自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

同老師再溝通下!不過上到中學,其他學生都可能會取笑你仔,所以仔都要明白將來都會類似情況!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

CrabPincers 發表於 24-2-8 09:00
你仔間學校有無收sen 學生?sen 支援?如果無既,你不可以怪老師,佢地只會覺得你仔百厭/不聽教

我仔都是 ...

正解! 唔通到你大個出嚟做嘢 ,每做一份工都同人哋解釋咩!

男爵府

Fishqqma 發表於 24-2-8 09:05
你個仔有冇講清楚畀老師知睇緊乜嘢病先! 其實我覺得係你責任, 小朋友返學之前你應該好好同老師接觸, 解 ...

一開學已經同班主任講了,交了醫生紙,班主任知,但今次事件我估佢係冇同其他老師講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

同老師解釋清楚,你諗吓如果你講講下野 果個人突然向你反眼,你會有乜感受
再講,小朋友好受朋輩日土影響,我諗老師都唔想其他同學 有樣學樣,所以先出聲

同學校溝通下,唔好下下只係自己角度諗,有時老師都好難做

男爵府

CrabPincers 發表於 24-2-8 09:00
你仔間學校有無收sen 學生?sen 支援?如果無既,你不可以怪老師,佢地只會覺得你仔百厭/不聽教

我仔都是 ...

佢ADHD唔嚴重,只係多咀,小動作反眼、大力眨眼係妥瑞症引起

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

apple_love 發表於 24-2-8 09:07
一開學已經同班主任講了,交了醫生紙,班主任知,但今次事件我估佢係冇同其他老師講
...

咁你應該同班主任講多次,叫佢通知其他老師。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

老師唔一定係歧視,只係佢愛心同包容唔夠!或者對個病理解不足。有時老師都會偏心某d學生,對唔乖嘅學生特別無耐性。

男爵府

lojo11 發表於 24-2-8 09:05
同老師再溝通下!不過上到中學,其他學生都可能會取笑你仔,所以仔都要明白將來都會類似情況!
...

醫生話妥瑞症,多大機會隨著年紀而慢慢改善甚至消失,6-12(emoji)係病發高峯期,所以希望捱過難關會慢慢好轉吧

珍珠宮

apple_love 發表於 24-2-8 09:15
醫生話妥瑞症,多大機會隨著年紀而慢慢改善甚至消失,6-12(emoji)係病發高峯期,所以希望捱過難關會慢慢好 ...

消失比較難,尤其有壓力嗰時病發得更頻密,香港地好難無壓力。

珍珠宮

2024年龍年勳章

apple_love 發表於 24-2-8 08:44
佢反眼唔係AdHD引起,係抽動症,即妥瑞症引起
你同我哋講或解釋幫唔到件事, 你應該主動約見老師, 親自解釋你仔嘅情況, 如有病症引述白紙黑字帶埋比老師睇, 反眼係病徵之一咪無誤會囉...

子爵府

回覆樓主:

你試下進取啲
自己約見老師解釋一下
小朋友嘅動作表情係不由自主嘅
老師咁樣當眾話個小朋友認真唔好
你都可以將小朋友或者你嘅感受同老師講
溝通一下先

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 24-2-8 09:05
你個仔有冇講清楚畀老師知睇緊乜嘢病先! 其實我覺得係你責任, 小朋友返學之前你應該好好同老師接觸, 解 ...

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

建議你親身同老師見面傾下,講番情況。

你仔學校sen支援服務足夠嗎?我朋友教書,學校大部分學生都係sen…所以近乎全校老師都知道要點處理同面對不同嘅學生,佢做班主任,更有個表列明每位學生嘅情況。

男爵府

Moti 發表於 24-2-8 09:19
消失比較難,尤其有壓力嗰時病發得更頻密,香港地好難無壓力。

都要有個信念嘅,同埋病徵會變,之前佢係翁下鼻、索下鼻,比較容易讓人接受,係呢排反眼就比較麻煩

珍珠宮

apple_love 發表於 24-2-8 09:26
都要有個信念嘅,同埋病徵會變,之前佢係翁下鼻、索下鼻,比較容易讓人接受,係呢排反眼就比較麻煩
...

我識人聳肩,清喉嚨,不斷眨眼,而家都接近半百了。

男爵府

Moti 發表於 24-2-8 09:29
我識人聳肩,清喉嚨,不斷眨眼,而家都接近半百了。

如果過左17-8(emoji)都唔消失,就係唔會消失,伴隨終生架啦

珍珠宮

apple_love 發表於 24-2-8 08:09
我唔想下下投訴,都希望小朋友自己學習面對,誰不知隔著了一個星期,該位老師上課時,突然在全班面前,對 ...

佢咁樣講,明顯未有真正意識呢個係病,以為你仔曳玩嘢,雖然你仔有講過,不過可能老師以為細路仔亂噏。

呢啲病,的確唔係好多人有認知,我建議你好聲好氣親自同老師解釋甚至出示醫生証明,咁樣做不是投訴。

公爵府

回覆樓主:

同老師溝通左先~

男爵府

redhot 發表於 24-2-8 09:31
佢咁樣講,明顯未有真正意識呢個係病,以為你仔曳玩嘢,雖然你仔有講過,不過可能老師以為細路仔亂噏。

...

好,綜合左意見,我會即刻先打電話俾班主班主先,謝謝

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

你自己再搵老師解釋一下最好
你仔咁細個只係話食藥睇左醫生
老師唔會知道咩病食咩藥
如果唔了解病情 而你仔上堂咁多小動作
老師出聲停佢正常 因為會影響其他同學
但可能字眼上你接受唔到
但恐怖唔一定係話針對你仔行為
可能只形容果刻老師驚慌心情
突然間反白眼怕你仔暈低都幾驚

我仔都係sen 上小學前我一早比定醫生紙打個底先 唔係要老師學校特別照顧 只係希望可以有適當支援處理突發事 我都有講照平常學生咁有獎有罰
我唔想比阿仔覺得自己與別不同

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊