自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

牛年勳章 美好大世界2017勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

chinfongfong 發表於 24-4-13 14:22
哈哈哈,是個男人,我可能第一次接到咁的電話,真係給他大到我,再講講下,越來越不對路,我cut了他線,他 ...

我開頭都有啲驚!因為佢真係講到好似!又唔俾我收線。我以為我無意中亂按真係申請咗。後來check 過晒我啲信用卡,好在沒有$888這個扣數。咁肯定佢係呃人電話!

男爵府

girlbear 發表於 24-4-13 14:35
上星期接過 叫得出我個姓 但淘寶唔係用我真名 所以收線+block

他知我電話號碼,我只係不停叫佢取消取消申請,我不要什麼vip,白痴的和他們講了成50分鐘,第一次和騙徒對話,

男爵府

Mummy_Cherry 發表於 24-4-13 14:48
我開頭都有啲驚!因為佢真係講到好似!又唔俾我收線。我以為我無意中亂按真係申請咗。後來check 過晒我啲 ...

和我一樣,我想打去中銀卡中心問下,但冇人接,再上網看看,真係有一模一樣的騙案,情節一樣,

珍珠宮

chinfongfong 發表於 24-4-13 14:49
他知我電話號碼,我只係不停叫佢取消取消申請,我不要什麼vip,白痴的和他們講了成50分鐘,第一次和騙徒對 ...
50分鐘?咁如果佢哋真係攞你把聲嘅錄音,你咪好危險!

男爵府

Mummy_Cherry 發表於 24-4-13 14:48
我開頭都有啲驚!因為佢真係講到好似!又唔俾我收線。我以為我無意中亂按真係申請咗。後來check 過晒我啲 ...

他仲說什麼我已經自動授權銀聯卡做了自動扣數,他們一定會扣到錢的,說我去報警都冇,是我自己申請他們 vip 的。他們現在是打電話通知我申請己批准,要我給年費888

男爵府

whyyou 發表於 24-4-13 14:54
50分鐘?咁如果佢哋真係攞你把聲嘅錄音,你咪好危險!

我親友不多,父母不接不識得電話,冇事卦,果時緊張冇想咁多

子爵府

chinfongfong 發表於 24-4-13 14:54
他仲說什麼我已經自動授權銀聯卡做了自動扣數,他們一定會扣到錢的,說我去報警都冇,是我自己申請他們 vi ...

88 vip唔使申請的,我早幾年有買,係淘寶直接俾錢的,亦冇收過淘寶電話

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cy101 發表於 24-4-13 13:33
近排多咗唔識嘅9字6字頭電話!

超多

我兩部電話加埋長老電話
幾日收到5/6個6字同9字頭
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

chinfongfong 發表於 24-4-13 13:21
我最近剛淘寶,點知頭先接到個電話說我自己開通了什麼淘寶88vip, 申請通過了,現在要我過數$888年費,我說 ...

我收過,冇理佢,88佢
係到期續,我自己去app睇,用app續

珍珠宮

2024年龍年勳章

girlbear 發表於 24-4-13 14:35
上星期接過 叫得出我個姓 但淘寶唔係用我真名 所以收線+block

俾你提醒我,我改個淘名先。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

全部都無聽無理過

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

今日收到,9378 5062 男人打來

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

有接過,即刻收佢線

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

都幾多人中招,連渣打apps都出推送,叫客戶收到呢啲自稱網購平台既電話,一定要自己打去平台核實。

我朋友因為對方連電話號碼旣持有人姓乜都對,以為真係淘寶打來,差啲機密資料攞埋,好彩
臨尾醒水,只係要防以後收更多滋擾電話了。

當時對方仲要話過程會同你錄音,你嗰邊如果好嘈雜,擔心錄音質素有問題,要求你去靜啲嘅地方先詳細傾,目的是令你孤單一人,更易受佢哋語言暗示操控。

我對呢啲行騙來電做法:唔理對方講到幾多你個人資訊,都唔會即時肯定對方真係所述嘅機構,
反而要求對方提供聯絡資料去核証,確認會打番俾佢。
萬一對方話事態緊急,需要即時確認,我絕對唔會相信。
我唔相信等我打返去相關嘅信用卡,銀行反而唔得

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

whyyou 發表於 24-4-13 13:26
我噚日都接到,不過我冇講嘢即係cut 線,因為有人話佢係志在攞你同佢對話嗰把聲,之後會用AI 合成扮你講嘢 ...

咁真係要小心d

男爵府

observer 發表於 24-4-13 17:52
都幾多人中招,連渣打apps都出推送,叫客戶收到呢啲自稱網購平台既電話,一定要自己打去平台核實。

我朋友 ...

我只係擔心他說,我己經自己做了銀聯信用卡的自動授權扣數給他們,他們會去扣數。

我都係第一次真人和騙子對話,下次會定的來,直接找淘寶和銀行核實,不會和他們咁多廢話

男爵府

observer 發表於 24-4-13 17:52

我朋友 ...

銀行果度的電話真係難找到人,成日都說線路忙,等等等。我是和他們一跟對話,一邊上網找淘寶商城88vip的資料,點知一來就見到有報道說是騙案,和我一模一樣,我才立即收線

公爵府

2024年龍年勳章

完全唔明點解要一直同騙子對話
你話一邊對話一邊報警都話有啲用

男爵府

凌陵綾 發表於 24-4-13 19:11
完全唔明點解要一直同騙子對話
你話一邊對話一邊報警都話有啲用

我第一次和真人騙徒對話,下次會醒定啲了

大宅

chinfongfong 發表於 24-4-13 19:17
我第一次和真人騙徒對話,下次會醒定啲了

我上個星期都收到,佢直頭叫得出我成個中文名,話係我參加咗VIP 888要對資料!叫我俾錢!

講講下好似唔對路!我話我冇參加過!講咗兩三分鐘,我先話呢個唔係我個名,佢就開始發爛渣,收線!話無論點都會扣我張卡888,

跟住我即刻上淘寶問吓有冇咁嘅事,佢就話是詐騙!

冇諗過打電話嚟,會嗌得出我全名

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊