自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

轉吧,新的地方重新開始,若學習能力問題,就新的學校讀到畢業就算這樣壓力就不會過大

伯爵府

留一年,如果有進步,即係問題解決咗
再要留,問題根源係咩
跟唔上進度?
中英數唔合格係留級呢年有冇補習?
小朋友太細未識解決問題,父母要幫手諗
長期唔合格好影響自信同讀書興趣

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女讀1B中四上年留班,今年班排16名平時分得49都要再留,我地決定轉校讀中五,好多截止申請,選修科問題band 3插班都難,揾左好多區10幾間學校暫時只有2間可以面試,樓主如果轉校中三前轉容易揾學校。

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

英中唔一定係英文差,search幾間試下,睇下阿女鍾意邊間

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

Band3就唔會轉,搵吓Band2中或尾

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

英文唔合格,再勉強讀英中只會拖累其他科,轉中中可能係條出路,話唔定成績可提升。

伯爵府

回覆樓主:

轉校

子爵府

YVONNE2607 發表於 22-8-6 20:57
多謝咁多位jm的回覆,小朋友考全級尾5,應該中英數都唔格,我提吓佢媽咪會否考慮轉校,佢就話個個(朋友)都 ...

最大問題係轉中中要重頭適應。 如果小朋友問題係英文唔好, 就轉中中。 如只係懶, 搵間差少少英中讀, 問下駛唔駛留班, 因普遍英中, 1-2科唔合格已經要留班。 所以再留低或轉其他學校意思不大。 如果冇限幾多科唔合格要留班, 就捱讀到中六出來做野算。
或考慮5+1 Bno移民去讀書算

珍珠宮

轉校

男爵府

YVONNE2607 發表於 22-8-6 20:57
多謝咁多位jm的回覆,小朋友考全級尾5,應該中英數都唔格,我提吓佢媽咪會否考慮轉校,佢就話個個(朋友)都 ...

你問女兒,知唔知中四揀科係以成績排名先後而決定揀科,依家情況係佢一定冇權揀科,仲要係所有人揀晒,冇人肯讀就會塞比佢讀,佢係唔會同到佢d朋友一齊上堂,留係到只會冇同學同班再加要讀自己唔想讀嘅科。但如果轉校去一間程度低d嘅學校,如果佢肯醒覺,考到級中至中上,就可以揀自己鍾意讀嘅科。

再媽咪問一問自己,女兒係英中究竟係英文寫唔到?睇唔明?如果轉左用中文作答,女兒能唔能夠成績會變好?依家重點係要DSE全科合格。但如果媽咪都覺女兒唔係讀書材料,咁就要諗下中六後去ive或其他課程,有乜科啱佢讀。不過,依家如果經濟ok,送去外國係最好。

2015PY    發表於 22-8-7 09:24

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

語文不合格,由英中轉中中已經不存在適應5適應教學的問題。
老實講, 時間寶貴,留班一年此路不通,喇喇聲搵過另一條路好過。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

科科唔合格原因?跟唔上定完全唔肯温?
認同樓上話齋,唔係留唔留班,轉唔轉校嘅問題,係要先搵出原因。

如果讀開英中轉中中,就算相同科目,要重新適應中文詞匯,差唔多等如重新學習新嘢,個小朋友有冇呢種動力呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

轉校,小朋友跟唔上,再留都唔會有 improvement. 不如試下轉一間淺少少可能會讀得舒服d, 起碼搵返自信先啦。

翡翠宮

畀面勳章

中英數都唔合格,會唔會本身有學習問題,或者根本無心向學?如果唔搵出根源,轉校未必解決到問題。

2015PY    發表於 22-8-7 09:25
日日是好日

子爵府

brother4 發表於 22-8-6 20:49
想起自己中-和中二要留班,中三踢出校,中四差不多。。。方法1等開竅,自己人版逢二進—,25十才中學會 ...

咁你又講得over咗, 香港讀唔掂唔代表佢去英國就會名列前茅, 剩係英文都要時間適應

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

想起自己中-和中二要留班,中三踢出校,中四差不多。。。方法1等開竅,自己人版逢二進—,25十才中學會 ...

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

英國都有唔同學校,唔係入讀就名列前茅。

侯爵府

轉校, 冇謂浪費一年時間

侯爵府

2024年龍年勳章

gallygally 發表於 22-8-6 21:32

最大問題係轉中中要重頭適應。 如果小朋友問題係英文唔好 ...

差少少英中都係b1, 應該無b1 學校再收

大宅

佢唔轉校是對學校和女兒有信心?好明顯覺得唔適合佢!我覺得應該轉校,搵間更適合的!

首頁

尾頁

跳至