自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

issactmaria 發表於 24-3-24 06:53
今時今日嘅一般大學畢業生,即唔係律師、醫生那類專業,無家庭負擔,一般儲多少年首期才可置業?
...

要你一年存10萬蚊,存足5年,5年內要慳住洗,無得去旅行,少娛樂等等,你又得唔得呢?

先買舊樓,簡單裝修住5年,又之後再賣出去賺少少差價,又買半新樓,最後睇好地區,最終落地生根。

22歲出來做嘢,當35歲結婚,買最後一次樓,有目標一定唔會太差。

水晶宮

Astra00 發表於 24-3-24 10:04
不好說30萬咁勁先啦,正常模式儲,單身加與家人同住,起碼一年儲十萬,再叻啲儲近20萬。問題係有幾多人可 ...

無錯!
呢代年青人,相信大部份都係享樂形,普遍父母白將最好嘅比佢地,又唔駛佢地養家!
我公司d 90 後,好幾個份份工最多做一年,話要work life balance,佢地心態都覺得,買樓係有父幹,邊會唸自己儲首期!
(或者bk嘅90後唔係咁,但我喺現實遇到嘅都係咁)

大宅

[quote]cyyiu 發表於 24-3-24 10:32
無錯!
呢代年青人,相信大部份都係享樂形,普遍父母白將最好嘅比佢地,又唔駛佢地養家!
我公司d 90 後, ...[/quote
FB千幾二千銀餓媽加腥成十萬人關注,有乜辦法儲到錢

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

今時今日嘅一般大學畢業生,即唔係律師、醫生那類專業,無家庭負擔,一般儲多少年首期才可置業?
...

係咪唔駛過壓測了?

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

heidys 發表於 24-3-24 10:50
係咪唔駛過壓測了?

梗係要,我諗仲要唔好預太緊上車,以免份工有咩差池,都仲可以有走盞位!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Amyamyamychan 發表於 24-3-24 10:19
其實從來買樓都唔係一件易事,以前父母輩都係冇樓,都係要死慳死抵至買到樓
...

我父母以前都係死慳死抵先買到第一層樓,你同啲年輕人講死慳死抵?佢地肯定笑死

珍珠宮

我見家族後輩返緊普通寫字樓工作
普通八大大學grad,搵萬幾蚊
一講起話唔去旅行、儲起舊錢買樓
佢地仲笑笑口話我同大劉個仔一樣離地
我就收口了
尊重他人命運

水晶宮

cyyiu 發表於 24-3-24 10:32
無錯!
我公司d 90 後, ...

同意。最緊要仔女不好教成咁。早排同仔說起買樓呢個話題,我同仔說到時首期我會幫下手,佢答我:「呢啲應該我自己解決,你同爸爸留錢退休用。」聽完好窩心。有多少年青人識咁體諒?我仔得十多歲識咁講。

水晶宮

yurijm 發表於 24-3-24 11:36
我見家族後輩返緊普通寫字樓工作
普通八大大學grad,搵萬幾蚊
一講起話唔去旅行、儲起舊錢買樓

你太好心。我就不會現實世界咁好心幫人教仔。

水晶宮

mln 發表於 24-3-24 10:31
要你一年存10萬蚊,存足5年,5年內要慳住洗,無得去旅行,少娛樂等等,你又得唔得呢?

先買舊樓,簡單裝 ...

我當年好彩,儲2-30萬夠首期上車,95%按,仲要係之後狂慳mode.上手留底家具電器照用,雙頭爐得返單頭用到。一直不捨得換,自己簡單油油,補下電器就住,預左住一段時間就換樓。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 24-3-24 11:43
同意。最緊要仔女不好教成咁。早排同仔說起買樓呢個話題,我同仔說到時首期我會幫下手,佢答我:「呢啲應 ...

珍珠宮

好難一概而論,要唔要還大學學費借貸,要唔要讀master 、考專業試,唔俾幾多家用,都會差好遠。

珍珠宮

...

我諗一年儲十幾萬(人工两萬計)5,6年都可上車,當然系二手細價樓,再吾系租两年比人,有人幫手供两年,最緊要睇下事主有無買樓既決心

珍珠宮

Astra00 發表於 24-3-24 11:44
你太好心。我就不會現實世界咁好心幫人教仔。

都係閑話家常
我都唔敢多講一句
不過從中知道時下年輕人點諗
佢地父母而家都改哂口風話繼續事業上搏殺
香港仲有好多廿四孝父母既

水晶宮

Amyamyamychan 發表於 24-3-24 10:16
即係好想買樓,但唔想儲錢?

多數新一代是咁。

叻嗰啲,識諗嗰啲,就會趁單身同父母住,自己儲首期買間屋仔守收租,直到真係結婚先再換樓或者直接搬返嗰間屋。做到後者嘅人唔多,因為好多都係享樂型。

仲有一類係住公屋,低成本居住,居住問題未燒到埋身係唔會諗,樣樣到時先算,咁呢啲亦都唔會有咩動力去買樓。

我就好有動力買樓,因為屋企住得好迫,加上我阿媽重男輕女,唔會理啲女嘅死活。所以我更加要為自己諗。

水晶宮

yurijm 發表於 24-3-24 11:55
都係閑話家常
我都唔敢多講一句
不過從中知道時下年輕人點諗

係呀,呢啲樓啊,學校呀,工作收入的問題真係,現實世界唔好主動同人提及。大家風花雪月講吓新聞娛樂嘢就算。

因為一旦表達得唔好,人哋以為你曬命,或者有啲不懷好意,唔知想係你身上攞咩着數,都好麻煩。現實世界認窮,反而方便好多。少啲人向自己打主意。

水晶宮

Ononluk 發表於 24-3-24 11:49
好難一概而論,要唔要還大學學費借貸,要唔要讀master 、考專業試,唔俾幾多家用,都會差好遠。
...

大學借政府學費有得拉長還,不用擔心。

至於Master學費,都可以碌卡被之後再分期。我當日是咁操作。

男爵府

其實唔使儲,根本白表居屋賣唔哂,-般出嚟做嘢人工未過限,6咭都買到
利申:支持祖國 反對移民

子爵府

...

無家庭負擔,已經好大優勢
自己知自己一年儲到幾多錢
其他上網有哂數據:成交紀錄,首期,供款

水晶宮

回覆樓主:

正常大學時期有做pt / intern. 以我女為例,一畢業已做儲到近40萬, 佢由細到大係勁慳果隻。到畢業時父母幫一幫首期,買細價樓其實唔難上車。大裝修都唔一定,只換馬桶洗手盤隔氣,IKEA, 實惠現成傢俬已經得。做做下會升職加人工。只會供得愈黎愈輕鬆。

Amyamyamychan    發表於 24-3-24 12:13

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊