自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

choyki 發表於 23-3-3 13:44
$4000 我已用了,消費券共分 3 次派,每次 $4000 + $1000,我未用的不是那 $4000 x 3,而是那 $1000 x 3。 ...
原來係咁,我反而之前個D用曬,係最呢一輪淨係用黎搭車無點用黎買野,上個月尾醒起就到限期,買左千幾蚊野先符合條件拎最後$1000。

我拎對上一輪既時候又係未用曬再之前一輪個$1000,都有見佢有計落合資格消費。

子爵府

CathyLss 發表於 23-3-3 18:04
原來係咁,我反而之前個D用曬,係最呢一輪淨係用黎搭車無點用黎買野,上個月尾醒起就到限期,買左千幾蚊野 ...

其實頭 $4000 同尾 $1000 係無關係嘅,計可唔可以拎尾 $1000 只係睇你喺指定期間「累積合資格消費」夠唔夠 $4000,唔會理你係用消費券嘅錢定係用你自行增值入去嘅錢。未「領取」,都計「累積合資格消費」。

4 月派消費券時亦唔會理你之前用咗幾多消費券嘅錢,即使你最近呢次嘅頭 $4000 未用晒,佢都會照派畀你。

子爵府

https://www.consumptionvoucher.gov.hk/tc/timetable_examples.html
3. 我獲發第二階段總額 5,000(10,000)元消費券並選擇以八達通卡收取相關消費券,若我的第一期消費券在 2022-08-07 發放,但在 2022-11-30(2023-01-31)前未有全數領取完首兩(三)期消費券的總額,會否影響收取最後一期 1,000 元消費券的時間?
市民只要符合「合資格消費」累積總額於指定時間內達 4,000 元(9,000 元)的規定便會獲發放最後一期 1,000 元消費券。因此如果市民在 2022-11-30(2023-01-31)前的「合資格消費」累積總額已達 4,000 元(9,000 元),即使未拍卡 / 按鍵全數領取已發放的消費券,也可於 2022-12-16(2023-02-16)獲發最後一期 1,000 元消費券。

意思是即使未「領取」,也會計算「合資格消費」,不是「領取」後才計算「合資格消費」。

4,000 元(9,000 元)是無條件發放;最後一期 1,000 元是有條件發放,而條件只是期內「合資格消費」累積總額已達 4,000 元(9,000 元)是否已領取了獲發放的消費券並不是條件之一。

即將到來的 4 月所發放的 3,000 元是無條件發放的,不會理會之前的消費券是否已領取,也不會理會之前「合資格消費」有多少。

首頁

尾頁

跳至