自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hihiplant 發表於 17-11-17 12:00
今天C6 說好吧,佢會日日去舅父屋企教但會好辛苦因不能做自己的事。

如果老公肯咁樣讓步,都叫做尊重你嘅感受。如果係我,為咗唔好再破壞關係,我會響呢件事上面態度軟化一點,但當然不能來我家補la, 不過煲啲湯等佢返嚟有得飲,關心下佢囉!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

hihiplant 發表於 17-11-17 09:43
佢老婆唔理個女難道要我哋理,他的工人昰我拒絕後才新請的,他上到來我家就大大聲同個女講你以後星期一至 ...
我只是說越南女人比大陸女人更狠, 時時諗住搵老細, 拋夫棄子等閒, 錢在人在, 昆完錢連女都可以唔要. 絕對唔睇好呢段婚姻, 同佢地牽連太深一定有運行. 你親戚其實自己都知道乜事, 佢冇自己老婆符先搵你出氣. 而且亦要為佢個女搵定水泡.
如果這個真的是親戚的諗法, 不如試下轉方向勸你親戚,點都要佢老婆負番多D責任, 老婆冇出心出力照顧過個女,佢走咗之後更加唔洗旨意會做, 感情係要由每日互動付出去建立, 老婆對女付出越多,先會上心先會去鍚個女, 乜都唔洗老婆做其實係對個女係最壞的安排.

你自己都唔係為咗舒服去做FTM,係為咗照顧屋企人同仔女,調轉係佢佢都唔希望要無啦啦照顧多個人, 分薄仔女資源.你可以幫佢搵補習班, 申請義公免費補習,搵社工幫手, 呢D才是長遠計.

正如有好多JM講過,我覺得你老公係洗濕咗個頭, 唔知點推好, 呢個時候唯有自己做丑人

侯爵府

好媽媽勳章

今天C6 說好吧,佢會日日去舅父屋企教但會好辛苦因不能做自己的事。

咁大個人,自己做咩決定自己負責啦,怨咩啫

男爵府

如果講到越南女人咁進取,數主老公日日上人地度都要小心

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

11B 發表於 17-11-15 09:56
你話唔識教。佢唔信,你俾你個 "要想我" 標題佢睇佢會信。

睇到咁多人回覆,我仲懷疑自己領悟力低

珍珠宮

Jnam 發表於 17-11-17 12:04
我只是說越南女人比大陸女人更狠, 時時諗住搵老細, 拋夫棄子等閒, 錢在人在, 昆完錢連女都可以唔要. 絕對唔 ...
x 2 一於話啊舅母人生路不熟, 妹妹要上小一時會協助, 幾時去辦咩手續, 協助佢簡最就近間小學,但唔會全權負責, 會幫妹妹揾本地托管, 上面大把jm講左有社區服務,有d補習社包飯, 比錢就得
咁佢隻佬係男家叫做有交代, 呢單野硬食左, 家族大堆人謀住點劏儘樓主呢條女魚

而且出面都無4歲補習,樓主隻佬正八婆, 講咩set up咩,多魚! 

大宅

你問佢,自己親生嗰兩個就唔教,反而走去咁有心機教人哋嗰個,佢點做人老豆呀?

珍珠宮

tahnee 發表於 17-11-17 11:41
暫時小朋友搬番娘家, 長X難顧 ... ...
自己主場做咩要讓路,等人入位上埋黎, 日日"湊女"咪死嘈過喊過無人理, 自己去扮靚shopping la 難為自己? 人地老母唔理樓主都唔理

再唔係揾返份短工, 等佢一對三, 我會恨d 同d 細路打毒針,你爸唔理你地
細路大左有自己生活難處, 照顧老人易呀, 今日邊個付出, 將來細路咪照顧邊個多

講事實啫, 比左下台階佢, 幫手揾平價補習托兒,都覽住人個女, 樓主就自己睇路

大宅

由佢,仲之唔好來你屋企

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

jutau 發表於 17-11-17 10:09
死咸濕老鬼,六十幾歲冇錢學人結婚生女,生完又靠人教,正乜乜,唔好話老婆係越南幫喇,佢自己都唔係好,物 ...

但係個表妹小一咋喎,即係七八歲,除非個男人係x童辟

水晶宮

hihiplant 發表於 17-11-17 11:29
我比咗補習社資料佢哋,C6 叫我米嘈,佢 好樂意幫助佢哋喎。
你咪由佢囉, 你睇佢捱得幾耐, 男人... 哈哈哈...

男爵府

有種男人係好鍾意係朋友、屋企人面前認叻,拍曬心口嗱(emoji)上身,然後就等老婆善後。對付呢種人最好既方法就係唔好插手,等佢自己收拾殘局。

男爵府

回覆樓主

看錯標題
以為是
老公親戚想要我

侯爵府

hihiplant 發表於 17-11-15 09:52
因佢兩公婆唔識字要返工每日ㄧ至五佢女學後帶來我家,要我教女做功課補習至六七點,我唔想唔知點拒絕。
...

咩叫要想我

男爵府

回覆樓主:

佢去舅父屋企教,好呀,佢辛苦下岩架拉,下下應承人

翡翠宮

回覆樓主:

叫佢揾補習社啦

大宅

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 睛靈勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

樓主親戚70歲人完全唔識做人, 厚面皮到一個點 :
自己老婆唔理個女, 寧願佢有錢開舖請工人, 無錢去補習已經唔合理, 仲要理所當然咁叫人一至五老馮幫佢免費托兒加補習, 一啲唔好意思都無....

難得你C6 咁瞓身幫佢!? 自己仔女都不耐煩教, 仲要去教人地個女??
是否佢以前受舅父大恩惠, 而家要報恩? 若果係就無辦法, 呢個恩一定要佢自己報, 你幫佢唔到. 若果唔係, 應該都係前世欠佢, 今世還, 你都幫唔到佢還.

無謂為左幾個外人, 傷兩公婆感情, 既然你已經表左態呢件事唔理, 而呢家人咁麻煩, 千祈唔好插手理咁多佢地既野. 你可以同你老公講, 呢件事你唔幫唔係想落佢面, 而係超出你能力範圍, 亦唔想有其他人侵佔你地家庭, 因為呢件事一幫都唔係短時間事, 負唔到咁大責任.

如果佢都仲同你鬥氣, 索性日日帶埋仔女返娘家食飯, 唔駛對住眼寃.

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

咁都係佢自己攞嚟,等佢頂唔順就會同舅父講唔教啦

子爵府

好媽媽勳章

樓主,你唔好心軟呀!你c6 抵死!自己攞來賤!

別墅

benalg 發表於 17-11-17 15:29
樓主親戚70歲人完全唔識做人, 厚面皮到一個點 :
自己老婆唔理個女, 寧願佢有錢開舖請工人, 無錢去 ...

c6 無受舅父大恩惠,聽99講自己父母早死無比個細老讀書,c6 想盡量幫得就幫,佢舅父仲有其他兄弟姊妹,輪都末輪到外甥啦,c6 又話ㄧ場親戚,喜事喪事先見ㄧ次點會好親,近排就多咗聯絡。

首頁

尾頁

跳至