懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 22:41

我聽果個媽媽話試過一邊吃飯要一邊餵奶,我自問上胎係屋企坐月無陪月都無咁慘過。

所以我今胎原本林住去regal,宜家轉訂月子餐+自己屋企人睇住個大嘅算。

大宅

Raylia 發表於 21-9-10 22:47
我聽果個媽媽話試過一邊吃飯要一邊餵奶,我自問上胎係屋企坐月無陪月都無咁慘過。

所以我今胎原本林住去r ...

我問左係有d時間要媽媽自己照顧返,但我又覺得接受到,明白佢收得呢個價,會期望女王級享受,但如果全部有人跟晒,自己完全唔洗理,咁我咪唔會學識點同bb相處同照顧bb?咁30日後返到屋企點算?

別墅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 21:01
暫時綜合各位意見,似乎第一胎有人幫手會好啲,我岩岩問緊麗豪酒店月子中心package,不過咁遲先book唔知仲 ...

好似仲有一間月子中心係旺角,可以去問埋比較下

大宅

ting3e 發表於 21-9-10 23:27
好似仲有一間月子中心係旺角,可以去問埋比較下

Fairyland?

別墅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 22:59
我問左係有d時間要媽媽自己照顧返,但我又覺得接受到,明白佢收得呢個價,會期望女王級享受,但如果全部有 ...

住得月子中心都係想有人幫手,唔係話要交曬阿B俾人,只係想自己有得透一透,生完係可以零秒訓著。

anyway,我都係share一下自己聽到嘅feedback俾你參考一下。good luck!

大宅

第一胎有媽咪幫,今胎得自己同老公。得一個初生B真係唔難(對比而家仲有個大)首先食就簡單,外賣又好叮叮飯又好,我果時幾乎日日肉餅(買現成肉碎)煮飯時一齊蒸再炒個菜。補身就滴雞精,黑芝麻糊,朱古力,鈣片。家務你老公做,BB衫用機洗(我有部細)你冇就分開唔同大人一機洗,買多幾件衫,紗巾就唔使經常洗衫。奶樽買夠8至10個,每日一次過洗一次。尿片包緊啲,唔好爆屎,少好多功夫㗎。一個初生B兩至三個鐘到肚餓,我自己煲完水入保溫壺,一支奶可以放兩個鐘,我早一至半個鐘沖定,之後放保溫袋(視乎温度)長期放定碗凍水隨時坐凍支奶。阿B一肚餓可以快啲飲到。

大宅

用布包實個B,佢會訓得好啲。經濟許可買張電動搖搖椅,你唔駛日抱夜抱。買定多幾個奶嘴。我醫生話BB可以一個禮拜沖一至兩次涼,買個托架,小椅子你冇咁攰。我沖涼照平時一樣不過用薑嘅洗頭水護髮素沐浴露,冇煲薑皮。希望幫到你!你餵唔餵人奶?

男爵府

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:32
我唔請陪月同工人原因係間屋真係唔可以再容納多一個人,咁迫既環境下我會癲。
...
如果你第一胎,冇可能自己一個冇人幫手(假設你先生日頭要返工就係你自己一個),陪月好工人好屋企人好,你屋企點細都要企多一個人,如果唔係唔好話你有冇得休息,你行開行埋去吓廁所/洗嘢/沖奶/泵奶都冇人幫手/睇住BB,唔好諗住初生BB會瞓好多又唔會碌走就冇事,啲嘢永遠會喺你最忙嘅時候一齊發生,例如佢肚餓時又屙咗要換片、換片時佢又屙屎噴咗出嚟、你一路清潔佢就肚餓到爆喊。你明知佢喊吓唔會死嘅,但咁多日都冇乜瞓過覺嗰種攰再加埋啲喊聲然後你又𢲡手唔成世再加埋hormones影響真係可以好崩潰,當你搞掂好阿B對住啲唔記得翻熱或者已經凍哂嘅月子餐,就會好軟弱好後悔點解得自己一個甚至點解生BB… 然後可能未喊完已經又夠鐘再餵下一餐。
我唔排除有啲BB好好湊或者有媽媽自己好本事自己一個搞得掂,但作為過來人我真係覺得冇人幫手真係會好辛苦,就算屋企點細只要有位可以俾人坐我都會搵人幫手,起碼自己有得安心攤唞下。咁既然要多一個人幫手,如果負擔到就一定係搵個專業又有經驗嘅陪月好過工人/屋企人。
希望幫到你

大宅

我有請陪月有阿媽都覺得辛苦

要睇你係咪餵人奶同個B係咪天使寶寶,如果係高需求寶寶,真係廁所都去唔到。
陪月都係嚟8個鐘,佢嚟你可瞓,唔駛諗逼唔逼。

男爵府

啜啜怪^3^ 發表於 21-9-10 21:48
有心理準備係冇用
嗰種攰唔係你而家可以想像得到
同意!我俾你依家未生一日可以瞓18個鐘,生咗之後你自己湊唔夠瞓就係唔夠瞓,你心理有幾強大都好都敵唔過生理嗰種攰,唔好忘記你係一個剛生產完嘅媽媽,本身已經比較虛弱仲要去湊一個初生BB、係自己嘅BB,身體嘅攰加作為新手媽媽嘅各樣擔憂,唔係以前讀書/玩/工作通頂嘅攰可以比較,坐月係好燒腦嘅長期作戰
可能你覺得我講得好誇張,但呢啲先係應該有嘅心理準備,唔係唔夠瞓咁簡單

大宅

HK2GOU 發表於 21-9-11 00:44
用布包實個B,佢會訓得好啲。經濟許可買張電動搖搖椅,你唔駛日抱夜抱。買定多幾個奶嘴。我醫生話BB可以一 ...

想試餵人奶,但唔知有冇。

大宅

Raylia 發表於 21-9-11 00:13
住得月子中心都係想有人幫手,唔係話要交曬阿B俾人,只係想自己有得透一透,生完係可以零秒訓著。

anyway ...

我無惡意,只係討論下!多謝分享先!

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-11 05:04
想試餵人奶,但唔知有冇。

如果會用泵,我見台灣人會用完個泵入保鮮袋放雪櫃,下次沖吓水再用,一日洗一次咋好方便。dl定白噪音,買個cam,你同個B訓時叫老公睇住你會訓得安心啲。
其實有個回覆講得好好,第一胎冇人幫真係好難,你攰仲要有個B係咁喊要你抱,一定手痛,阿B可以食食吓痾屎,換緊片嘔奶濕晒,仲原來未痾完啲屎仲湧緊出來。尤其第一胎,你會好緊張,好大壓力,佢訓你未必訓到。日積月累嘅辛苦。你好似開刀,生完又有大傷口。我今胎得老公同自己,老公係放一兩個月假,日日喺屋企幫手。你睇雨僑YouTube,佢都係自己湊佢用玩死自己形容。anyway, add oil!

大宅

HK2GOU 發表於 21-9-11 07:16
如果會用泵,我見台灣人會用完個泵入保鮮袋放雪櫃,下次沖吓水再用,一日洗一次咋好方便。dl定白噪音,買 ...

你意思奶泵泵完就咁沖下水就得?

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-11 07:23
你意思奶泵泵完就咁沖下水就得?

奶泵泵完,倒起啲奶,奶泵放入保鮮袋或盒再放入雪櫃,下次再用時用水沖吓(滾水可能好啲)夜晚先洗跟住消毒,就唔駛次次洗,一日洗一次。我係收奶之後先知,冇試過,台灣啲月中咁教㗎。

大宅

HK2GOU 發表於 21-9-11 08:02
奶泵泵完,倒起啲奶,奶泵放入保鮮袋或盒再放入雪櫃,下次再用時用水沖吓(滾水可能好啲)夜晚先洗跟住消 ...

哦,咁泵完嗰陣唔洗沖下先放入保鮮袋?

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-11 08:24
哦,咁泵完嗰陣唔洗沖下先放入保鮮袋?

私訊了你喺邊度搵答案

大宅

HK2GOU 發表於 21-9-11 08:26
私訊了你喺邊度搵答案

唔該

大宅

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:03
又係我呀各位,之前曾經開過post問過大家坐月無人幫,無訂月子餐情況下點解決一日3餐,好多媽媽回覆都正面 ...

我呀 第一胎我都可以叫做自己一個人坐月
不過個陣有訂湯水 豬腳薑 跟著我老公個姨媽會每日12-1點幾過黎一陣 送飯比我同幫我bb沖涼 等埋淋一淋身佢就走
不過一開頭都真係唔慣 加上個仔唔係食完奶就訓 會喊 所以中間都有段時間成日喊 旦sofar過左100日真係好湊好多

男爵府

carmen17thjan 發表於 21-9-10 17:03
又係我呀各位,之前曾經開過post問過大家坐月無人幫,無訂月子餐情況下點解決一日3餐,好多媽媽回覆都正面 ...

請個鐘點,打掃家務,洗奶樽。bb餵奶粉,爸爸幫手沖涼,其餘一個人搞掂bb我覺得ok 的。初生bb 飲完就訓,訓完就飲奶都容易handle,我覺得過左4個月先難湊。因為開始認人識扭計,又訓少左,變相你都冇得休息

ps 可能我個case係咁

首頁
12345...6

尾頁

跳至