跳至

首頁

尾頁

大宅

我律師話申請綠卡時改,唔係就要等到入籍時先可以再改,所以我諗入籍時順便改係得嘅!
唉,一個姓都攪到咁煩,我唔想改就係驚唔知到時香港嘅I.D、出世紙同回鄉證要唔要都改埋咖,如果係真係好大工程啊!

伯爵府

引用:我律師話申請綠卡時改,唔係就要等到入籍時

原帖由 hikiko999 於 13-07-20 發表
我律師話申請綠卡時改,唔係就要等到入籍時先可以再改,所以我諗入籍時順便改係得嘅!
唉,一個姓都攪到咁 ...
我入籍嗰時加咗英文名,香港所有文件証件都冇改因為冇影響的,我見樓上有JM 話要登報紙,我改嗰陣唔須要㗎,不過所有美國嘅ID, social 全部要改過囉,其實我覺得ok ... 除咗車牌同social 要去攪其他打過電話就得嘞 ... 我覺得最緊要睇你想定唔想,講真,我又唔覺太煩

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我住歐洲, 女人結婚時加夫姓, d 文件幾乎會全部自動改姓, 唔駛逐樣去改咁煩.

我婚後都冇加夫姓, 同樣怕要改香港d 文. 到我生第二胎時, 個midwife 以為我未婚, 就教我點幫bb申請有番個法定父親.

如果加左夫姓, 將來你一個人帶住bb 出境時, 兩母b 同一個姓會方便d. 我有朋友係港人, 一個女人帶埋個bb 去美國時俾海關問, 要佢證明佢同bb 係兩母女.

男爵府

hikiko999 發表於 13-7-18 19:21
最近結左婚,申請緊結婚Green Card,
移民律師話最好係而家提出申請時一次過改埋名,否則之後想改會手續好 ...

我都係嫌煩, 保留原名. 無MIDDLE NAME架. 我老公唔介意.
我個仔就跟老公姓.
啲人問起, 我話CHINESE 無改姓呢樣野既.

不過個仔返學, 啲人唔知. 我會話, I keep my maiden name.
個仔啲開學文件, 我都附加呢句. 然後, 喺自己名後括著 Mrs. xx (我都公既姓).
久而久之, 啲人都識叫我Mrs. xx (我都公既姓).

反而我有啲文件, 喺我既FIRST NAME加左hyphen.
Chan, Tai-Man.
如果無個hyphen, 啲人以為 TAI 係FIRST NAME, MAN 係MIDDLE NAME. 而且有啲電腦唔接受FIRST NAME 有個SPACE.
不過, Social security card, 同移民文件, 我就無HYPHEN, 同香港身份證一樣.

我啲同事, 佢地既老公好傳統, 一定要用老公個姓, 連HYPHENATE 個姓都接受唔到.
所以講到尾, 最緊要老公OKAY.

hikiko999  我老公都叫我唔洗改喎!  發表於 13-7-31 17:55

男爵府

bosch 發表於 13-7-21 05:36
我住歐洲, 女人結婚時加夫姓, d 文件幾乎會全部自動改姓, 唔駛逐樣去改咁煩.

我婚後都冇加夫姓, 同樣怕 ...

講開出境, 其實你同個小朋友同姓彧唔同姓都好, 單親出境係雖要另一方簽同意書, notation左, 帶係身, 出境入境個官都有可能問你要, 可能十次都未必問, 不過一次問你要你都煩到死, 所以如果你彧你老公一個人帶小朋友出境 (無論海陸空) 你都最好有個同意書係身.

https://help.cbp.gov/app/answers/detail/a_id/268/~/children---child-traveling-with-one-parent-or-someone-who-is-not-a-parent-or

仲有, 如果唔同姓, photo copy birth cert, 帶係身 to prove you are the parent, 除左過關用, 唔見左 passport 都仲有 birth cert 頂住.. just some travel tips ;)

首頁

尾頁

跳至