母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由+千色mama+於+12-09-08+發表我

原帖由 大眼的Dog 於 12-09-08 發表
最衰我唔住香港,唔係我地bb 可以一齊慶祝生日

我nb時餵一邊大約半個鐘,但之後見泵 ...
之前我同你一樣每邊餵15分鐘,餵兩邊! 上次覆診健康院醫生同姑娘都叫我餵一邊,餵到佢自己離口,話後乳飽d喎,每次輪住邊餵!所以宜家餵一邊,通常佢食到咁上下會瞓著,有時未瞓就比埋另一邊佢啜!

大宅

引用:Quote:原帖由+千色mama+於+12-09-08+發表我

最衰我唔住香港,唔係我地bb 可以一齊慶祝生日

我nb時餵一邊大約半個鐘,但之後見泵 ...
我都有飲勁多餵奶湯水,more milk plus 都食左20日,係谷多左,不過奶量無明顯增加!

公爵府

畀面勳章

引用:bb一個半月大,一直係半人奶,有補奶粉,埋

原帖由 千色mama 於 12-09-08 發表
bb一個半月大,一直係半人奶,有補奶粉,埋身餵同泵都會!有媽媽試過咁遲先轉全人奶嗎?

...
我係呀,我bb19/6出世,我6/8先轉全人奶架

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

大宅

引用:Quote:原帖由+糖糖靚媽媽+於+12-09-08+發表

每個鐘餵一次原來你咁密!咁個胸係實唔實架?
頭先我8點幾埋身餵(胸少少谷),隔差唔多2個鐘再嗌 ...
個胸唔谷架,但都見佢啜到奶。我都想兩個鐘一次,但佢一個鐘就喊要食。半夜好啲,可以兩至三個鐘先喊

大宅

係呀,我b囡 7月23 出世架,你個b 呢? nb 時佢自己大約兩至三個鐘餵一次,唔駛較鐘架,佢自己 ...
仔仔7月22。現在6星期大係咪猛長期先會啜咁密?如果一直都係每個鐘餵一次我真係支持唔到。現在連出街都有困難!

大宅

引用:Quote:原帖由+大眼的Dog+於+12-09-08+發表

我bb都係7月23出世架 真係橋!學上面darichie話齋,出世到宜家一直活在追奶壓力低下真係身心俱疲:;p ...
完全認同!我之前都係覺得自己有啲產後抑鬱先放棄埋身補奶粉。其實遲啲返工都唔可以全埋身要泵奶,及好多媽媽話返工會奶量下跌,所以現在盡力餵到幾多得幾多

大宅

引用:Quote:原帖由+千色mama+於+12-09-08+發表bb

原帖由 siutreasure 於 12-09-08 發表
我係呀,我bb19/6出世,我6/8先轉全人奶架
哇,好犀利!係咪補粉補到追到bb食量就全人奶呀?

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+siutreasure+於+12-09-08+發

其實我一轉就轉全埋身,只係臨訓怕佢唔飽所以補,後尾佢戒埋夜奶我就半夜泵奶愛黎臨訓補囉!

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+siutreasure+於+12-09-08+發

我由bb出世響醫院就係埋完即補奶粉,後來6/8母乳姑娘叫我試全埋身,所以就即刻轉全埋喇!

千色mama  好叻呀!  發表於 12-9-8 22:13

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊