自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

女皇陛下 發表於 20-12-13 21:17
話說我俾樓上惡鄰滋擾咗近一年真心俾我訴下苦,我就嚟頂唔順

搬唔郁,試下買隔音棉痴天花板,睇下會唔會好啲

子爵府

czl115 發表於 20-12-13 21:42
趁佢BB瞓覺?

嘩.. 佢個b好夜瞓
成12點幾都聽到玩緊,係露台傳出嚟

子爵府

doraemonfifi 發表於 20-12-13 21:43
搬唔郁,試下買隔音棉痴天花板,睇下會唔會好啲

之前見bk有人分享,話冇用

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

樓上有BB都係嘈? 佢BB唔洗瞓? 暫時搬唔郁唯有忍... 你係樓下只有硬食....

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

蘋果姐姐^_^ 發表於 20-12-13 21:42
其實除佐搬,真係無咩其他方法
如果唔係經常,就將呢d聲音習以為常了
我鄰居個細路都係咁,經常大叫,大聲 ...

啲聲分幾輪既,其實咁樣算唔算密集丫?!
朝早8-9點就樓上要番工,係洗手間砰砰聲,之後就係出門口砰鐵閘聲

到11點幾開始樓上就不停跌野不停又棟棟聲、又砰砰聲,嘈到1點就收哂

2-4就零碎的跌野聲、波子聲

5-7點就揼野聲,一揼就有排唔收

之後8-9點就開始跌玩具、跌物品、拖拉傢俬

10-12點就會無啦啦「砰」一聲,中間會有幾次的,之後又一日循環

子爵府

lojo11 發表於 20-12-13 21:50
樓上有BB都係嘈? 佢BB唔洗瞓? 暫時搬唔郁唯有忍... 你係樓下只有硬食....

係,好似借bb個勢嚟嘈一樣

子爵府

batiko 發表於 20-12-13 21:51
有bb就簡單啦

真的嗎?我篤到天花板花哂都唔驚

子爵府

你唔好介意
我見你話佢哋朝早起身去廁所嘅聲嘈醒你,咁會唔會係你比較敏感呢?又或你個屋苑啲牆太薄?
呢度好多人分享過,其實聲音不一定是樓上傳來,如果不是,你又整佢,佢好難唔以為你是癲婆
所以,最後結論,搬啦
如果呢個問題係嚴重過錢、交通便利、所有嘢嘅話,咁唔會搬唔到

水晶宮

2024勳章

batiko 發表於 20-12-13 21:51
有bb就簡單啦

笑而不語

男爵府

虎到金來勳章 減齡達人勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主,好明白你嘅痛苦!我樓上嗰家人成日不停揼地、狂跑又狂跳,傢俬不知為何要不停狂移動,砰砰聲!夜晚成12點在地下推動滾輪,我估係做運動!寫封信希望對方減低聲浪,用隔音墊我!但改善夜晚12點冇推滾輪,其餘照舊話之你死!

大人又同小朋友玩到不是狂叫就狂鬧,連佢隔離單位都話勁嘈,關門又大聲,仲衰到放哂單車、嗅鞋在門外!佢話住佢隔離都慘,何況我住樓下!

唉!點解啲人唔留意吓係乜情況影響他人呢?鄰里不是守望相助?真心想問對方對腳咁大力挫地到咁大聲,唔攰?唔痛?唔使休息嘅咩?

男爵府

女皇陛下 發表於 20-12-13 21:51
朝早8-9點就樓上要番工,係洗手間砰砰聲,之後就係出門口砰鐵閘 ...

我覺得有bb長期喺屋企真係好難安靜,你初初投訴佢哋都有好轉,咁都係正常人。依家可能真係俾你投訴/反擊太多次,佢哋都變本加厲,咁樣落去無好辦法,你最好都係搬屋啦。

大宅

sugarcheung 發表於 20-12-13 21:54
你唔好介意
我見你話佢哋朝早起身去廁所嘅聲嘈醒你,咁會唔會係你比較敏感呢?又或你個屋苑啲牆太薄?
呢度 ...

同意,樓上朝早去廁所都可以嘈醒樓主,其實我覺得有d誇張,同埋想問下係唔係只有樓主你呢位樓下投訴?佢地隔離屋有無投訴?小朋友嘈同鐵閘開關大聲應該隔離屋比樓下更受影響

珍珠宮

女皇陛下 發表於 20-12-13 21:51
朝早8-9點就樓上要番工,係洗手間砰砰聲,之後就係出門口砰鐵閘 ...

咁真係都幾難頂喔,我而家wfh多,隔離屋個男仔有時發神經係度大聲唱歌,好似胖虎咁
好難頂㗎,我頂唔順最多就埋怨佢幾句,因為我吵都無用。唉

子爵府

sugarcheung 發表於 20-12-13 21:54
你唔好介意
呢度 ...

我都有懷疑過係左右隔離屋,之後發現冇人住嫁... 其實我還手都係想樓上知道自己嘈到人姐

唔似我敏感丫,之前一直住落都冇試過有聲
真係呢一年先發生! 我耳塞都買埋帶住瞓

子爵府

YuY 發表於 20-12-13 21:57
樓主,好明白你嘅痛苦!我樓上嗰家人成日不停揼地、狂跑又狂跳,傢俬不知為何要不停狂移動,砰砰聲!夜晚成 ...

有人明就好,我有懷疑過係自己問題
會唔會係我特別敏感,或者我屋企太靜
之後發現完全唔關自己事

侯爵府

女皇陛下 發表於 20-12-13 21:17
話說我俾樓上惡鄰滋擾咗近一年真心俾我訴下苦,我就嚟頂唔順

想問下點解住樓下會知道樓上入不敷支或者無薪假?

子爵府

Nagomi 發表於 20-12-13 21:59
同意,樓上朝早去廁所都可以嘈醒樓主,其實我覺得有d誇張,同埋想問下係唔係只有樓主你呢位樓下投訴?佢地 ...

業主住附近,都有話過樓上出入關門要細聲啲,嘈到隔離左右

而且附近既鄰居比較冷漠,上次另一家又係因為嘈音問題,差啲大打交都係睇熱鬧多,其餘當聽唔到

我真係搵日早啲起身錄音放上嚟,你就明佢係拆廁所,唔係用廁所

子爵府

VickiC 發表於 20-12-13 22:04
想問下點解住樓下會知道樓上入不敷支或者無薪假?

業主講,話樓上想佢減租,話樓上放無薪假
但一放就差不多一年,業主有微言,大家傾開計個陣業主講既

大宅

我都有相同情況。我樓上都係咁。我地有親身上去同佢講。佢話會留意下。但之後都係咁。有叫管理處去處理 。佢既處理手法就係幫佢地貼啲防凳聲既貼。之後話可能係樓層中間磨蝕左幫唔到啲咩。叫我自己貼啲隔聲棉。最後都係得自己死忍

首頁
12345...10

尾頁

跳至