,所以其他野要揸頸就命都照頂

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

你請菲姐姐?菲律賓其實已經復工,你搵過個新㗎啦!過到嚟㗎,可能要耐少少啫!
同埋你只係兩大一細,唔難請人喎!做乜要俾多d錢?跟政府標準人工,佢表現好至俾多一二百佢當bonus會好d囉!

子爵府

rosecherrywt 發表於 20-6-14 20:09

我老公成日都話請個工人返黎主要係睇住個女,個女又肯跟個工人 ,所以其他野 ...

你出糧比工人, 何必甘委屈?
明白請工人主要都係湊小朋友, 但冇可能完全無底線

別墅

竇漪房 發表於 20-6-14 20:36
你請菲姐姐?菲律賓其實已經復工,你搵過個新㗎啦!過到嚟㗎,可能要耐少少啫!
同埋你只係兩大一細,唔難 ...

係呀 菲姐姐,但我剛剛check 過佢個機場都未開返 就算想送佢走都做唔到

別墅

Fishbbmama 發表於 20-6-14 20:43
你出糧比工人, 何必甘委屈?
明白請工人主要都係湊小朋友, 但冇可能完全無底線

所以我都好迷惘,我一直都係到諗夠竟係我太多要求太多不滿,定係出邊個個姐姐都係咁呢? 係咪叫佢起身叫佢一齊出去買餸都可以say no 呢 ?

我老公一直叫我忍,佢自己都覺得個工人做得差,但話個女行先 我自問對佢真係唔差,例如佢話我屋企部淘寶空氣炸煱好好用,又話想要部寄返佢老家,我見唔係貴都買左部送比佢,佢要食咩用咩佢開親口我都比佢,我真心唔知我屋企有邊樣待簿佢所以要咁對我地

子爵府

rosecherrywt 發表於 20-6-14 21:29
所以我都好迷惘,我一直都係到諗夠竟係我太多要求太多不滿,定係出邊個個姐姐都係咁呢? 係咪叫佢起身叫佢 ...

或者係你一開始對佢太好, 同佢唔係岩岩黎香港工作, 自以為覺得係香港工作過, 所以覺得自己高人一等可以揀工、可以say no.
我個人覺得你姐姐的工作態度只會愈來愈差, 如果你自問駕馭唔到佢, 建議你慢慢物色新工人, 唔需要即炒佢, 你搵到新工人自己有say, 唔駛再睇佢面色

男爵府

rosecherrywt 發表於 20-6-14 20:09

我老公成日都話請個工人返黎主要係睇住個女,個女又肯跟個工人 ,所以其他野 ...

同感。睇完兩段已經覺得炒得。你請左件工主自己又唔夠強又唔得閒去控制佢,但又未去到可以隻眼開隻眼閉既程度。
我唔明點解啲人會覺得淨係睇到個小朋友就算,佢份糧係包睇小朋友同做家務,唔係淨係一半。你老版俾JD 你你做得六成得唔得?呢個世界係有好啲既工人,無須揸頸就命。

別墅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 16:32
我現在同佢講咩都唔會聽 好似想博抄咁款

最慘係我現在疫情搵唔到其他工人,只能夠死忍,又唔敢比小過5300 ...

我都剛炒工人,我前工人湊B ok的
係一樣野 好為食
前日發現偷食
我就炒左佢了

水晶宮

rosecherrywt 發表於 20-6-14 21:29
所以我都好迷惘,我一直都係到諗夠竟係我太多要求太多不滿,定係出邊個個姐姐都係咁呢? 係咪叫佢起身叫佢 ...

恕我直言, 你地兩公婆唔曉做人老闆, 員工做不好份工, 但你地就出额外糧兼送額外嘢俾佢。你工人愈來愈過份, 你地一手造成。 你地連如何管工人都做不到, 換幾多個工人 都唔會有好結果!!!

子爵府

rosecherrywt 發表於 20-6-14 21:15
係呀 菲姐姐,但我剛剛check 過佢個機場都未開返 就算想送佢走都做唔到
...

再請姐姐一定唔可以俾佢瞓晏覺

別墅

birdbird 發表於 20-6-14 23:07

恕我直言, 你地兩公婆唔曉做人老闆, 員工做不好份工, 但你 ...

我送野比佢時都未去到咁差,但比我感覺係工人每次試緊我條底線,佢亦都好敢開口

有樣野係真既,我都唔認為我老公私下比半個月糧佢係可取,好似一巴打我塊面咁,我地2個會好好反省下

大宅

birdbird 發表於 20-6-14 23:07

恕我直言, 你地兩公婆唔曉做人老闆, 員工做不好份工, 但你 ...

都有點認同。樓主開個頭太歡鬆,而家好難改反好。
正如小孩反學,反傳統學校覺得辛苦,轉去is就梗係開心既。

樓主太無規矩寵壞工人
此工人是公主,不用懷疑。

考慮搵人吧。

別墅

回覆樓主:

是夜 bb 係自己房訓訓下喊,喊到大聲到我地2公婆都醒左湊阿b, 工人係阿b 斷斷續續咁喊左30分鐘先起身(bb 房係我同工人間房中間),我真係做到好累了

別墅

肉丸小姐 發表於 20-6-15 02:28
都有點認同。樓主開個頭太歡鬆,而家好難改反好。
正如小孩反學,反傳統學校覺得辛苦,轉去is就梗係開心既 ...

BB 戒左夜奶後,我整左timetable print 埋出黎痴係門口叫佢跟,佢無一日係follow 過!佢永遠會話佢有做,無做個堆就日日話湊b 無時間做,叫佢早d 起身做未唔會搞成咁,佢永遠say no

珊瑚宮

我話未睇晒個post
睇左一半已覺炒得

是否本地約滿菲?
佢地身驕肉貴
做野錫身
食野了能
最喜食貴價食材

其實你而家係招呼緊個上賓在家
乜野都要請示佢 睇佢面口
仲要送錢比佢

請人番來係帮手幫輕自己
吾係請番來服侍佢仲要激死自己

佢已睇穿僱主係新手可以騎住你地

所以我話炒得

呢個工人好等錢使
你真係要小心財物(小孩利是金器/,自己銀包)
玩具萬歲!

別墅

fitfish 發表於 20-6-15 08:55
我話未睇晒個post
睇左一半已覺炒得

呢個工人42歲,係香港做左9年,佢跟之前個雇主跟左9年,因為移民所以唔要佢,咁打過去佢舊雇主到問佢做成點,就話好錫小朋友其他野一般,又話因為佢地2公婆都係要返工所以唔係咁多時間對佢,咁我心諗無死la,人地都請左9年

點知黎到一個月左右個工人就同我講,話佢前雇主搞左幾年婚外情,星期六日個嫲嫲就過大海所以一向好free 無人理佢...........而個前男雇主仲係香港,係個女主人帶個小朋友移民....

工人一講起前雇主星期六日屋企無人開心既程度,我個腦好難唔記得

大宅

炒啦!
起碼你DIRECT HIRE都唔洗蝕太多, 又有伯母睇住

首頁

尾頁

跳至