自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

兩間中學你哋會點揀?

1.

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

回覆 HAPPY~123 的帖子

HAPPY,

我大囡讀果間中學(htc)都係中一已經可以出街食LUNCH,其實校方安排午膳時間與鄰近學校為早,所以她們出外用膳時不用與鄰校爭。

另外,校長亦替學生們講說話,大家都讀過書,知道上課要專心,其實係好用精神,正所謂: 吊頸都要抖下架!,午膳出去行下,對學生身心都是有好處的!

個人認為: 如果冇得出街的學校,可能是校方對周圍環境/學生沒有信心咁解!

p.s. 我p2細囡已經表明,中學要有得出街食lunch先會選,佢重問心儀中學附近有什麼食肆,佢真係好funny!

小倩  HTC好多學生係返屋企食飯O添呀... 不過超趕   發表於 11-12-10 18:15
peachcreamy  同意啊~~  發表於 11-12-10 17:23

侯爵府

醒目開學勳章

回覆 Yukyuk 的帖子

還有:

在大囡學校裡,有些超級乖乖女會帶愛心飯盒/在附近食店買午膳回到食堂享用。亦有一些家長會送午膳到校交收。

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

出外食飯同學校校風完全無關係喎,最重要係邊間適合你小朋友多啲啫

wonderlulu  agree.如果佢係心野一族, 困住係學校都唔解決問題  發表於 11-12-10 20:10

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

出去食飯無咩問題呀,我以前糸返屋企食既。
不知所謂的乙陸!!!

珍珠宮

btw~~ 比得學生出去食飯,一定有佢既原因,其中會包括對學生既自律 同 應變能力
         ~~~酒逢知己千杯少   話不投機咪囉唆 ~~~

珍珠宮

叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

一間傳統地區Band one 名英中課程都係傳統校風純樸但係中一巳經可以出去食午餐。入大學率九成

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

即竟學校可以中一都出得去食飯, 都有90%升大學. 咁點解用D咁無聊嘅諗法來衡量呢.

wonderlulu    發表於 11-12-10 20:11

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

回覆:兩間中學你哋會點揀?

我以前中學中一都係已經可以出去食,入大學率咪又係9x%。中一可唔可以出街食飯關唔關事?

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

我岩岩尋晚去聽左升中講座(小六), 佢叫d家長唔好咁短視, 要睇埋中四有d咩科開班(特別系d成績好果d, 因為會有人讀醫科, 法律呀咁 ..........) 如果唔系會選錯學校到時咪暈低

別墅

1.

伯爵府

環保接龍勳章 畀面勳章

大宅

傳統名校

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆 回覆:caca_carmen的帖子

我個女都係-個讀緊-間傳統地區band one 中學的中-生,-樣可以出街食飯,不過佢學校可以訂飯商又可以訂外賣。我個女話學校會成曰同佢哋講,食飯得好小時間,又要温書,所以好小同學會出街食。所以不用因為食飯問題而太擔心。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

1, 唔會因為俾中一學生出街吃飯呢個原因而唔選擇一間好學校, 呢個實在好小事。

wonderlulu    發表於 11-12-10 20:12

水晶宮

出去食飯有問題嗎?我會揀第一間!

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

1.
出街食飯好好多,可以同同學出街諗下今日去邊度食聽日去邊度食咁,人際關係都好啲,外向啲.
好過留響學校好似軍營咁吞飯,啲飯盒餐單係換著你都唔想自己仔女日日食埋啲咁既野.
如果係會準備愛心飯盒咁就好啲,但要考慮埋自己有無恆心幫仔女整足四年飯盒,仲要包仔女唔會食到悶/人地同學仔既飯送好好多,自己果個被比下去. 然後到中五果年出街食飯,先發現去麥當勞叫個餐都口窒窒.

wonderlulu  真係  發表於 11-12-10 20:13

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個區BAND 1中學係可以中一出外食飯,反而BAND 3 要中四先出得去.

首頁

尾頁

跳至