自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係話移咗民去澳洲咩,之前有睇新聞,仲有得搞?

侯爵府

2024年龍年勳章

Astra00 發表於 24-5-5 11:20
係,親友間都有。所以不好認自己環境好,仔女讀書稍為叻啲都不好比人知。人地點樣傳出去或人地係咩途徑知 ...

同意同意,好多人都妒忌心重

大宅

hohinmama 發表於 24-5-5 10:43
今日睇新聞至知哩單案
死者普通人一位,因為考上大學
點諗到因為寄宿室友嘅妒忌(未裁定),令自己斷送一 ...

朱令本身家庭背景都唔錯,父母都是北京的教授先有得追究,如果普通家庭真係死左都唔知咩事,只是無耐兇手背景更雄厚

333s    發表於 24-5-5 14:25

男爵府

係,親友間都有。所以不好認自己環境好,仔女讀書稍為叻啲都不好比人知。人地點樣傳出去或人地係咩途徑知 ...

其實我認同,現在太多人見不得別人好,同事、親戚都係,所以盡量不說自己太多事給人知。

[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_799.gif[/img]

翡翠宮

非常同意,我一直教子女要低調

男爵府

人性好可怕的

其實最要防的是身邊同你最親近的人, 因爲知道你既野最多的就係身邊的人, 低調防身! 有的父母都會妒忌子女的, 睇距係未會陷害你而已.

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

Astra00 發表於 24-5-5 11:16
槍打出頭鳥。所以一直教仔女低調。不好比人知咁多野。

認同
自小家教如此,自己都咁教啲細路

水晶宮

licpd 發表於 24-5-5 11:39
人性好可怕的

其實最要防的是身邊同你最親近的人, 因爲知道你既野最多的就係身邊的人, 低調防身! 有的父母 ...

我已經歷過。

珍珠宮

orezo 發表於 24-5-5 11:31
朱令本身家庭背景都唔錯,父母都是北京的教授先有得追究,如果普通家庭真係死左都唔知咩事,只是無耐兇手 ...

如果冇咁嘅家庭背景,又未必會叻到招人妒忌啦,總之就可憐

侯爵府

2024年龍年勳章

總之就可憐

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

枉死,真係好慘

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

啱啱新聞報導,上年離世左,父母現在追究中,法院受理左。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朱令案真係好慘,希望賤人得到應有既懲罰。最好連賤人背後咩人,點做到妨礙整個調查工作,呢啲,亦請一一調查清楚,以慰朱令在天之靈,亦望能解其父母切膚之痛。
而學園室友投毒,非單一事件,所以有時真係防不勝防。

有興趣可以睇睇:

https://new.qq.com/rain/a/20231224A04UEM00

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

呢D真係防不勝防

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

認同。
我都教仔女要低調,同老公講有啲事我哋自己知,唔需要主動同人講,親友都唔會提,咁樣生活簡單啲。

象牙宮

hohinmama 發表於 24-5-5 10:32
案件重新開審,還死者公道
(未有定案,純討論)
https://images.app.goo.gl/b8YDBEHxUaYSDfELA

朱令被毒殺案︱最高檢受理父母偵查監督申請 轉相關部門辦理
誰害她???

朱令出生於1973年11月,1992年考入清華大學,1994年12月因身體不適住院治療,1995年4月28日被確認為鉈中毒
朱令當時的室友孫某被認為有重大嫌疑,警方也曾鎖定兇手就在朱令的「身邊」,但此案未能偵破。

朱令生前曾就读北京清华大学。 北京清华大学化学系女学生朱令于1990年代遭化学物铊毒害,导致她全身瘫痪、几乎双眼失明并有严重脑损伤,去年底在北京病逝,终年50岁。 其家属日前向最高人民检察院递交侦察监督申请,请求有关部门监督继续侦查,相关申请近日已获受理。

朱令身世:姐妹两人,都非正常死亡
朱令出生在北京一个知识分子家庭,父亲吴承之,母亲朱明新,两人于学生时代相识于中国科技大学而组成家庭。吴承之退休前曾任国家地震局高级工程师。朱令有一个姐姐叫吴今,吴今随父姓,妹妹朱令则随母姓。吴今是北京大学生物系学生,在1989年4月与同学去野三坡春游时失踪,遗体在三天后被发现,确认为意外死亡。

才女癱瘓近30年,智商僅7歲,朱令如何度過病痛纏身的30年?
再見朱令|清華“鉈中毒案”受害者離逝,兇手仍逍遙法外|才女癱瘓近30年,智商僅7歲,朱令如何度過病痛纏身的30年?|鳳凰衛視《冷暖人生》 (youtube.com)

清華大學美貌才女朱令,遭室友嫉妒投毒,變成“行屍走肉”? (youtube.com)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

my005 發表於 24-5-5 12:54
朱令案真係好慘,希望賤人得到應有既懲罰。最好連賤人背後咩人,點做到妨礙整個調查工作,呢啲,亦請一一調 ...

咁恐怖。

世界上叻人何奇多,殺得幾多個?!

珍珠宮

2023年兔年勳章

ffyan 發表於 24-5-5 11:36
其實我認同,現在太多人見不得別人好,同事、親戚都係,所以盡量不說自己太多事給人知。
...

X2

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

orezo 發表於 24-5-5 11:31
朱令本身家庭背景都唔錯,父母都是北京的教授先有得追究,如果普通家庭真係死左都唔知咩事,只是無耐兇手 ...

仲有內幕

象牙宮

朱令案的背後,驚現多起雷同的案件!一案不破、多案隨之;有多少真相被掩蓋?【文昭思緒飛揚317期】
https://www.youtube.com/watch?v=I75Lq_xGEXw

同學。害佢同學有背景。和江 * 民有关系。。

清華才女朱令50歲逝世 鉈中毒全身癱瘓近30年 兇手仍逍遙法外|01中國|懸案|重金屬中毒 (youtube.com)

1994年清華大學曾發生震驚中國社會的「朱令鉈中毒案」,受害女大生朱令因為「鉈中毒」全身癱瘓、腦神經受損,在病床上躺了近30年,智商只剩下7歲,當時警方調查朱令是遭人蓄意投毒,她的室友孫維更涉有重嫌,但因證據不足,此案成為懸案。

28年的悬案:清华投毒案始末(朱令案) (youtube.com)
清华孙维
江泽民
《江泽民庇护的朱令案》- 郑易 - 第9部分:朱令同学谈案件;重访清华铊中毒女生朱令和她的亲友们;朱令铊中毒案检测人陈震阳教授;中国人绝望;七问朱令案;朱令案,舆论需冷静,官方应响应;后记[莫寂读书] (youtube.com)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊