自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

cecelc 發表於 20-12-13 15:32
睇過bk jm分享
又係老婆想再生一個老公唔想
結果老婆如願生左

同意, 樓主可能好少少, 可能只係錢問題, 如果搵到多 d 錢可以再考慮

大宅

當我仔兩三歲時,身邊好多同期朋友都有第二胎,我當時都想生,因為要生兩個的話我唔想佢哋年紀相距太遠,但c6不贊成,我覺得ok,因為勉強無幸福。
到現在阿仔已上小學,我又覺得好彩只生一個,因為教同跟功課實在要花太多心力財力,資源淨係放一個人身上,成家都輕鬆好多。

伯爵府

全部都係你想,你想就得,你c6唔想就唔得

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

我覺得2公婆有共識,佢唔想就唔好勉強,生咗出嚟佢唔理,你就辛苦自己。生唔難,教最難。

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

如果得你c6 一個經濟支柱
未生, 巳經預計經濟上壓力, 點調節?

宜家bb使費, 小朋友教育成本咁高
除非有一筆預留基金, 可以應付到多一個小朋友
講未來可調節,唔會太吃力之類, 係無意思,
真心我係你c6, 都唔會想再要多一個小朋友

子爵府

Joanne1988 發表於 20-12-13 15:15
我好想生二胎,我老公超唔想。

我個仔已經三歲,我覺得係時候要思考生二胎,但我老公用左好多理由話唔係時 ...

我都喜歡小朋友,但如果同老公無共識⋯⋯就唔好再生!你諗下生出黎,但老公唔理,同假單親無分別,我寧願要和諧家庭

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主我睇左你舊post

你而家仲係咪無工作?
你話以前人工少 無乜儲蓄
你份危疾都要c6比錢

佢養你養一個小朋友
唔知仲需唔需要養4大長老
而家仲要因為滿足你而養多個

你體諒下c6愛錫下你c6吧

如果你堅持生多個
一係你先學識揾錢

男爵府

回覆樓主:

完全冇都仲可以用完唔完整來作說辭。而家又唔係冇。如果對方抗拒或甚至反對,咁即使你迫到佢就範,都會傷感情。
到時有乜問題就推返比你,一句"係你話要生"得埋黎,你就無力了。。。

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

李嘉欣咁有錢都係生一個

伯爵府

cecelc 發表於 20-12-13 15:46
樓主我睇左你舊post
我仲睇到佢C6捱到有抑鬱要食藥

小菜豆    發表於 20-12-14 07:58
capricornbb    發表於 20-12-13 19:11
洋蔥頭媽咪    發表於 20-12-13 18:54

琥珀宮

luvysl_blythe 發表於 20-12-13 15:27
間接迫個老公出去偷食就係呢d

Exactly

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

肥肥寶 發表於 20-12-13 15:48
我仲睇到佢C6捱到有抑鬱要食藥

我岩岩都睇到了
我真係無話可說

琥珀宮

回覆樓主:

你老公有情緒病你想迫死佢?完全睇得出你係好自私嘅人

琥珀宮

siuling0119 發表於 20-12-13 15:25
既然經濟有壓力點解仲想生?生的話可能唔止你 c6會唔開心,大嗰個小朋友都可能會唔開心,始終唔係對對兄弟 ...

經濟有壓力嘅真係唔生好過生,仲係以前天生天養咩
如果我係徐子淇,會生半打囉

大宅

我個仔已經三歲,我覺得係時候要思考生二胎,但我老公用左好多理由話唔係時 ...

我生完2個大(1女1仔)幾年後見到啊嫂再生個女好可愛,我自己都再想要多個,(經濟 住 人手都可以)有段時間都勁想,問過老公,佢唔想多過想.所以一直避一直拖,到今年算意外有左,現在生完,老公日夜有時間就餵奶換片,勁讚佢可愛,好惜. 我只係把我例子給你參考,個個老公唔同,你要自己考慮.

男爵府

我幾時都認為生小朋友一定係兩個共同協議同鍾意小朋友先好生

我身邊有個女性朋友想生好多年,但佢老公一向麻麻哋更加明示過如果生咗佢就會失去自由同經濟有壓力,但我個朋友成日都話可能生完之後會唔同,老公會變做愛子如命/暖爸個種,我就覺得佢諗多咗

伯爵府

BK Milk勳章

你呢個情況同我以前一樣,不過我無push我男人,因為我好清楚成件事唔係佢放條精蟲入嚟咁簡單,係大家有無共識去建立一個四人家庭

我生完第一個時已好想要多個,但男人表示唔想,因為有壓力,而坦白講我哋兩人都唔係特別喜歡兒童呢個物體

我哋有一層已供滿嘅兩房單位,佢話萬一生多個同性別當然無問題啦,但唔同性別呢?就即係將來我哋點都要再入火坑去換一間三房嘅單位,我哋仲想維持現有嘅生活質素,有旅行有外面用餐,如果再整多件一定唔可能

伯爵府

BK Milk勳章

丁丁aunty 發表於 20-12-13 16:03
你呢個情況同我以前一樣,不過我無push我男人,因為我好清楚成件事唔係佢放條精蟲入嚟咁簡單,係大家有無 ...

加上湊湊吓,發現男人俾我嘅「自由度太大」,即係佢唔過問唔理個細路,如有再整多件咪又係我埋單??!到時佢表明唔想要而我堅持要,有乜後果我硬食晒,我前後用咗兩年時間慢慢消化呢個決定

開頭見啲朋友陀第二個都真係會好down,但佢大咗上小學,我覺得唔咁痴身自由好多,我絕不後悔只生一個,財政上我哋可以鬆動一個人做嘢,我專心湊小朋友跟功課無壓力

最緊要係兩公婆都對呢件事ok,而唔係夾硬啤多件最後充滿怨懟

珍珠宮

唔好 當第二個扭計 頭暈身熱時 你想老公幫手 佢比人煩多2煩講一句
(係你死都要生 你自己攪掂 唔好搵我)
咁就無謂啦 除非你是女鐵人 自己一湊二 完全唔洗老公

伯爵府

生仔唔係你個人的事,是但一方唔同意,都唔應該生。生仔嘅理由唔應該係喜歡熱鬧、喜歡大家庭,或我喜歡。

咁重要的事,絕對唔可以一意孤行。

首頁
12345...10

尾頁

跳至