自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

TamaCat 發表於 23-5-1 04:00
瑪麗足病治療有得做鞋垫,鞋垫不另收費,只需收一次診金80.

要排專科?

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

my005 發表於 23-4-30 13:25
我自己無呢個問題,不過聽過朋友話,YouTube 搜歐錦棠 筋膜炎,話好有用喎。

一睇無妨吖,並希望對你有幫 ...

謝謝報料(emoji)

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章 想生BB熱投 熱血金章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

kamkong 發表於 23-4-30 20:46
足底筋膜炎其實係腳趾唔夠力,同埋我哋行路冇用腳趾力有關,嘗試做多些腳趾運動和用鞋墊就會好轉
...

而家我開始做緊拉筋動作,thx

大宅

2024年龍年勳章

我針灸了六次,每次隔一星期已好番八九成,要加上拉筋。足膜炎都九個月了

大宅

ha930 發表於 23-4-29 10:40
夜晚踩下網球, 有助舒緩

我試過行都行唔到, 做物理治療, 得閒再踩下網球, 真係有效。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kamkong 發表於 23-4-30 20:46
足底筋膜炎其實係腳趾唔夠力,同埋我哋行路冇用腳趾力有關,嘗試做多些腳趾運動和用鞋墊就會好轉
...

用錯身體肌肉力量去行, 長時間用咗下身腳肢體力行走,正確系用臀部力量去行路, 只做拉筋放鬆,不練力量, 不改善 行路姿勢, 治標不治本, 膝蓋和腳踭承受過重力量, 最終只會勞損

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

鞋最重要
其次要拉筋作保養

大宅

2024年龍年勳章

請問腳病好番九成九,如果明天針灸覆診,要不要去?

子爵府

河馬哇哇 發表於 23-4-29 10:20
腳爭已痛了幾個月,食完止痛藥都仲有少少痛,想請問大家是否睇中醫及針灸會有效斷尾。謝謝(emoji)‍♂️(em ...

我食消炎消腫藥2日ok

伯爵府

my005 發表於 23-4-30 13:25
我自己無呢個問題,不過聽過朋友話,YouTube 搜歐錦棠 筋膜炎,話好有用喎。

一睇無妨吖,並希望對你有幫 ...

謝謝報料

首頁

尾頁

跳至