興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

引用:本身用開+D300s,+但買了三星+NX100。平日影

原帖由 PoohPoohMaMa 於 12-02-27 發表
本身用開 D300s, 但買了三星 NX100。平日影下 snapshot 很方便,而且想在餐廳影下小朋友,拿出細機不會嚇親 ...
NX100 易手價抵玩

大宅

回覆:大家鍾意用大機定係細機?

係呀,我二手入,仲平過部S95。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

c147258hk 發表於 12-2-27 14:09
呢個就係「想宜家輕鬆d」定「想以後幾十年睇既相靚d」既選擇
無錯

男爵府

引用:係呀,我二手入,仲平過部S95。 +

原帖由 PoohPoohMaMa 於 12-02-27 發表
係呀,我二手入,仲平過部S95。
NX100 對焦快嗎?

大宅

回覆:wendybruce 的帖子

對焦快,而且所有 settings 係 real time shows on LCD. 不過我宜家用 Smart mode 多,啱我懶人。仲有 video 可以拍25 分鐘,拍小朋友 concert 好好。

別墅

喜歡DSLR + 直倒,手感一流!
早兩年買過G11...用左一段時間,最後都係用返DSLR !!!

輪手感/操控/拍攝感覺,都係大機先比到我!

大宅

回覆:大口手手 的帖子

我唔否認,揸大機手感很好,甚至起初用返細機太輕不慣,手不定。但無可置議,細機可以放手袋,不會錯過任何時刻。

別墅

回覆:Sabina0617 的帖子

桐桐媽媽
http://hk.myblog.yahoo.com/karenlaw0110

男爵府

引用:本身用開+D300s,+但買了三星+NX100。平日影

本身用開 D300s, 但買了三星 NX100。平日影下 snapshot 很方便,而且想在餐廳影下小朋友,拿出細機不會嚇親 ...
尤其係公司或朋友聚會,本身環境有限,反而相機大部,被視為怪物!

大宅

大機

男爵府

以前諗住用細機做隨身機,

但係買o左又好多時都無拎出街,

所以依家用電話影 .
禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

子爵府

大家鍾意用大機定係細機?

大機!!!

別墅

大機,效果係無得比既。係就係重D,但睇返幾年前的相,味道真係唔同D架。

別墅

補充一下。所以相機袋好緊要。

我用過都算幾多下既袋。而家最終停係掛腰的帶或袋。好好多架。不過一出門口就係影相格。睇一你慣唔慣囉。

複式洋房

我以前都係用開大機, 後來嫌太辛苦, 轉用細機, 但係細機D質素真係差D, 如果要買多一大堆鏡頭, 不如用返大機, 所以宜家如果諗住去影相0既, 就帶大機, 如果平時出街果D, 就帶細機.

別墅

PoohPoohMaMa 發表於 12-2-28 10:25
我唔否認,揸大機手感很好,甚至起初用返細機太輕不慣,手不定。但無可置議,細機可以放手袋,不會錯過任何 ...
我出街通常都會帶埋部DSLR,所以我會買個超大型相機袋...可以放銀包及小量BB用品!

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

最愛大機~
睇下去邊啦, 同朋友食飯就帶傻瓜機, 係HK自己同朋友去遊山玩水多數帶枝定焦鏡, 冇咁重, 同c6就帶乜鏡都得

去長線旅行就慘啦 2機4鏡再加傻瓜機仲有腳架, 簡直走難咁呀

別墅

回覆:c147258hk 的帖子

我都覺得係,所以買左大機喇

大宅

回覆:大口手手 的帖子

請問大家用什麼相機袋?我鐘意 shoulder bag ,用緊 Crumpler 5DMH. 成日想買 Thinktank or Billingham。

別墅

我用過Tamrac背包.. 但成日換鏡好麻煩, 而且我兩個shoulder都係會好酸攰的 (可能我個人比較咋, 見人地揹好大個既背包都係咁揹)...

之後用過Crumpler 7 Million.. 諗住換鏡方便... 但揹單邊, 超攰
後來, 其中一個攝影導師教我用lowepro既S&F 系列. 從些就停留係這個系列入面了. 最愛是配exchange case. 換鏡超方便.
近來就多用了... lowepro既outback 200 (都係腰包).. 因.. S&F 出街都好誇張下. 所以現在用outback 200多. 但每次幫朋友影function / event.. 都係會用S&F 系列的.
我既背包, 7 million, 都放咗出去, 同給公司的同事用. 我自己屋企.. 全部都是腰袋

首頁

尾頁

跳至