自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-9-10 21:17
咁小事,用不着家長自己出手吧。
我會叫小朋友自己向老師反映,小二,應該開始嘗試自己解決問題。
...

其實扯頭髮我都覺得係小事可以自己解決到,但係佢嗰句話會擇名我覺得佢持住自己係班長蝦蝦霸霸

子爵府

回覆樓主:

不如叫阿女直接同班主任講, 佢可以學習自己解決問題。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

緊係講啦

大宅

回覆樓主:

有無得係家長group講
叫個女一發生就大聲講出黎 馬上講
或者扯返佢 係大大力

水晶宮

話俾小朋友聽,雖然對方係班長,但而家係佢唔啱,教佢要勇敢d話俾老師聽

珍珠宮

我會講。我唔會理個老師係咪覺得我麻煩,因為個麻煩唔係我製造出來的,個老師點諗我理鬼得佢。其次係要解決問題。如果你認為呢個問題困擾你女兒,我覺得作為母親,要想辦法幫佢吧,如果佢無法自行解決。

侯爵府

little.k 發表於 21-9-10 20:56
我囡小二,有個女同學成日排隊都扯我囡條辮,我囡話會話俾老師聽,女同學就話會擇我囡名 (對方係班長有權擇 ...

小學二年班咁細,更會同班主任講

男爵府

steve983 發表於 21-9-10 21:28
有無得係家長group講
叫個女一發生就大聲講出黎 馬上講
或者扯返佢 係大大力

點可以扯返對方?咁咪變咗自己唔啱

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我會講,但重點唔係扯馬尾,係擇名嗰句,小二都識咁講,大個重得了,一定要老師留意呢個小朋友

男爵府

回覆樓主:

我會講

珍珠宮

玩具勳章

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

小二,未必好識講清楚重點俾老師知,建議家長主動同班主任備案先,客客氣氣請老師幫眼留意。
等小朋友知道有事家長會幫佢嘅,第日再遇到其他問題,都肯同你講。

大宅

一定要講,阿女上年小一,開學初期比一個女同學整,開頭好少事,阿女無話比老師知,之後越黎越過份 心靈,身體上傷害阿女,仲周圍叫同學唔好同邊個邊個玩,搞小圈子,最後我女要見學校社工,直到今年小二,返學都驚,我後悔處理得太遲。而家啲小朋友真係唔同以前

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

回覆 chansiuho 的帖子

吓?!小一就咁有機心?!
妳囡有學校社工跟進?

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

小二仲好細個,自己未係識處理,如果另外個同學持續係咁,真係有需要請老師幫手了解吓件事

公爵府

little.k 發表於 21-9-10 21:24
其實扯頭髮我都覺得係小事可以自己解決到,但係佢嗰句話會擇名我覺得佢持住自己係班長蝦蝦霸霸
...

咁你更加要訓練女兒不能退縮,你女可以向老師投訴㗎,怕什麼?
其實呢啲小學雞嘅行為和言語,何必太上心?

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

大宅

ohmygosh 發表於 21-9-10 21:45
回覆 chansiuho 的帖子

吓?!小一就咁有機心?!

係,上年我搵班主任傾過3次,開頭阿女以為人地同佢玩,所以冇話俾我聽,但係之後好明顯地阿女每日放學都唔開心,佢話有人蝦佢,搶文具,困佢入洗手間,仲有呢樣我真係諗唔明點解小一會識:叫我女一齊匿喺洗手間扮肚痛唔上堂,我女不停掙扎想走,但個女同學好大隻,我女係全班最矮,走唔甩,佢大叫大喊,直到有老師入黎,個女同學拖埋佢落水,話係我女提出既,老師帶晒2個去訓導處,由於我女情緒一直好唔穩定,所以放學先處理,最後發現女同學提出,原來隔離廁格一直有人,嗰次之後阿女一直要見社工,直到小二都一路有社工跟緊所以呢啲問題一定要盡快處理

大宅

回覆樓主:

同唔同老師講都唔係重點,首先要教阿女勇敢d反抗欺負佢嘅同學,話之佢係班長,風紀,總之未得人同意就接觸別人就係唔啱,佢要做嘅野就係大大聲反抗,唔好再俾人隨意接觸。繼而叫佢一定要同老師講,佢講左你都可以再打去搵老師,叫班主任叫阿班長注意下自己行為及同班長父母溝通下。

男爵府

會叫呀囡自己同老師講左先,等老師處理

首頁
12345...6

尾頁

跳至