母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章

goosema 發表於 13-9-5 16:00
多謝其實過左1歲已經好舒服,最辛苦係頭兩個月

係呀,一歲之後真係輕鬆好多

大宅

BK Milk勳章

CherryQ 發表於 13-9-6 10:11
你好叻 ar. 我餵左 7個月 2 wks la. 7 個月開始 lunch time 唔泵, 只係早上 & 放工泵, 開頭都 ok, 不過呢個 ...

你朝早返工前會唔會埋身?如果會,我覺得你早上唔泵,等lunch time泵同放工泵會好啲,因為早上泵至放工先泵相隔時間太耐,身體會造小左奶。 7個月已食固體,慢慢對奶量需求無咁多,唔好輕易諗住要補奶粉啦。 到左阿b轉兩餐固體,你就更輕鬆架喇,加油呀﹗

大宅

BK Milk勳章

cocobb2012 發表於 13-9-6 10:19
support!!
我都餵到一歲,但最近開始吾够奶,好吾開心
點算呀,我吾想補粉呀!!

你點知自己唔夠奶? 係泵媽? 係咪已黎m? m 到會小啲奶,但完左又會正常番架。 唔好唔開心,已經一歲,固體為主了,我個仔一歲時只係食早晚,早午晚三餐都食固體。 其實餵到幾耐就幾耐,而家阿b都唔駛食咁多奶,所以你都唔駛補奶粉丫,如果佢固體食得好,你更加要覺得開心添﹗﹗

大宅

Pinkpling 發表於 13-9-6 10:29
你朝早返工前會唔會埋身?如果會,我覺得你早上唔泵,等lunch time泵同放工泵會好啲,因為早上泵至放工先 ...

我實在唔可以再在 lunch time 泵奶 la. 工作已上軌道, lunch time 要去吃應酬飯, 無時間 la. bb 已食 2 餐固 la.

早上 6:15 or 7 第一餐奶 (埋身)
10 or 11 點一 full bb bowl 粥
13 or 14 點 120ml 人奶
16 or 17 點 150 - 180ml 奶
19 點 埋身
2030 - 1 bb bowl 粥
23 or 24 點 埋身

別墅

引用:Quote:cocobb2012 發表於 13-9-6 10:19 sup

原帖由 Pinkpling 於 13-09-06 發表
你點知自己唔夠奶? 係泵媽? 係咪已黎m? m 到會小啲奶,但完左又會正常番架。 唔好唔開心,已經一歲, ...
我係泵媽,上個月先有返m. 都有可能系就黎m come. 今日可能要動用冰奶
我曾經係富媽黎架希望真係因為m到啦

大宅

BK Milk勳章

CherryQ 發表於 13-9-6 10:33
我實在唔可以再在 lunch time 泵奶 la. 工作已上軌道, lunch time 要去吃應酬飯, 無時間 la. bb 已食 2 餐 ...

bb都食得好密喎,同埋夜晚8點半先食粥好似太夜了。 另外我個人意見係,10點果餐都餵奶,遲啲可以加面包或者麥皮之類,咁1300果餐就食粥,可以飽肚啲

已食兩餐固體唔錯呀,咁慢慢可以將佢下午茶果餐都轉埋,俾生果、蕃薯、乳酪之類佢食,奶可以又食小啲,咁你追奶唔駛追得咁辛苦。

大宅

BK Milk勳章

cocobb2012 發表於 13-9-6 10:44
我係泵媽,上個月先有返m. 都有可能系就黎m come. 今日可能要動用冰奶
我曾經係富媽黎架 ...

唔好咁傷心啦﹗ 你係富媽,只係因為m到啫,而且阿b食小左,你既奶量都會小左架,因為係跟番佢既需求嘛。 阿b肯唔肯食固體?

大宅

Pinkpling 發表於 13-9-6 10:55
bb都食得好密喎,同埋夜晚8點半先食粥好似太夜了。 另外我個人意見係,10點果餐都餵奶,遲啲可以加面包 ...

早上好易轉 ke, 明日試試 sin. 不過因為我一番工一定會泵一邊, 餵一邊, 成 7 點先食完奶, 真係要 1.5 hrs 先可以食粥.

大宅

好勁啊!以你為榜樣!

男爵府

回覆:阿仔兩歲了﹗ (較長篇)

我囡25/10都兩歲,我依家都係仲餵緊

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

多謝你篇文章, 好令人鼓舞。做人奶媽真係要目標清晰, 要堅持不受他人影響, 同埋家人支持! 我都餵左6個半月, 堅持係因為唔捨得, 想請教下:

呢排都係受著女女瞓得唔好而受到困擾, 請問你有沒有瞓練過BB 自行入睡呢? 呢幾晚我女女半夜醒, 其實我覺得係佢瞓唔番而哭, 並非肚餓。由於工人日間都搞佢唔掂, 要抱住佢, 等佢啜手指瞓著 (其實我無怪工人, 我接受左佢地唔會train 我女女)。但我真係好想女女有好睡眠習慣, 加上晚晚真係無得好瞓, 半夜要招呼佢成兩粒鐘, 有時索性比佢啜住瞓, 大家都明白, 身心疲倦, 影响工作。

另外, 女女暫時食固體都 okay, 但比夠代到一餐, 而家時間表大約

7:00 埋身
10:45 粥+菜/瓜蓉
11:15 補奶5安 (宋粥之前係11:00都係食5安)
2:30 水果蓉 (非日日)
3:15 5安奶
7:15 埋身
9:00 扭瞓
* 半夜肚餓哭醒食一次奶

試過9:00 埋身多一次, 半夜照醒

1) 其實唔知點可以 shift 去兩固三奶, BB 上午那餐未完全代到時, 可否開始晚上 (打算 7:00)食粥仔呢?
2) 如果10:45 果餐代到一餐, 係咪直接唔比11:15 餐奶? 因為怕個 schedule 亂晒, 我都唔知點叫工人follow.

可以給點建議嗎?
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

大宅

回覆:null

我仔仔而家19個月,你說出了我這年半的心聲,很有共嗚…

大宅

BK Milk勳章

CherryQ 發表於 13-9-6 12:10
早上好易轉 ke, 明日試試 sin. 不過因為我一番工一定會泵一邊, 餵一邊, 成 7 點先食完奶, 真係要 1.5 hrs ...

Hehe, 我意思係夜晚餐粥提早小小食,bb可以早啲瞓…

大宅

BK Milk勳章

回覆 Naughty-mama 的帖子

多謝﹗ 其實好多媽媽都好勁架,你都加油呀﹗

大宅

BK Milk勳章

chowyee82 發表於 13-9-6 13:30
我囡25/10都兩歲,我依家都係仲餵緊

一齊努力﹗﹗

大宅

BK Milk勳章

ho-liday 發表於 13-9-6 14:53
多謝你篇文章, 好令人鼓舞。做人奶媽真係要目標清晰, 要堅持不受他人影響, 同埋家人支持! 我都餵 ...
要訓練bb瞓覺,就真係要夠狠心。 我曾經訓練過,但因為阿仔當時有嚴重既濕疹,夜晚根本瞓唔好,所以我無訓練,夜晚仲要捉住佢對手唔好俾佢R面,否則起身成面血。 但當佢濕疹好啲,自己都瞓得好左,慢慢就瞓過夜。 好多時bb瞓瞓下醒左,並唔係真醒,佢地仍在睡眠狀態,就算喊得好厲害,你地都暫時唔好理佢住,因為佢可能只係發夢,甚至會坐起身喊。 我個仔都試過,但轉頭佢自己會瞓番。 你可以靜靜觀察佢,如果維持得太耐(超過10分鐘),咁就要處理。 你可以試下第二日放假既日子試下訓練,佢要食奶唔理佢,等佢知道醒左無得食,通常幾次就成功,但大前題係,你要確保佢瞓之前係食得飽喎。

你囡囡19:15埋身之後幾點瞓? 瞓之前有無再食奶?

7:00埋身之後到10:45先食粥?中途有無瞓? 你係咪安排佢四個鐘食一餐?
如果食到一餐粥,咁可以唔駛補奶,下午就可以提早啲飲奶,跟住先食果蓉。 你bb未代到一餐粥,都唔好太快加到兩固,要俾啲時間佢適應。 到完全ok,你想加既話,可安排18:00左右食粥,我估你個b都可以早瞓,咁瞓前就埋身。

大宅

BK Milk勳章

回覆 Jesusphoebe 的帖子

相信好多奶媽都有共同心聲,一齊加油呀﹗

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

Pinkpling 發表於 13-9-6 16:30
要訓練bb瞓覺,就真係要夠狠心。 我曾經訓練過,但因為阿仔當時有嚴重既濕疹,夜晚根本瞓唔好,所以我無訓 ...
謝謝你回覆, 係真係唔夠狠心, 而且, 家屋隔聲差, 樓上樓下都聽到, 不過我會留意下, 如果佢哭醒, 我會睇下佢係咪埋眼定係開眼先
19:15 埋身之後, 接著沖涼, 然後入房親子時間, 約8:45 扭眼瞓, 要拍要抱約9:30 前瞓著, 一般係1點至3點哭醒, 餵奶, 瞓到就瞓到7點, 瞓唔到就醒到5點幾6點先瞓, 試過9點埋多次身, 半夜照醒, 我覺得佢係自己瞓唔到, 要叫我地起身

係呀4個鐘一餐, 其實晚上果餐想7:00 食, 咁我趕得切番屋企餵佢
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

我而家囝囝都食兩餐固體,都想偷懶唔泵一餐

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊