自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得自己做唔到唔偏心,所以只生一個

珍珠宮

肥肥寶 發表於 20-12-31 16:18
我好易緊張焦慮,隻貓有事都頂唔順,所以我一個都唔會生,咁先可以保命

完全明白你。
雖然我有個仔,但真係唔知以前點捱過去,如果要我再揀,一定唔生。
我都係少少野訓唔著,心跳個種人,做女時訓得好好,自從生左後得左失眠症,一路斷斷續續到而家50幾歲人,即使而家冇憂慮,但都改唔到焦慮緊張嘅性格,明明後生時性格係天跌落黎當被冚 。我仔仲叫我養貓狗,我話唔好搞啦,一陣貓狗有咩事,我命都比埋佢,因為我會當係仔女咁緊張
所以你决定係啱嫁。

侯爵府

syne403 發表於 20-12-31 15:58
除咗經濟原因,最大問題係自己性格急性緊張,未生時諗到要處理仔女學業問題同品德培養,就好驚青。今年我係 ...

哈哈,原本我想生兩個㗎,不過個天可能預知我冇耐性,生完後幾年都冇,到我小朋友要考小學後,我就真係怕怕,自己唔要喇

到而家讀小學,好慶幸之前唔成功!尤其見啱啱3個小朋友媽媽自殺嗰單 ,我都成日因為教小朋友而情緒失控而狂鬧,俾我C6話我有躁狂症 喎

我咪寸佢,佢教數學教極都唔明時咪又係炆到鬧

珍珠宮

yankiyan 發表於 20-12-31 16:08
我都係
有小朋友後乜都擔心一餐
我覺得自己有焦慮症

原來咁多jm係咁。
我以前仔發親燒,我會驚到覺得佢會死咁,好焦慮訓唔到
而家仔大左,輪到屋企有咩壞都驚餐死,呢個時期又唔想搵人黎整,會擔憂到訓唔著。
我自從生完後仲有埋潔癖

伯爵府

除咗經濟原因,最大問題係自己性格急性緊張,未生時諗到要處理仔女學業問題同品德培養,就好驚青。今年我係 ...

好開心見到依個帖,見到好多jm回覆都係生一個。因為我一直都諗唔掂生兩個定一個,身邊所有朋友都係生兩個,而家各樣嘢都係岩岩好,想像唔到所有嘢包括時間,心機,教育要再x2會點,但見身邊朋友handle 又無問題,我自問都係緊張型呀媽,又而擔憂,唯一令我想生嘅係唔想將來我同c6有咩事得佢一個去承擔。生一個jm你地擔唔擔心將來得佢一個照顧兩老問題?

用戶要求終止服務

牛年勳章

heily123 發表於 20-12-31 16:39
好開心見到依個帖,見到好多jm回覆都係生一個。因為我一直都諗唔掂生兩個定一個,身邊所有朋友都係生兩個 ...

唔擔心得咁多,即使唔止一個仔女,都未必會理你㗎!
未經許可,請勿轉載

大宅

竇漪房 發表於 20-12-31 16:31
我覺得自己做唔到唔偏心,所以只生一個

我都係覺得自己會偏心,難做到公平。
即使有得返轉頭,我都唔會改變諗法,
一直陪住佢成長,所以大家感情好好。

象牙宮

回覆樓主:

無錢,奶奶湊唔掂,我唔鍾意小朋友

大宅

個女性格無安全感依戀我同埋比較扭計,而我又係一個無咩耐性嘅人,經濟實力不是十分好,想全力供養一個算,加上我驚弟弟妹妹乖過或曳過佢會有比較心態,所以一個夠晒數,好彩老公想法一樣,完全贊成。

侯爵府

畀面勳章

我怕會偏心一個,所以唔考慮生兩個

侯爵府

waic 發表於 20-12-31 16:37
原來咁多jm係咁。
我以前仔發親燒,我會驚到覺得佢會死咁,好焦慮訓唔到 。
而家仔大左,輪到屋企有 ...

我都係
我仔仲細,自轉一下我又會諗佢係咪自閉
再係咁自己嚇自己
又驚自己會早死剩返佢
明明我未夠30又身體健康
日日自尋煩惱
明明我生仔前係勁爽朗乜都唔怕既人

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我老公太愛個小情人了, 怕分薄咗佢D愛/資源, 所以決定只要一個小情人夠了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

想生BB熱投

屋企好大咩??

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

1)想生活質數好
2)阿女小學呢六年,呢六年教育我覺得係最辛苦
3)我老公放假只會喺屋企剩係打機,乜都唔理,再生只會加重自己辛苦。

大宅

回覆樓主:

兩個太困身了

侯爵府

heily123 發表於 20-12-31 16:39
好開心見到依個帖,見到好多jm回覆都係生一個。因為我一直都諗唔掂生兩個定一個,身邊所有朋友都係生兩個 ...

我會將財政規劃好
首先我地兩公婆一定要養到自己
退休都唔洗佢養
但至於心理上既承擔係幫唔到
但到時佢有自己另一半
應該會有人扶持佢

大宅

經濟,疫情,呢個世界愈來愈亂,細路仔唔知將來點,擔心中

伯爵府

一個比最好佢,好過兩三個分薄資源,包括時間金錢同第日分身家。

男爵府

除經濟問題,最大原因係另一半令到我唔敢再生第二個小朋友

伯爵府

好媽媽勳章

想有自己嘅人生

首頁
12345...10

尾頁

跳至