1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:eTTe 的帖子

我都有諗過,但佢連保嬰丹都唔飲呀,應該好難餵薬

子爵府

回覆:便秘b真係好慘,我真係好唔開心

做運動,試下早,午去公園走下,等身體新陳代謝快d

大宅

引用:阿女唔係好飲水!點樣可以俾佢飲多d水?一

原帖由 giegie1222 於 13-04-09 發表
阿女唔係好飲水!點樣可以俾佢飲多d水?一日2-3餐奶,已經加多一安水,另飲4-5安水。

係咪飲多左水就解決 ...
我而家都屈服左比有味水佢,會用一匙奶粉開到好稀(最初可240,後來只可150ml),or加4份一粒維月c,仲有一樣好work,牛蒡湯,有輕瀉作用,你自己肯量下

大宅

引用:阿女有便意,但好難痾,係咁用力谷都痾唔到

原帖由 giegie1222 於 13-04-09 發表
阿女有便意,但好難痾,係咁用力谷都痾唔到呀。多謝你,我試下俾佢坐potty 先thx

...
有過衣生都話坐potty都有作用,因度力用得好啲,我bb以前是逗住疴的,坐potty後改善左

公爵府

回覆 giegie1222 的帖子

為佐BB好,一定要心狠手辣喇,先至系對佢負責任喇

別墅

我個女都有便秘問題, 我之前係度見到個post say 飲 illuma 可以去便便 , 尋晚飲左一餐 , 今早柯左一次, 今日飲左2餐, 再柯左1次,不過第2次係爛,所以我明天開始每日只餵一䱗,睇下情況如何

大宅

回覆:giegie1222 的帖子

小朋友亦要有運動,多行路及彎腰。你又可以幫佢(面向佢順時針) 搓肚仔

洋房

giegie1222 發表於 13-4-9 14:01
阿女15 個月大,大約一歲左右開始便秘。每次都痾到好 似生仔咁。真係 好心痛。好多時要用甘油泵先排得出。
...

我bb 又係3 日左右先痾一次, 痾到好辛苦, 又硬又出血, 佢已經每日食好多菜,少肉, 2 餐生果(橙, 大蕉, 火龍果, 基本上乜生果都會食), 同飲水, 每星期都會煲開奶茶, 啱啱幫佢轉第二隻奶粉, 情況都係咁, 好擔心.

其實1 日究竟要飲幾多水先得 ? 我bb 每日2 - 3 餐奶, 6-7 安左右.
係唔係要再試下第二隻奶粉 ?
好似做左好多野, 但都幫唔到bb 咁.

別墅

回覆:sky0303 的帖子

轉了咩奶粉好了,之前食邊隻??

洋房

lovingjessie 發表於 13-4-10 10:03
轉了咩奶粉好了,之前食邊隻??

BB 轉左美素, 情況都係一樣, 無好過.

大宅

引用:Quote:giegie1222+發表於+13-4-9+14:01+阿

原帖由 sky0303 於 13-04-10 發表
我bb 又係3 日左右先痾一次, 痾到好辛苦, 又硬又出血, 佢已經每日食好多菜,少肉, 2 餐生果(橙, 大蕉, 火 ...
你bb幾重?我bb27磅要飲1040ml,仲要睇佢大不大汗

洋房

回覆 佩夫人 的帖子

19 磅, 飲咁多 ? 計唔計埋飲奶同湯水 ??

珍珠宮

咁你都系照住比多水佢飲,比佢食多D生果
慢慢便秘就會改善

洋房

回覆 GCHK 的帖子

BB 8 個月左右開始已經係咁, 都成半年, 情況好似越來越差, 每次見佢喊到死先去到真係好心痛.

別墅

引用:Quote:lovingjessie+發表於+13-4-10+10:03+

原帖由 sky0303 於 13-04-10 發表
BB 轉左美素, 情況都係一樣, 無好過.
美素應該好難屙把,,我b食開美素,到三就屙無出,之後轉牛欄,都無好屙…宜家食雅培,有時都要兩三日先屙,但呢排又好點了…

別墅

食少D奶 或者 食番1號奶喇~

吸收得好先重要

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

火龍果好得ga

大宅

我覺得 按摩肚仔 係有d用架, 可以幫助排便,
我b仔 幾個月果時成日都 3-4日先一次便便, 真係痾到 好似生仔咁, 見到都心痛, , 都係成日開 開奶茶, 米水開奶呀..... 大大下去到而就好d, 1, 2 日就有便便, 但果屎頭都係 好粗架.... 林尾先幼d....

大宅

我個女最近勁便秘, 好慘!!! 醫生都話試下轉返1號仔, 我又想同佢轉illuma, 聽完你講, 我都試下佢先.

chuchu789 發表於 13-4-10 02:10
我個女都有便秘問題, 我之前係度見到個post say 飲 illuma 可以去便便 , 尋晚飲左一餐 , 今早柯左一次, ...

複式洋房

回覆 giegie1222 的帖子

係吖…完來飲多D水一定得,因我亞女之前都有嚴重便秘,成半年,每四,五曰走先一次,每次都呵到喊和出血,已做晒和食晒你講的蔬和生果等都唔得…之後要佢每食兩口飯就飲D水,每食兩口生果又飲D水,其實不经不觉每天已飲了8-10安水!现便便可以每日或隔曰有了, so u must force your baby to drink water...must work

首頁

尾頁

跳至