自由講場

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

banbanmm 發表於 22-1-17 19:04
唔明。如果諗住長留英國,一口流利英文不是應該的嗎?在英國講英文何來高人一等之處?
...

我都係咁諗。
應該係之後打算回港。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

如果在香港搵到錢、當然在香港搵錢、到小朋讀大學(如果他們想去外國讀書)、便送去出外國讀大學或碩士~

值博率較高~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

mother904 發表於 22-1-17 19:02
因為一口流利英文而覺得高人一等,要回流返香港或內地先可能會有呢種自我感覺良好,留係英國絕對不會發生 ...

我都係咁諗。
所以問下大家。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 18:54

但係開始好多朋友用BNO走,話對小朋友成長一定好。我當 ...

現在外國人、越來越多人學普通話~

英語及普通話都重要~

如無意外、5~10年後中國貿易總量、會超過美國~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

一口流利的英文, 高人一等
有空不妨出去中環走一走, 看看金融圈說普通話的比率。
若依然看不到普通話的優勢, 不如看一看一些公開專業學會的專業人士名冊, 看看粵語/漢語姓氏拼音的人數多不多。
學多門外語, 從來都是好事, 但未至於高人一等掛?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

水晶宮

如果只追求英文,唔需要移民。如果係想小朋友接受另一種教育制度/方法,培養佢獨立思考,就移啦。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

侯爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:54

但係開始好多朋友用BNO走,話對小朋友成長一定好。我當 ...

識英文就高人一等?笑話嚟?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

mother904 發表於 22-1-17 19:02
因為一口流利英文而覺得高人一等,要回流返香港或內地先可能會有呢種自我感覺良好,留係英國絕對不會發生 ...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

zitamamama 發表於 22-1-17 19:04
我指佢地話覺得外國長大高人一等。
而且承認自己是中國人唔可以去外國讀?
...

高人一等、仲係幾十年前咩?

識人因為在外國大、在香港因為唔識普通話、入唔到大公司~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kwhkwh 發表於 22-1-17 19:09
一口流利的英文, 高人一等
有空不妨出去中環走一走, 看看金融圈說普通話的比率。
若依然看不到 ...

真係喎、中環講普通話、多個講英語~

十多年前、已有很多大公司管理職位、從講英語的管理層、改成講普通話~

買基金真係好傷

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

移民都要有錢先 ,去到失業點算?讀平書都要有個平衡

翡翠宮

畀面勳章

其實樓主只係想小朋友讀書環境是英語氛圍,不用移民咁大陣仗,讀國際學校就得
日日是好日

公爵府

banbanmm 發表於 22-1-17 19:04
唔明。如果諗住長留英國,一口流利英文不是應該的嗎?在英國講英文何來高人一等之處?
...

我廣東話都好流利,我都高人一等

hungng    發表於 22-1-17 21:22

公爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 19:05

我都係咁諗。

咁不如讀國際學校

珍珠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 22-1-17 19:12
真係喎、中環講普通話、多個講英語~

十多年前、已有很多大公司管理職位、從講英語的管理層、改成講普通話 ...

又唔好咁講,中環都有分地段,ifc精英的普通話、英文雙語皆流利,有部份廣東話都唔錯,因為天資聰穎。

中環部份地區靠關係來港的則乜都講唔掂, 普通話看似流利,但全部是空洞言詞。

複式洋房

回覆樓主:

如果你滿意香港工作同生活,唔好成家走。純為仔女讀書,BNO過去讀state school唔係咁理想, 不如香港父母揾錢,充足資源供仔女讀啲好嘅grammar school 。

伯爵府

zitamamama 發表於 22-1-17 18:51
前題
沒有偏激政治立場,支持國安法,認同自己是中國人。
父母都不喜歡外國生活。

為英文唔值得,在香港入國際學校好過
父母繼續搵錢,始終高收入低稅,外國儲唔到錢

子爵府

alicego62 發表於 22-1-17 19:14
咁不如讀國際學校

但我又不太喜歡國際學校,感覺太鬆。
本身小朋友讀本地所謂填鴨,成續都中上。
係咪唔好搞咁多嘢好d。

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

首頁
12345...19

尾頁

跳至