自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

pinkochang 發表於 24-4-9 16:12
可能習慣咗, 夜晚我係完全無食慾同埋做完家務已經攰到想即刻瞓
依家嘅胃口相比做女嗰陣細咗好多, 自 ...

十幾廿歲嗰時當然胃口好啦,後生細女都食唔到除非有病,但年紀大咗食量細咗都係好正常,消化系統都慢咗,我都唔係食得嘅人,所以要小食多餐,營養師都咁樣教嘅。你試下晚上食啲簡單食物,隨手攞到嚟食嘅,食咩唔緊要,反正都唔會食得多,例如一個水果/兩塊餅/一小個蕃薯/拾蛋等等,甚至飲杯奶,好過完全唔食,亦有返個進食習慣,習慣咗食啲野,然後先慢慢增加食量,個胃唔食野係真的會細咗,更唔想食,我最輕時得7X磅,似人地厭食症,而家已經好咗好多,重返十多磅,仍然努力中!一齊努力啦!

公爵府

lingw. 發表於 24-4-9 15:43
身體適應左

我長年168,斷食晚餐,唔會覺得餓,但都唔會瘦左

我係開頭瘦左一排,之後肥返添

珍珠宮

用咩方法減肥都唔係幾日甚至幾星期就有效果嘅事, 斷食身體要時間適應,大約一至兩星期,到真係適應咗,你空肚時係唔應該有餓同攰嘅感覺,因為身體識得消耗肝糖或者脂肪去維持血糖。
利申我無刻意行168,不過幾年前減肥時開始唔食早餐,亦從來無下午餐消夜,朝早真係唔會肚餓,返工個精神狀態都正常。 就算間中遲啲先食lunch 都唔會話手軟頭暈,比起有食早餐嘅同事更捱到。

珍珠宮

littledot 發表於 24-4-9 17:14
我係開頭瘦左一排,之後肥返添

所以我食少餐當作慳錢慳時間,減唔到肥的

複式洋房

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

除左進食時間,如果能配合飲食更加事半功倍,我試過減20磅左右,但我lunch 只食烚蛋同青瓜,晚上食菜,減澱粉質! 係瘦但狂甩頭髮 之後我冇刻意堅持只食烚蛋,但都行168,肥返7磅! 168 已是行常,冇再落磅! 如要再落磅,可能要再行食烚蛋+運動啦!

公爵府

回覆樓主:

我試過短期168, 一餐中午12點幾食,一餐夜晚7點食,戒飯同意粉,個半月輕咗 13、4 磅,因胃口細咗,之後保持返一日三餐, keep 住唔食飯同意粉,半年冇返彈。 不過唔建議長期168,會有膽石呀~

膽結石|168減肥不吃早餐易患膽結石要開刀?
https://www.stheadline.com/health-care/3216924/%E8%86%BD%E7%B5%90%E7%9F%B3168%E6%B8%9B%E8%82%A5%E4%B8%8D%E5%90%83%E6%97%A9%E9%A4%90%E6%98%93%E6%82%A3%E8%86%BD%E7%B5%90%E7%9F%B3%E8%A6%81%E9%96%8B%E5%88%80-3%E9%A1%9E%E4%BA%BA%E9%AB%98%E5%8D%B1-%E7%87%9F%E9%A4%8A%E5%B8%AB%E6%95%99%E5%90%835%E9%A3%9F%E7%89%A9%E9%A0%90%E9%98%B2

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最初有效,但身體慣咗就停滯不前無效

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-4-9 16:10
想肥返唔可以唔食晚飯,多少要食啲,我都係瘦人,90磅樓下,我都花咗兩年先由8X磅,肥返接近90磅,食多啲 ...

8x? 我幾多年前試過,而家100磅難減

珍珠宮

iamiam 發表於 24-4-9 23:56
8x? 我幾多年前試過,而家100磅難減

100磅正常女仔唔肥呀,就當你唔太高都應該標準。
8X太瘦啦,我著T都唔敢著短袖,起碼中袖,手臂如枯枝太難睇。同人撞一下一定係我企唔穩。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-4-10 00:01
100磅正常女仔唔肥呀,就當你唔太高都應該標準。
8X太瘦啦,我著T都唔敢著短袖,起碼中袖,手臂如枯枝太難 ...

我唔係100磅,想減到100磅,而家110

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

wan_sosin 發表於 24-4-9 16:06
應該唔會咁快唔落磅,嗰8小時要正常食野,唔好因為之後16個鐘無得食而食多咗,或食定先。
我老公168,佢唔食 ...

想請問你老公唔食晚餐
咁佢最後係幾點食野?
好勁喎 減左30磅

伯爵府

回覆樓主:

我試咗168幾個月,減到4kg左右,但經期竟然停咗 我仲以為自己係時候停經
正常食返嘢,經期又正常返

珍珠宮

iamiam 發表於 24-4-10 00:11

110都OK呀!最多咪減幾磅,戒糖同低碳水都減到,食飯次序最好先食菜(要多菜) ,跟住食蛋白質,最後食少量碳水,都有啲幫助

珍珠宮

nicole1981 發表於 24-4-10 00:40
想請問你老公唔食晚餐
咁佢最後係幾點食野?
好勁喎 減左30磅

我老公大肥佬,減30仍然肥佬
早餐正常,有時推遲個午餐4,5點先食(佢份工比較自由) 如果正常時間食午餐,得嘅話4,5點食少少野就算。
每餐份量正常,唔會專登食多啲頂埋夜晚餐飯,佢話初時都要習慣,但一兩星期左右,晚上已唔覺太要食野。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

168 仲要配合飲食先可以減肥,果8 個鐘唔係任食

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

iamiam 發表於 24-4-10 00:11

除非好矮,如果唔係嘅話110磅都唔係重。 年紀大咗唔好咁瘦。

珍珠宮

wan_sosin 發表於 24-4-10 00:50
110都OK呀!最多咪減幾磅,戒糖同低碳水都減到,食飯次序最好先食菜(要多菜) ,跟住食蛋白質,最後食少量 ...

減到104又肥

珍珠宮

Fishqqma 發表於 24-4-10 08:23
除非好矮,如果唔係嘅話110磅都唔係重。 年紀大咗唔好咁瘦。

望落去有d肉,未生時得95磅, 生完98,再之後一直上

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

iamiam 發表於 24-4-10 09:49
望落去有d肉,未生時得95磅, 生完98,再之後一直上

你有冇150cm?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊