自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

本地完約真係好揀工,我原本個姐姐出到5000叫佢續約都唔肯(只有一個高小小朋友,無老人家無竉物,獨立房同一架車)

我嘗試搵本地完約,Agent話無5500 無完約工人肯做,一個完約工人閒閒地有10個僱主等緊in , 好恐怖

珍珠宮

melomame 發表於 21-4-18 22:04
我有小學幼稚園,share room,請到本地!!4630!!!!

好羨慕
我有時覺得啲agent睇住個屋企地址來食
我住既屋苑應該好多家庭請工人
啲中介一聽個地址就話行情係要有獨立房
否則唔夠同屋苑爭
哇,嬲得我

子爵府

melomame 發表於 21-4-18 22:02
我好彩,2個月前炒左件垃圾, 2個月後已經有新姐姐入屋,4630, 好正常, 我覺得直頭神蹟
...

羨慕!本地完約嗎?

子爵府

melomame 發表於 21-4-18 22:04
我有小學幼稚園,share room,請到本地!!4630!!!!

嘩,直頭中六合彩!新工人正常嗎?

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

rabbitboyboy 發表於 21-4-18 22:16
羨慕!本地完約嗎?

是!!不過當日ok interview 勁多人同我爭,我同佢傾咗五分鐘就要即刻畀錢!真人都冇見過!!

#可能係個中介同情我之前個姐姐啲衰嘢
#炒左姐姐之後我都有兩個月真空期要用姨姨...

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

rabbitboyboy 發表於 21-4-18 22:16
嘩,直頭中六合彩!新工人正常嗎?

暫時2日都冇,正正常常, 佢仲好驚訝點解我啲小朋友可以自己沖涼 ,佢之前湊果d仲要大過我小朋友

公爵府

2024勳章

me2013 發表於 21-4-18 18:49
我請咗好耐啦!同埋而家啲工人好揀擇,我有老人家同小朋友所以唔會選擇我,一係就開天價
...

明白, 而家係工人揀工

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

·

男爵府

sky_blue618 發表於 21-4-18 22:09
本地完約真係好揀工,我原本個姐姐出到5000叫佢續約都唔肯(只有一個高小小朋友,無老人家無竉物,獨立房同 ...

你同我情況一樣
我出到6千去留已做6年的工人。佢唔要長俸,話要返菲律賓準備移民去澳洲(大話西遊),仲唔認搵到新僱主。

心淡!

伯爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

點解唔請海外?我請兩個海外visa 又快批又不用扯高價,人純品過本地的,只是要等下21天隔離而已。

大宅

lsftsang 發表於 21-4-18 23:57
點解唔請海外?我請兩個海外visa 又快批又不用扯高價,人純品過本地的,只是要等下21天隔離而已。
...

請海外,要駛一大筆agent fee, 唔知要攪幾耐文件,擔心佢一到香港先確診,萬一工人病情轉差甚至死亡,醫療費用甚至運送遺體回鄕責任已經要僱主揹(我唔肯定保險包唔包COVID-19 相關項目)....

駛咁多錢同時間去請個海外,就算工人無事無幹順利入到屋,工人做兩個月扭計玩野辭工真係欲哭無淚

既然錢都係要嘔出嚟,請本地起碼佢應該係健康,又可以在香港面試,有保險少少

子爵府

虎到金來勳章

提議用住鐘點先?
睇下佢有冇打疫苗,用埋自助快速測試嗰啲,每次嚟都請佢做test,唔使咁麻煩

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

朋友 準備生BB 屋企有狗,仲搵到個完約,睇落正常工人。我自己就疫情後唔敢用工人,之前姐姐10月辭職,暫時自己頂住檔
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

子爵府

上年3月炒左舊工人,六月簽返個海外,隔離完十二月尾先入到屋,其實可以唔要工人都得,我ftm加有婆婆幫手湊三個小朋友,姐姐$4630請,做左4個月。同佢講左完約先會有bonus.

大宅

Mrs.Luckycat 發表於 21-4-18 21:30
深表同情。
佢哋開咩價?

本地經驗較少開到$5500,如果一張合約六年一個雇主再高啲,有啲就係你請佢,佢就即刻吾做,所以我唔會選擇你可以睇help嗰啲Apps入邊仲瘋狂,萬幾蚊一個月都有(不過唔知真定假)

公爵府

me2013 發表於 21-4-19 12:03
本地經驗較少開到$5500,如果一張合約六年一個雇主再高啲,有啲就係你請佢,佢就即刻吾做,所以我唔會選擇 ...

對僱主真係一個超級大災難。

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

sky_blue618 發表於 21-4-18 22:09
本地完約真係好揀工,我原本個姐姐出到5000叫佢續約都唔肯(只有一個高小小朋友,無老人家無竉物,獨立房同 ...

咁我工人好有良心了!我已續她約,佢沒坐地起價。

水晶宮

首先, 你真係要穩個相熟AGENT.
好多AGENT真係好衰。

男爵府

me2013 發表於 21-4-19 12:03
本地經驗較少開到$5500,如果一張合約六年一個雇主再高啲,有啲就係你請佢,佢就即刻吾做,所以我唔會選擇 ...

我要請個姐姐湊1 個newborn , 有獨立房冇老人家,本身都睇中左一個本地,點知佢開我$6500 + 每月$500 food allowance結果請左海外

首頁

尾頁

跳至