在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cotychan 發表於 12-6-18 13:20
當然無問題,我湊兩個,雖然大嗰個好大,但係要教功課,仲要煮飯.

我同你一樣,大果個讀小一,要輔導功課,功夫都唔少,細果個得三個月,亦系要做埋家務,安排好D,其實完全可以應付到嘅

別墅

潔癖老公... 叫佢自己清潔啦, 如果係我, 我會講明我一星期只會拖3日地, 如果佢覺得唔夠就自己動手, 唔好旨意我 lo~~~:;pppp:

理由:
1. 我係 full time mommy => 專責照顧 bb , 一日三餐都好重要的
2. 我唔係 full time servant => 專責做家務

哈哈~ 死未??

再唔係叫佢自己掏荷包搵鐘點做~ yeah~

bosch  某程度上我同意.  佢覺得唔夠就自己去做.  發表於 12-6-20 04:44

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

JuliaCKL 發表於 12-6-19 14:24
潔癖呢家嘢,我諗你會好明白我嘅憂慮

我好明, 我自問我唔係污糟人, 但我都比我老公講到我好似係街LOOK過地下咁款....

我諗一個湊二個都OK, 但有個潔癖係屋企, 係勁煩煩煩

禁止訪問

畀面勳章

大宅

引用:Quote:JuliaCKL+發表於+12-6-19+14:24+潔癖

原帖由 JJBee 於 12-06-19 發表
我好明, 我自問我唔係污糟人, 但我都比我老公講到我好似係街LOOK過地下咁款....

我諗一個湊二個都OK, 但 ...
每當每次俾人捉甩咗嘅頭髮、手印腳印、滴咗幾多滴水點,就覺得好煩!

大宅

引用:Quote:JuliaCKL+發表於+12-6-18+12:30+仲要

原帖由 JJBee 於 12-06-18 發表
我同你都一樣, 有個潔癖老公, 我都諗緊一個湊二個得唔得.
你個小朋友幾大呀?

男爵府

我的育兒心得勳章 DHA勳章

JuliaCKL 發表於 12-6-20 00:38
你個小朋友幾大呀?

我個小朋友1歲半, 好想生第二個, 但仲有D顧慮, 諗掂先生

大宅

回覆 回覆:JuliaCKL的帖子

我家姐湊三個,一個八個月大,一對孖仔十歲。重要我家姐超潔癖,但要學懂用方法減壓,EQ要好高。唔係好容易有情緒問題。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

JuliaCKL 發表於 12-6-20 00:37
每當每次俾人捉甩咗嘅頭髮、手印腳印、滴咗幾多滴水點,就覺得好煩!

...

佢挑剔係佢性格, 改唔到, 但你會唔會又容許佢挑剔, 真係乜都幫佢做晒呢?

你唔好期望大b 返左學會好d, 小朋友返學可以學乖亦可以學曳, 如果佢病多左, 就算你冇中招都有排煩, 下年細b 識行識走時你有仲多野要做囉.

之前有人講得o岩, 如果老公挑剔就叫佢自己做. 當對方唔知你做得辛苦時, 只會得寸進尺. 佢今日話要執好間屋, 之後會要求煮埋3餐. 1打2果陣要做晒呢d 野唔難, 但要做到所有野都係100% perfect 就真係難少少, 同埋做家務係搵重要既黎做, 顧掂你地果3餐 (=健康) 緊要過抹果幾個手印囉...

我都有類似經驗, 我冇你咁慘... 我同我老公對家居有唔同類型既要求, 最後我頂唔順喊左出黎, 之後老公少左製造麻煩同壓力俾我, 同時我迫自己揀家務黎做, 響時間體力同精神上都好好多, 仲多左時間去教仔同上網hea下休息下.

大宅

引用:+本帖最後由+bosch+於+12-6-20+07:54+編輯+

原帖由 bosch 於 12-06-20 發表
我未嫁前係未做過家務,所以所有家務都係佢教,連煮飯都係佢教,餸都係佢買,佢都知我唔會鍾意做家務,我學做一切都係為小朋友,不過佢如果得閒都會幫我做d,因為佢認為佢做嘅係大清潔,我做嘅係小清潔!

我個仔係超級曳,就好似叮噹入面嘅胖虎咁,我諗無得再曳!

男爵府

我個囡就黎4歲 細囡10月出世!! 一直都係一對一 自己已經成日覺得辛苦到癲 黎緊都唔知點算!!! 唉

大宅

回覆:無工人、自己湊兩個,可以嗎?

我都冇工人,湊2個3年抱兩,大的2歳幾,都係晚晚煮飯,清潔屋企,係會忙D囉,只有佢地一齊午睡的時間做私人時間,有時連嗰少少私人時間都冇埋,係有時佢地唔合作會激氣D,上一代都得,我地都應該都冇問題!加油

子爵府

JuliaCKL 發表於 12-6-18 19:48
而家啱啱有咗,個仔兩歲三個月,九月返N,各位媽媽,你哋通常朝早幾點起身㗎?我係懶媽媽,個仔起身我先起 ...

我個囡囡只得7個幾月大,肚入面個個4個幾月大,我比你仲懶,平時都係阿囡起身我先起身,通常9點半左右!
我一直以來一星期只會煮2-3餐飯左右!

首頁

尾頁

跳至