自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆樓主:

如果我仔呃住我兩個月,仲唔知想呃到幾時,我估我都好激動。

水晶宮

BK Milk勳章

opclk99 發表於 21-11-23 07:57
有時点都要死忍,
仔女開始大,
父母一出手關係破裂,

拍拖係唔需要打
但依家係偷嘢喎
唔打得?
佢自己錯喎

水晶宮

打又誇張咗啲

水晶宮

BK Milk勳章

ren 發表於 21-11-23 08:04
如果我仔呃住我兩個月,仲唔知想呃到幾時,我估我都好激動。

其實拍拖好少事
問題係偷嘢
就係父母俾小朋友咁既感覺
所以呃住大人
我仔11歲有女朋友仔
無呃我
我有俾佢去下街
唔明个个咁大件事咁
我反而覺得問題係偷
呢樣我真係會打死佢
由細教到大不能偷不能呃

水晶宮

回覆樓主:

明白阿媽嘅痛,做仔唔生性

水晶宮

bongbongpatty 發表於 21-11-23 08:05
拍拖係唔需要打
但依家係偷嘢喎
唔打得?

偷係一個嚴重問題
出來做嘢如偷公司嘢就唔係打,係坐監

goldpiglet    發表於 21-11-23 08:32

水晶宮

回覆樓主:

我覺得拍拖係冇問題,問題出在仔唔應該用補習費去拍拖,有d野唔係應份比理所以當然得的。 我對拍拖幾時先可以的年齡,係到佢財政獨立唔駛問人攞錢就可以拍拖結婚。既然仲要伸手問人攞即係仲未到合適的時候,那應在合適的時間內做合適的野。

公爵府

goo_littlebb 發表於 21-11-23 07:01
想像到當時會有幾嬲,自己辛苦搵錢慳埋俾個仔補習,佢拎去拍拖。出手都係一時火遮眼,我都難保自己會唔會出 ...

我都係咁話 我自問都會嬲到車落去 最多忍到翻屋企車

公爵府

bongbongpatty 發表於 21-11-23 08:03
打吾係因為拍拖
而係因為偷

exactly

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

如果有十四/五歲拍拖OK
不過挪用補習費就係另一回事
外邊社會說法盗用公款是老刑也
一定要糾正
之但係當街摑/當住個女摑就有保留
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

公爵府

叮妹 發表於 21-11-23 07:48
題外話,眼見幾對初中情侶日日回家小聚幾個鐘,搭電梯又好旁若無人咁係父母都勁擔心出事
...

以前隔離屋個大女,當時大約16-17歲,日日放學帶個男朋友返屋企,佢單親跟媽媽住仲有個10歲細妹同住,有日佢媽媽突擊早咗返屋企,喝罵下男朋友奔走,大女跟住男朋友走.......,之後佢個大女肚仔大大,跟住晚晚有中藥味..........
恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

sharon_pig 發表於 21-11-23 08:21
我都係咁話 我自問都會嬲到車落去 最多忍到翻屋企車

我都係,完完全全感受到個阿媽既心痛,我workhard 去賺錢,個衰仔拎d錢去playhard ,仲要呃住我,真係心痛死。拍拖唔緊要,呃我d錢去怕拖最心痛,去到火遮眼,阿媽唔理性都理解,打完自己都喊成晚

水晶宮

1) 個仔偷補習錢去拍拖,亞媽嬲都好正常。

2)送千元禮物,未必係女方提出。唔可以斷言個女仔唔係好人。

3)個仔係抵打,但兜把星解決唔到問題。大家關係差咗,更加難搞。

而家做父母,唔係咩權威。有時都好揸頸就命。所以越來越少人生小朋友。

公爵府

sharonchung 發表於 21-11-23 02:17
棒打鴛鴦咪盞個仔更加唔睬你,仲要兜把星,個仔都中學啦,有自己主見,只可以講道理,唔聽都無辦法。
...

佢偷嘢…

子爵府

好媽媽勳章

alicego62 發表於 21-11-23 08:44
佢偷嘢…

偷嘢,唔通報警拉佢咩,你會唔會呀?

翡翠宮

畀面勳章

呢一巴好難忍,我都未必忍得住,但唔會叫佢分手,大部份puppy love都唔會長久,越高壓越衰。但一定會要佢用零用錢還返補習費。
要話俾佢知,呢個行為等同虧空公款,出到社會夠膽咁做,監都有得佢坐。
日日是好日

公爵府

sharonchung 發表於 21-11-23 08:48
偷嘢,唔通報警拉佢咩,你會唔會呀?

唔知道,實在兩難。不過我唔會將件事睇成為拍拖咁簡單。呢一件事顯示到亞仔又賊性,好恐怖。如果佢偷咗學校班會費,拎去買野比女友,其它人又係咪一定會比機會佢呢?真係好難講

珍珠宮

lovemisha 發表於 21-11-23 02:18
拍拖冇問題,我亦都明媽媽,啲人話要代入阿仔,咁點解冇人會代入阿媽到諗,辛辛苦苦賺錢俾佢讀書,佢拎左去 ...

認同。 個媽咪咁嬲都真係情有可願 打完呢一巴,個媽咪實無比痛心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔係發生係自己身上個個當然講得口響啦,有時唔係唔俾拍拖,但大家都要坦白,我好早已經同小朋友講最好大學才拍拖,不過如果中學有要介紹俾我識,同埋講到明一定唔可以影響學業 & 好好保護自己,上到中學身邊好多同學仔拍拖,有 d 換畫又快,唯有要同佢多多溝通,現今科技發達,最怕佢哋唔知識到 d 咩人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

琥珀宮

goo_littlebb 發表於 21-11-23 07:01
想像到當時會有幾嬲,自己辛苦搵錢慳埋俾個仔補習,佢拎去拍拖。出手都係一時火遮眼,我都難保自己會唔會出 ...

拍拖就用自己錢啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至