自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Moonlight819 發表於 22-1-31 21:39
我哪一句罵人?但超級港媽你那麼快忘了?仍在樓上喎!「算啦 爆發戶 冇興趣又會花時間去考 考完Cckg 再考s ...

超級港媽你那麼快忘了?仍在樓上喎!-》
‘請好自為之,他日會自食惡果!’又罵又咒

如果港媽你不覺得係罵或咒、我都唔覺我有罵、我只是比個advise 你叫不要留係個井到覺得讀國際好威

大宅

tailinlin 發表於 22-1-31 21:50
其實EK 有個爸爸之前都話過佢,仲講得好啱,話佢讀IS 就唔應該周圍同人比較,如果好鍾意比較,讀LS 就仲啱 ...

簡單一句、自卑感作祟

伯爵府

喇叭茶 發表於 22-1-31 18:04
冇排第幾,但應該有分tier啩?我剩係知道漢基、德瑞、 HKIS係最top, 咁CDNIS應該有佢所屬嘅tier?
...

講真,其實IS家長之間真係無乜咁嘅比較。

呢度成日講HKIS係top tier, 我認識好多家長都不敢苟同。呢間有美國passport 已經有九成機會咁滯。校風亦素來多人批評。如果有CDNIS同HKIS揀,我真係會揀CDNIS。IS個世界就係咁,各有捧場客。

另一間呢度成日講top tier嘅CIS亦一樣。IS個世界唔係好似LS咁,將幾間學校奉若神明。好多家長根本無考慮過CIS。朋友兩個仔中學考咗入去,兩個仔幼稚園讀KCIS, 小學讀ESF, 佢真實經驗覺得KCIS同ESF仲好,性價比來講。入去其中一個考慮因素係人脈,事實係非常有用,認識的同學背景係人盡皆知嘅富豪後代。但試想想,唔通富豪後代個個都係尖子?咁梗係唔係啦!所以,入得去讀,唔少人係靠乜可想而知。

我朋友兩個仔亦唔算讀書非常出眾,只係普通,佢細仔同我大仔一齊考英國寄宿學校,收咗我大仔而reject 咗佢細仔(利申:我大仔亦唔係特別出眾,普通而已),可見其實外界好多人神化咗間學校。

IS家長真係各有所好的。前面講過個仔入咗Eton個朋友,佢背景都係D香港大家族,對CIS一D好感都無,覺得名過其實。

所以,真係無所謂乜tier乜排名。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

珍珠宮

josephbaba 發表於 22-1-31 21:51
超級港媽你那麼快忘了?仍在樓上喎!-》
‘請好自為之,他日會自食惡果!’又罵又咒

她惡言相向在先,我叫她自食其果有問題嗎?而且與你毫無關係,但我沒說你,你卻得寸進尺,對我惡言相向,簡直祝你的孩子言行似足你!你留在你的井也應該很深吧!

珍珠宮

aidan08 發表於 22-1-31 21:59

呢度成日講HKIS係top tier, 我認識好多家長都不敢苟同。呢間有 ...

根本就是,本來讀LS而對IS不太了解,還停留在幾十年前只識CIS,HKIS也沒大問題,問題是不要自以為是,對人處處相迫,惡言相向,我和身邊子女讀IS的父母也對這兩校沒興趣,我小朋友個班剛有個新同學由CIS插班過來,覺得那裏英文不夠好,而HKIS行美式沒IB也不是個個家長喜歡!

伯爵府

呢度成日講HKIS係top tier, 我認識好多家長都不敢苟同。呢間有 ...

水晶宮

回覆 Moonlight819 的帖子

由Cis轉起Cndis真係未聽過,反而Cndis轉去Cis的,我認識都有好幾個。

別墅

牛年勳章

我有個朋友喇沙出身, 畢業左幾廿年都仲好pround of

伯爵府

Jane1983 發表於 22-1-31 23:08
回覆 Moonlight819 的帖子

由Cis轉起Cndis真係未聽過,反而Cndis轉去Cis的,我認識都有好幾個。 ...

其實小朋友啱讀乜學校,真係個個都不同嘅,唔會話一間學校適合所有小朋友。如果小朋友真係唔鍾意間學校,又或者學習上不適應間學校,家長為咗讀緊嗰間有面子D而唔同小朋友轉校咪仲唔合理!有上述呢種case 唔出奇吖。只不過為面子而揀學校的家長比比皆是啫。

轉校原因可以好多嘅。CIS 學費咁貴,家長負擔問題也可以係轉校原因。發生某D事而轉校又可以係原因。

朋友個仔考英國boarding school, Concord 收咗佢唔揀,揀讀Uppingham. 都被好多香港超迷ranking 嘅家長問點解。朋友私底下同我講,係香港家長mindset古怪,問呢種問題,對比較了解英國boarding school 嘅人嚟講,都幾膚淺。佢選擇輕輕帶過就算。

因應仔女需要同發展去揀學校,其實值得欣賞過為面子去揀學校。

水晶宮

回覆 aidan08 的帖子

都係,一家唔知一家事。就快過年,祝你虎年快樂

已刪除用户

大宅

Carmen8080 發表於 22-2-1 00:18
我都覺得係

佢本身果句唔係咁㗎!
佢係俾人話,所以先今日編輯過呢句留言回應。 無講甚麼IB/AL,甚麼講笑。只係拋出一句:讀IS威d(即係頭一句)
如果咁你又覺得係唔係,認唔認同呢?
#24樓有人引用佢原句,就可睇到

珍珠宮

喇叭茶 發表於 22-1-31 18:04
冇排第幾,但應該有分tier啩?我剩係知道漢基、德瑞、 HKIS係最top, 咁CDNIS應該有佢所屬嘅tier?
...

一年前有人問,有位jm 咁樣答

上面佢亦有最新給你的回應。

伯爵府

bbc2018 發表於 22-2-1 00:37
一年前有人問,有位jm 咁樣答

上面佢亦有最新給你的回應。

係呀,真係坊間公認喎。有講錯嗎?睇呢度好多人都咁認為就知啦。

係我自己覺得分tier在IS家長個圈子其實唔係咁明顯啫。
呢度D jm真係好似偵探咁,最勁係有時間咁做!佩服佩服!好彩我用字都比較保留。

男爵府

局內人

水晶宮

男拔!
我老細讀呢間,真係令捨醒目D

首頁

尾頁

跳至