影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

rose-mag 發表於 17-8-28 14:45
那年花開月正圓孫儷配陳曉,差4歲加上孫個樣成熟,好姐弟feel,又係開頭純良天真,因為大變要撐起半邊天。 ...

玫瑰版主果然厲害 睇完你編千字文分析後,我可以死心唔會再追。

孫儷套月正圓我估都係唔會開黎睇多,一套、二套第三套又係咁,拍果個唔悶,睇嘅都悶啦,劇程又係來來去去果幾味

近排真係悶到荒,睇怕仲要等多一、二個月先有好劇可追。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 17-8-27 22:56
玫瑰版主果然厲害 睇完你編千字文分析後,我可以死心唔會再追。

孫儷套月正圓我估都係唔會開黎睇多 ...
楚喬傳你未睇咩?其實我覺得拍得唔錯,為避穿越劇情而要改,我覺情有可原,問題係有咩理由拍到2/3唔拍埋佢?唔夠錢定度唔到期,趙麗穎接完套劇去睇小說,佢以為會拍晒,點知原來未完,吊晒癮:宇文玥死唔死得?(照計就梗係唔死啦,但點救?俾邊個救?原小說係好感動架)楚喬個風雲令被喚醒,會點?宇文玥老豆係楚喬殺嘅,加埋紙諜天眼同江湖諜者勢不兩立,咁星月兩個點收科?燕洵之後係唔係會吞咗大魏,劇入面人死得七七八八:宇文懷、程鳶、魏舒燁、趙西風。。。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

rose-mag 發表於 17-8-28 15:09
楚喬傳你未睇咩?其實我覺得拍得唔錯,為避穿越劇情而要改,我覺情有可原,問題係有咩理由拍到2/3唔拍埋佢 ...

開頭有追,睇到十幾二十集啊楚無意中偷聽聽到要做死待果集開始無心機追。

之後有成套download 落黎諗住飛住睇,但都係頂唔順,最後成套del埋。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

c.vieri 發表於 17-8-27 23:13
開頭有追,睇到十幾二十集啊楚無意中偷聽聽到要做死待果集開始無心機追。

之後有成套download 落黎諗住飛 ...
我都覺得係中段開始太拖,淨係燕洵被軟禁被刺殺都做咗好多集又重重複複,搞到我以為竇驍係果一林更新係男二。。。無嘢睇都可以追下嘅,我有個女陪我睇(其實佢唔係好專心睇,不過日日都話要同我一齊睇),所以易捱少少。反而冇咩興緻睇三生三世十里桃花

水晶宮

rose-mag 發表於 17-8-28 15:20
我都覺得係中段開始太拖,淨係燕洵被軟禁被刺殺都做咗好多集又重重複複,搞到我以為竇驍係果一林更新係男二 ...

三生三世睇趙又廷 你睇BK 幾多JM被夜華迷到不分日夜就知幾利害。

王國長老

c.vieri 發表於 17-8-27 23:22
三生三世睇趙又廷 你睇BK 幾多JM被夜華迷到不分日夜就知幾利害。
但我唔多like楊冪,趙又珽我好一般,主要唔夠靚仔,同埋個作者係抄襲,而家紅咗就唔認,仲想反告人,唔係好想捧場。

珍珠宮

rose-mag 發表於 17-8-28 15:20
我都覺得係中段開始太拖,淨係燕洵被軟禁被刺殺都做咗好多集又重重複複,搞到我以為竇驍係果一林更新係男二 ...
三生三世十里桃花一定要睇!

我係同時期開楚喬同三生三世來睇! 楚喬前段OK, 後段真係爛尾之中的經典, 睇到想割櫈呀. 故事節奏唔平衡, 主線副線唔平衡, 男女主感情發展無鋪排, 完全唔覺得有幾愛. 令到女一吃力不討好, 好似演得好表面咁! 男一表現亦麻麻, 做唔到高冷但深情, 空有高大俊朗嘅外型.

三生三世十里桃花頭幾集一般, 但夜華一出場就開始好好睇! 有比較就知實力高幾班! 趙又廷將高冷但深情完全表現出來. 直勾勾嘅眼神真係好難抵擋. 其實今次楊冪都做得幾好, 不過因為趙比楊更出色, 所以比趙又廷搶晒鏡! 令好多人包括我在內都中晒夜華/趙又廷毒!

套劇製作好認真, 服飾造型同配樂都正! 當然最重要係導演同編劇重組咗小說的次序同加強某D角色嘅刻劃, 令到個故事平衡咗, 人物感情鋪排好咗! 絕對係此劇成功之處!

水晶宮

rose-mag 發表於 17-8-28 15:27
但我唔多like楊冪,趙又珽我好一般,主要唔夠靚仔,同埋個作者係抄襲,而家紅咗就唔認,仲想反告人,唔係好 ...

咁你有無睇離婚律師?吳秀波同姚晨做,呢套都幾好睇,好多笑位但又有d感動位。

王國長老

c.vieri 發表於 17-8-28 00:01
咁你有無睇離婚律師?吳秀波同姚晨做,呢套都幾好睇,好多笑位但又有d感動位。
...
未睇完,上次開睇咗幾集,我本身鍾意睇吳秀波,但姚晨個大口幾趕客,偵探片權謀劇都係我首選,律師劇、煮食有關嘅我都鍾意,或者再開離婚律師,坐等如懿同獵場。

水晶宮

rose-mag 發表於 17-8-28 16:05
未睇完,上次開睇咗幾集,我本身鍾意睇吳秀波,但姚晨個大口幾趕客,偵探片權謀劇都係我首選,律師劇、煮食 ...

呢套雖然係時裝劇,服裝都算符合佢地身分,無話特別娘。

姚晨個口係某d場景真係超級大 某d角度幾似舒淇,但佢同吳秀波個互動幾好睇,好好笑得黎有時覺得幾sweet ,尤其是大家曖曖昧昧果陣,超好笑。

珍珠宮

rose-mag 發表於 17-8-28 15:27
但我唔多like楊冪,趙又珽我好一般,主要唔夠靚仔,同埋個作者係抄襲,而家紅咗就唔認,仲想反告人,唔係好 ...
其實國內拍劇本本小說都話抄襲, 都唔理得咁多! 主要睇套劇拍得好唔好就算啦!

睇完你就會覺得趙又廷好靚仔嘅啦!

以前對佢無太深印象, 只係睇過狄仁傑神都龍王! 三生三世就真係中晒毒. 佢唔係果D第一眼就覺得靚仔, 又唔係果D 360度無死角, 更加唔係小鮮肉類型. 但係就係愈睇愈襟睇果類, 成熟, 溫文同有氣質. 同霍建華一般, 係我喜歡果type.

王國長老

moniy 發表於 17-8-27 23:59
三生三世十里桃花一定要睇!

我係同時期開楚喬同三生三世來睇! 楚喬前段OK, 後段真係爛尾之中的經典, 睇到 ...
楚喬本身故事所限,書都係講咗好多燕洵,後來好似係因為作者抄下改下,又見玥公子比較受歡迎所以轉軚,楚喬個故事其實唔係好清晰講到幾個人物嘅信念/人生觀,尤其是電話劇,所以角色性格比較模糊,究竟有咩理由所有人都知玥公子鍾意佢,而楚喬自己唔知?蕭策都擺明係冧佢,佢居然會覺得係藍顏/朋友?書入面更陰公,蕭因為楚喬出身低,幫佢準備公主份量嘅嫁妝,搵好多大纜都扯唔埋嘅親戚,等佢嫁人時唔俾人睇低,楚到蕭死後至發現原來蕭係好愛佢,有冇咁鬼蠢架?

小說絕對比劇好睇,電視劇搵到趙麗穎做,本身都已經有收視保證,如果唔挑剔的話,都算好片架啦,不過我本身專睇穿崩嘢,專係要理性咁分析下,珠玉在前,楚喬前段有80分,動作算唔少,又拍得幾好,後段就差好多,情節細節好多不合理,例如燕洵喺九幽台受傷咁重都唔死得,玥公子俾燕洵枝箭射中,轉頭一幕佢件衫係乾乾淨淨,冇咩可能喺趕路情況下換衫啩,仲有好多道具唔連戲,有幕見到有個二打六拎手機轉身。。。書呢我都有飛住睇,中間描寫太多,又有D賣弄花巧,我主要睇情節,文筆唔係好好,算OK咁啦。

王國長老

moniy 發表於 17-8-28 00:18
其實國內拍劇本本小說都話抄襲, 都唔理得咁多! 主要睇套劇拍得好唔好就算啦!

睇完你就會覺得趙又廷好靚仔 ...
唔係架,三生三世抄襲得幾離譜下,個作者態度人品有問題,我係唔會俾錢呢D人賺,一定唔買書,電視劇有時間就試下啦,我通常都幾有耐性,花千骨、步步驚情咁爛我都追晒,只係過後唔會翻煲。雖則話楚喬傳演員麻麻,我都有翻煲某D集數,大陸劇硬係有時太公式化,總係個個男人都鍾意女主,或者個個女人都冧男主,楚喬唔駛講:瑪麗蘇對傑克蘇。

珍珠宮

rose-mag 發表於 17-8-28 16:24
唔係架,三生三世抄襲得幾離譜下,個作者態度人品有問題,我係唔會俾錢呢D人賺,一定唔買書,電視劇有時間 ...
有時無法子唔公式化, 穿越又話唔比, 師生戀又話唔得, 題材愈來愈多限制!

楚喬係眼高手低之作, 白白浪費咗趙麗穎!

水晶宮

moniy 發表於 17-8-28 17:32
有時無法子唔公式化, 穿越又話唔比, 師生戀又話唔得, 題材愈來愈多限制!

仲有未婚又唔可以有BB、男男戀又唔得

王國長老

moniy 發表於 17-8-28 17:32

穿越唔得我都明白,有細路女白痴到以為死就可以穿越,玩出人命,有時劇集成功唔知好事定壞事,師徒都唔係唔得喎,花千骨/楚喬傳都係呀。楚喬唔係有趙麗穎死得啦,其他主要演員都一般,反而個別配角唔錯,講起劇入面做楚喬童年,星星同夏蟲都幾似趙麗穎個樣。

侯爵府

回覆樓主:

去完旅行終於睇晒劇同書,我又覺得可以喎,可能我鐘意燕洵,睇埋書更加覺得燕洵先係男主角,玥公子只係贏得女主角嘅男二

後段反而覺得公主演得好,初頭佢扮天真可愛真有d難頂,但之後佢遇難性情大變就演得好好。

男爵府

回覆樓主:

開睇中

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

岩岩睇晒司馬懿, 搵5到戲睇, 睇返之前開左幾集既楚喬傳; 覺得男女主角都天然呆咁既...其他配角目前見都係麻麻咁,我都幾OK趙麗穎同林更新架, 但係佢兩個都幾木咁, 不過我睇左頭幾集啫, 之後會否好D呢?

三生三世就真係頂唔順, 角色同人同劇情都好頂唔住已經跳左船啦, 比較可以頂下既係鳳九同帝君條線, 不過都幾狗血, 我應該唔會再上返船架啦~

呢排真係無咩戲好睇? 睇完司馬懿好失落~

伯爵府

c.vieri 發表於 17-8-28 14:56

孫儷套月正圓我估都係唔會開黎睇多 ...

那年,楚喬都係爛尾之作,開頭好好睇,仲跟播等12 點上架,但個尾 完全無mood重溫

首頁

尾頁

跳至