自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

唔會咁,青春期有時唔如意只會發脾氣,唔多願彩你。你朋友個仔女係無禮貌,無同理心,家長要教。我囡都14歲,佢有時都無叫人,我會笑笑口即時問佢叫左人未呀?跟住佢會叫返,不厭其煩地提佢,但唔好鬧,笑佢係咪怕醜呀。
我自己都過過青春期,但唔會咁囉。

侯爵府

唔打招呼係無禮貌

我地昨天去買衫,年輕人一見到老闆(跟我去過3次)就立即主動揮手兼講“Hi"!

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

都係睇人,我遇到基本上都算係有禮貌

珍珠宮

小熊heart 發表於 21-7-4 10:46
佢唔會對佢屋企人係咁 對我地外人囉
聽到門鐘 唔開 咁我以為屋企無人 原來佢聽到 一句唔鍾意 所以唔開門:s ...

屋企只有一度門,我哋叫阿囡聽到門鐘自己唔好開

屋企裝密碼鎖,又可遙距開,所以無開門問題

至於反白眼Day 1已經要正視,青春期要繼續教,因一個行為亦會引起其他唔好行為

阿囡同學來屋企玩,會對我打招呼,我亦教佢去人哋屋企要打招呼。青春期不是藉口!

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

回覆樓主:

我教兩個,就算係街外人唔打招呼都點下頭,最基本禮貌,咪同我講乜青春期,我都有更年期 ,以家兩個12,14歲,暫時仲有點頭/打招呼

大宅

我果個基本禮貌會有
喺外人面前亦好乖
佢啲情緒只會喺我面前發洩
但只限於初中果兩年
比較容易炆憎 偶一兩次發大脾氣
慶幸 已經度過左
如果佢本身係乖 同父母關係係好
過左就無野 變返個乖小朋友
情緒變返好溫和 有咩都有商有量 感情好好

水晶宮

回覆 小熊heart 的帖子

唔同啦,我地果代好少細路夠膽咁過態,乖巧好多,唔驚打鬧咩。
有時我估父母都有教,都唔想咁,但無能為力。我識個女性朋友,佢女自從青春期就唔睬佢,剩係同爸爸和工人講嘢,到而家大學都係咁,街外人聽到都心噏。

侯爵府

我仔唔係咁(15歲)

我叔仔两個仔女都唔係咁,佢個女仲好識禮讓、照顧他人。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果我朋友仔女唔同我打招呼我會理解唔會多講... 雖然我仔無咩青春期特質... 但我仔OK唔代表其他青少年無青春期特質...

珍珠宮

crazypaper 發表於 21-7-4 10:43
教養問題,青春期係反叛,但基本禮貌都無,反白眼,想點...父母幫仔女諗太多借口... ...

要明白佢哋而家呢代已經唔係以前我哋嗰代了,佢哋對住電腦,I products 又一日,要佢哋對人和人相處真係好難

大宅

小熊heart 發表於 21-7-4 10:19
朋友個小朋友讀F2,見到人唔打招呼有時反白眼,聽到門鐘唔應。
我覺得基本禮貌點都應該有?
朋友就話佢地係 ...

我自細教個仔 出街喺商場果啲 一定要幫人推住度門 俾人行晒先自己行
所以依家佢同我出街都一定行先幫我推門
我返屋企按門鐘 除非佢去緊廁所 洗緊碗之類
否則佢一定衝出黎開門 兼幫我手攞野入屋
我啲朋友黎屋企 佢會企起身講句hello 笑下
我啲朋友走 佢會送到去門口講拜拜
朋友都話十幾歲男仔肯做到咁已經好好 好乖
依啲係真係自細要教 俾佢知道應有嘅禮貌

大宅

回覆樓主:

家教問題,我公司好多後生見人唔識打招呼,係好多後生係咁!莫講話打招呼,直情佢行過我個位,佢好似時運高望唔到我咁,我係佢上司喎
有一次,我終於忍唔住,教佢地打招呼;教佢地應人,要比反應,唔係答「唔、嗯」,要答「係或知道」
好似幫人教仔咁

大宅

小星星1 發表於 21-7-4 11:31
要明白佢哋而家呢代已經唔係以前我哋嗰代了,佢哋對住電腦,I products 又一日,要佢哋對人和人相處真係好 ...

道德標準一代比一代低

象牙宮

身邊青少年,
係唔叫人由細都唔叫,
(亞媽幫口去重細)
係叫就由細已係咁,
無突然改變過。

珍珠宮

找對的人 發表於 21-7-4 11:32
我自細教個仔 出街喺商場果啲 一定要幫人推住度門 俾人行晒先自己行
所以依家佢同我出街都一定行先幫我推 ...
非常好,外國啲小朋友,年紀小小已經會開門,主動讓人行先,我都不好意思...
係香港,部份老中青都想你開埋俾佢,就算係我特登開門俾啲行動不便,老人或推bb車既人出入,啲健壯既人都飛快咁zip入門....出外係咁都幾丟架...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

又唔可以話係老奉,不過新一代思維同上一代係會有唔同,好似我哋所謂打招呼,新一代年青人可能只係㸃下頭或者 say 句 Hi.

至於應門我啲仔真係唔應㗎
原因係之前佢哋自己響屋企教過佢哋唔好開門比人,唔好應,我哋要揾佢會打屋企電話,佢聽完先會出嚟開門,已經習慣咗。

珍珠宮

sadin 發表於 21-7-4 12:19
道德標準一代比一代低

子爵府

虎到金來勳章

小熊heart 發表於 21-7-4 10:46
佢唔會對佢屋企人係咁 對我地外人囉
聽到門鐘 唔開 咁我以為屋企無人 原來佢聽到 一句唔鍾意 所以唔開門:s ...

即係佢唔鍾意你, 覺得你係3姑6婆, 講廢話, 問長問短既煩人

侯爵府

睛靈勳章

小熊heart 發表於 21-7-4 10:19
朋友個小朋友讀F2,見到人唔打招呼有時反白眼,聽到門鐘唔應。
我覺得基本禮貌點都應該有?
朋友就話佢地係 ...

有冇話佢?

用戶要求終止服務

牛年勳章

人人生理反應唔一樣,亦可能唔係出於生理反應,同老馮無關係
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至