自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 chan_chi_mun 於 14-12-18 發

原帖由 Ol0314 於 14-12-18 發表
明啦 終之奶粉係毒藥
唔餵人奶的媽媽唔愛小朋友
叫人唔好餵人奶更係天大罪人
我無講過你所寫的野,唔好屈我,我係唔反對需要時補奶粉,但是齋睇樓主的三手資料,就跟本係達標唔需要補奶,而樓主的三手資料唔係喺表弟婦度來,係喺99把口講出來,有幾成準?who knows?

男爵府

引用:Quote:原帖由 leopak 於 14-12-18 發表政府

原帖由 十分鐘 於 14-12-18 發表
係,完全同意,勁誇張,我順產,一生完,抹乾淨,比醫生check完,影完相(姑娘幫我D影)就比我個B趴我心口啜 ...
呢招係 Breast Crawling,BB 出世後黃金一小時,佢一出世就索到媽媽奶,刺激佢日後吸啜母乳嘅本能,亦同時刺激媽媽大腦開始有造奶準備。況且 BB 一出世就離開母體,咁樣依偎媽媽,仲可以安撫到 Bb 添。加埋啜啜仲可以令 BB 有安全感

所以呢招並不是想心急要你餵人奶,
唔好誤會醫護人員嘅一番美意

男爵府

ivycwl 發表於 14-12-18 09:03
佢冇返過醫院.只係返健康院.我都係聽姨媽講.健康院話重得差.叫佢返東區.但佢冇去呀.返了屋企。上星期既事.
...

如果健康院話都話重得唔理想的話, 咁真系可能要補番少少奶粉, 比個B食飽D.
媽媽堅持餵人奶, 個心態我明, 系果個位唔好講話邊個啱邊個錯.
多D讚個媽媽的努力, 同時同佢講有做己好好, 試下補一支半支奶比BB, 睇下情況.
好好安慰個媽媽, 佢己好大堅力.....

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Ol0314+於+14-12-18+發表好似

原帖由 chan_chi_mun 於 14-12-18 發表
樓主講出來的係三手資料,健康院咩原因叫阿表弟婦帶b入院?佢唔知喎,好可能只是滿月未退黃要抽血check黃疸 ...
唉!
好似魔教信徒咁嘅,真係令人好驚

伯爵府

引用:點解我覺得膠膠地...?

原帖由 小蘅媽媽 於 14-12-18 發表
點解我覺得膠膠地...?
我唔覺得膠喎,香港地好多好執著嘅人

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

佢想做個成功的人奶媽,多過想自己個B健健康康

伯爵府

引用:莫講群組,呢度既母乳區都大把媽媽話千奇唔

原帖由 seaman1982 於 14-12-18 發表
莫講群組,呢度既母乳區都大把媽媽話千奇唔好補奶粉,補左番唔到轉頭,堅持堅持
有就有冇就冇,強 ...
我覺得母乳或者係好d但一定唔係萬能,上一代好多食母乳大,又唔係個個都唔會病 所以我好怕嗰d一本通書睇到老、冇獨立思想的人

珍珠宮

好媽媽勳章

其實資料七零八落咁, 話個BB唔食野都得, 應該係出世後既幾日, 佢仲帶有母體既食物, 仲有呢幾日係未上奶, 無奶係正常, 平常pump後小, 應該比BB埋身啜.. 我諗好多聽到返黎既野, 唔係事實既全部

禁止訪問

回覆:母乳群組真係害死我表弟婦

珍珠宮

引用:我個時都有join過某些母乳群組,但我join個

原帖由 Music_sister 於 14-12-18 發表
我個時都有join過某些母乳群組,但我join個果群組d人真係好偏激我join既原因係希望得到多d資料點 ...
你個流程,我齋睇都覺得頭痛你頂到4個月,好嘢

好彩你回頭是岸,唔係顛都似!

仲有,超同意你果句,唔明我情況唔緊要但唔好惡言相向囉!咪講到唔餵人奶就唔配做人呀媽咁!

子爵府

大人幾日唔食野都唔得啦,何況BB

伯爵府

回覆:null

做咩變鬧交post係.我只係從我姨媽口中得知.但姨媽之前係支持人奶的.只係一個月返健康院佢先同我地呻。表弟姨應該唔係一d奶都冇.但應該不夠.健康院話食得唔理想叫佢返去俾醫生睇.下星期好似話要再返健康院.到時我會叫姨媽一定要陪佢去

伯爵府

大家唔好再嘈了

禁止訪問

珍珠宮

引用:睇到好多JM+話有問題嘅只係弟婦,當然成年

原帖由 薯圈 於 14-12-18 發表
睇到好多JM 話有問題嘅只係弟婦,當然成年人係應該有分析能力,當事情去到非一般情況就要變通,弟婦當然好 ...
完全同意!弟婦係蠢,但無可否認果d人係非常偏激

男爵府

俾BB補粉喇
有時候冇得勉強

子爵府

回覆:ivycwl 的帖子

我係人奶媽媽…但我都有補奶粉呀…係夜晚補奶粉…等自己可以至少訓四個鐘…再起身喂奶…
佢本身都要食多d,訓多d先得架…不停喂係有用…但都要媽媽身體復原得快先得…叫佢一日飲六碗以上既上奶湯先啦…當時我係當水飲架

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+小蘅媽媽+於+14-12-18+發表點

原帖由 fuhk 於 14-12-18 發表
唔好話膠,發生呢啲事真係唔出奇,有啲人性格比較固執,再加埋啱啱生完情緒不穩,好容易鑽牛角尖出事㗎~

...
無錯!我聽過係個bb入醫院,好似仲有手尾跟

珊瑚宮

自己冇常識的嗎?聽都聽醫生講啦.賴群組做乜呀!

男爵府

回覆:天佑我們 的帖子

好彩你有老公在旁,宜家冇事,千萬唔好盡信她人,多d同老公相商量同分析。

首頁

尾頁

跳至