夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:全職湊仔=好鬼空閒???

雖然我唔係full time mom~但我老公最初都會一句好攰個仔既野就咩都唔理,呀仔剛出世果陣,又要返工,夜晚要煮飯,呀b2~3個鐘就食一次人奶,晚晚都無覺好訓,壓力爆煲!之後太辛苦,轉餵奶粉~老公先至夜晚幫下手餵奶~但果陣個仔仲細,要訓練佢自己訓,有時又要哄佢,老公好多時放假就去玩,我放假就湊b~果陣我都有話老公,我就24小時做野,你就鍾意訓就訓…依家先至好d~所以男人真係唔明媽媽既辛苦!各位jm..辛苦了

大宅

我c6之前都會咁講,之後晚睌見我好夜先訓就一得閒就幫我湊。

大宅

引用:唉......D男人跟本就五明我地D女人有幾辛苦

原帖由 pang1219 於 12-10-24 發表
唉......D男人跟本就五明我地D女人有幾辛苦....只係識講我仲辛苦啦要反工..
比著我都想係屋企咁....!!!
比 ...
之前我20w見紅要瞓床,佢焗住湊大仔幾日,佢每日都呻好攰,我以為佢終於明白,點知到我自己湊番,佢又唔諗下我都會赲剛生完依家湊兩件仲攰

大宅

引用:我c6之前都會咁講,之後晚睌見我好夜先訓就

原帖由 doll009 於 12-10-24 發表
我c6之前都會咁講,之後晚睌見我好夜先訓就一得閒就幫我湊。
你老公就好啦,自動自覚

大宅

引用:雖然我唔係full+time+mom~但我老公最初都會

原帖由 cnga 於 12-10-24 發表
雖然我唔係full time mom~但我老公最初都會一句好攰個仔既野就咩都唔理,呀仔剛出世果陣,又要返工,夜晚要 ...
呢D真係要男人自動自覚,我唔介意佢出去玩一次半次,但我介意佢晌屋企瞓死,起身打半日機,叫佢幫下手又唔like ,只會想自己要有私人時間,仔女都唔望一眼,好似唔係佢D仔女咁

大宅

引用:我吾係好明點解C6出外工作C9要留家湊仔,一D

原帖由 pizzacoach 於 12-10-24 發表
我吾係好明點解C6出外工作C9要留家湊仔,一D都唔化算,如果女方一同出來工作,請工人吾得咩! ...
請工人貴嘛,家下我係免費勞工,任勞任怨,好駛好用

伯爵府

引用:點解好多男人都覺得個老婆晌屋企湊仔係好嘆

原帖由 SK77 於 12-10-24 發表
點解好多男人都覺得個老婆晌屋企湊仔係好嘆好空閒?每次叫c6幫手湊下剛出世嘅囡囡or 陪下大仔佢都會發老脾 ...
佢唔識體諒人,咁不如你都出番來做野,唔好俾佢咁諗啦!

大宅

畀面勳章

全職湊仔=好鬼空閒???

我同你情況一模一樣,我一嬲起上嚟就會問佢,乜打機仲緊要過兩個女咩?
兩個女咪你嘅娛樂囉!叫你睇住佢哋同佢哋玩仲唔夠relax?

侯爵府

身同感受+1永遠覺得佢返工最辛苦。

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我係在職媽媽,自問無能力做FTM,所以我覺得FTM好偉大,除佐果D家有工人,唔洗自己湊仲會放低小朋友去佐打麻雀的FTM
從未適應這份工

禁止訪問

我的育兒心得勳章

回覆:Kylie909627 的帖子

禁止訪問

我的育兒心得勳章

大宅

我係全職媽咪,但我仍然要湊仔買餸之類,我雖然有工人幫手,但我只係要佢攪掂屋企清潔家務之類,同埋貼身睇住我細B,其他嘢都係我同老公攪掂,有時我見佢都會湊得好辛苦,因為我細B係勁痴身嗰隻,所以佢會湊得好累,所以湊仔其實係一份苦差嚟架!!

大宅

回覆 yukyiu 的帖子

依家先知做人父母怎艱難, 你有老公幫手真好

大宅

racheland 發表於 12-10-25 01:46
搵日你話唔舒服,等佢做晒你一日要做的野,等佢感受下,就知道有幾忙同累!!

...

就係一日咁多, 當你冇病冇痛就唔會再有咁O既優代~ 除非我諗住呢世都係扮病

大宅

racheland 發表於 12-10-25 01:44
千祈唔好請工人呀,媽媽湊大的小朋友最幸福!!
細個我都係比人湊大, 所以好明白有爸爸媽媽湊係幾咁幸福, 所以我一直都唔交比人湊, 所以咪辛苦囉~

大宅

Nicolechim 發表於 12-10-25 01:34
我係在職媽媽,自問無能力做FTM,所以我覺得FTM好偉大,除佐果D家有工人,唔洗自己湊仲會放低小朋友去佐打麻 ...

只有媽媽先知FTM 有幾多O野做, 幾多苦處

大宅

同感,,個個人返工仲以為我D係企果個好得閑...都5明白我D全職媽媽要做幾多野/.////我D既返工時間係24hr....又要擔心呢D果D....點解屋企既就5會明白我D呢~~~好討厭阿~~~~
認識多謝BB日常生活的事.

珍珠宮

我都係全職媽咪 ,講真,全職媽咪仲辛苦呀!啲男人,咪理佢啦!如果佢咁衰 飯都唔好煮比佢食

大宅

回覆:SK77 的帖子

唉,最慘係佢一放假就同朋友出街玩呢~好多時我同佢都無得同一日休,佢做飲食業~所以一放假佢就去釣魚去街,明知攰就係屋企抖下啦~之後返工日子就成日話佢好攰,講到我好唔體諒佢咁~我依家要返工,又要返夜學,星期六日放假都睇住個仔,就算出街,都帶埋bb去~有時我放學返黎已經夠攰,又未食野,返黎仲要幫呀b抹手抹腳訓覺,佢就死屍咁訓左!我唔係唔體諒佢,係d男人唔會體諒我地~琴日我都同佢開火…真係好無穩~我夠攰啦,但我仲要哄佢體諒佢!都唔知邊個會體諒下我!

首頁

尾頁

跳至