自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Roses 發表於 16-6-21 14:14
1) 如果男朋友同父母同住, 佢同父母一起供緊一層私樓, 婚後佢問你攞返租金同生活費, 你仲嫁唔嫁佢?(2) 男朋 ...

唔好意思,我真係第一次聽男人未结婚已問定女攞生活費,已唔講錢果筆住,佢思維已覺得男係好唔愛惜同尊重女方,當人乜?已一齊,女仔重要貼錢比返之前生活費和租金?當乜?旅客?莫講夫妻,男女朋友,男嘅都做唔出啦!醒醒吧!

大宅

回覆:你仲嫁唔嫁佢, 好呀?

拖都唔會拍囉咁孤寒 一毫子都要計咁 三十歲大把女人未結婚啦 洗乜揀佢 仲同佢供樓 佢層樓落你名就話另一回事 但依定佢係叫你交租 租樓邊洗咁多錢呀 係到搵你笨 15000蚊實有剩錢啦佢 佢仲可以比少d再拎你d錢黎儲 真係要嫁我會拎15000租個細單位佢掛住我想見面咪黎過夜囉 比租佢就咪啦 唔好話咩益佢都唔益外人 佢都唔知當唔當你係老婆

珍珠宮

ebhaaoff 發表於 16-6-21 14:28
要收租唔叫老婆,叫租客!

但可以上床

子爵府

回覆樓主:

嫁左將會加重自己擔子,即系辛苦過未嫁。將來會吾會生B?要考慮埋生左B系咪會共同承擔養育費,到時你將會更加吃力。

男爵府

嫁唔嫁睇你愛唔愛佢,想唔想一齊生活,要唔要分擔生活費就因大家生活條件需要而決定

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

呢d野雙向既。。。
俾自己份伙食冇問題。
你夠薑,識為自己爭取,嫁都冇乜所謂。
(不過識得為自己爭取既話就唔會上來問啦。。。)

有種同我分得咁清楚,係我10月懷胎搏埋條命去生個仔出來,理所當然跟我姓。俾個面你,俾男家姓排我個姓後,仁至義盡架啦。

嫁後生活仲差過未嫁又何苦?你父母都唔會開心。嫁完咪又係有壓力?

佢識幫屋企供樓,你都識幫自己父母儲錢。買吓藍籌收息股做投資。你夠可以幫自己父母買醫療保險囉,係咪佢都出返“少少”先?你何來有咁多錢供人地父母?

睇吓爭取完佢仲愛唔愛你。。。
你今日backup左未?

禁止訪問

伯爵府

No la

男爵府

各自各養自己父母, 做咩嫁左要交租俾自己c6 ? 我覺得斷婚姻咁奇怪,都唔得長久、你上得來問,即係都覺得有問題,你係介意la!
係你未來老公開口講明你要夾錢俾租? 定你估估下jar!!!

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:Roses 的帖子

如果預咗自己嫁咗,仲衰過做女果陣, 就唔好嫁啦。 仲要同6299一齊住,分分鐘預埋要受氣。

公爵府

Roses 發表於 16-6-21 17:00
回覆 angelchan1011 的帖子

多謝你意見呀! 事實拍拖我都覺有少少委屈, 行街睇影食飯, 我地都成日係AA制, ...

唔好話我港女 下下都係要aa 我會好介意。以前有d bf 係搵得唔多 我都會間唔中會比錢食飯睇戲,或食d唔好咁貴既野。但要求我aa 自問接受唔到。

我知年紀係一個問題 但係終身大事 諗清楚呀!

公爵府

唔好嫁姑寒同計較嘅男人,將來你會後悔

伯爵府

大家搵錢一樣,aa條數都冇可能係咁
又租又生活費,仲要同佢父母一齊住
我寧願出去租屋,aa計

珍珠宮

回覆:你仲嫁唔嫁佢, 好呀

得,冇問題,咁層樓都要加返你名喎

珍珠宮

回覆:BREADWING 的帖子

仲有,生活費係自己比自己點解要比佢?如果佢要計得咁清楚,你可以清楚過佢最緊要雙方協議左先,唔ok就唔結,全世界得佢一個男人咩

公爵府

你最好問清楚對方,以後對方仲有什麼收費 ? 例如 ; 當BB出世之後, 你要替BB交半份租金與男家嗎 ? 另外你用替BB交半份生活費與男家嗎 ? 當BB交俾6299湊時...你要交一半湊仔費嗎?(我不是說笑,對方絕對有可能每樣同你計數,因為你們只是同屋主的關系)你最好問清楚你將來替BB付出的所有費用,然後再計算一下自己的能力,不要等BB出左世先至發覺自己嫁錯左個算死草? 到時先至後悔就太遲啦?

珍珠宮

首頁

尾頁

跳至