時政擂台

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

「聖誕節由來其實超黑暗!|七件事揭穿美國操控聖誕節!|拜登要美國做民主兵工廠,布林肯為何要多謝美軍?【屈機小世界 EP27】」
https://youtu.be/wb-WrFp_qeM
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024年龍年勳章

kl1 發表於 21-12-25 13:07
佢哋唔明五十年不變嘅意義。五十年係畀兩邊一個緩衝期,內地發展貼近香港經濟同生活模式,當然政治上一定 ...

講起50年不變, 以前我對呢個數字無感. 直至近年, 尤其經過2019, 忽然對50呢個數字產生興趣. 鄧伯伯如何訂出來的呢? 為何不是20年, 30年, 60年, 而是50年呢?

在我自己理解下, 50年這個承諾, 對97時期, 任何一個年齡層的香港人, 都係一個穩定民心的數字. 它可以肯定, 在任何人身上的那些黃金歲月裡, 確保一切事物不變, 無論是剛出生的, 在學的, 為生活打拚的, 準備退休的, 已經退休的.

鄧伯伯的確高瞻遠足.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

Rita 發表於 21-12-25 14:36
講起50年不變, 以前我對呢個數字無感. 直至近年, 尤其經過2019, 忽然對50呢個數字產生興趣. 鄧伯伯如何訂 ...

做到中央官員真係非一般普通人思想,佢嘅智慧的確好強,即使當年長征時期,佢只不過係一個年青人

公爵府

carrieylaa 發表於 21-12-25 08:18
你都有病嘅,咁你叫我走嘛,你凭咩有資格叫我走去英國你話人得,人話你唔得?究竟依家 ...

你咁激動做咩啫?我又邊句命令咩要執行要你移民呀,我叫你去英國,你叫我去北京,我都係平淡答你我好滿意香港會留係香港囉!特首國家主席都命令唔到人移民啦!香港真係太多人有被害妄想症!點會“淨係容許自己講,冇人講”呢?討論區嚟㗎嘛,只係唔好是旦揾篇唔知邊度出處既文嚟屈係中央命令禁慶祝聖誕啫!<-見你兜咗咁遠,我帶返重點出來!

子爵府

kl1 發表於 21-12-25 13:07
佢哋唔明五十年不變嘅意義。五十年係畀兩邊一個緩衝期,內地發展貼近香港經濟同生活模式,當然政治上一定 ...

你講得好啱五十年緩衝期,內地現在已不斷發展,科技甚至超越了美國,不然美國為什麼要打壓華為/科音/商湯? 就係越驚就越要打壓你,黃人就唔去了解內地不斷嘈(當然內地仍有很多不好之處),但國家人口、地大管治/改善都要時間,無可能一步登天,所以需要五十年兩地三岸磨合,當年領導真有遠見

前幾年看過utube (忘了是玉兔還是嫦娥登月直播)外國人留言,當時就震驚了我,大部份留言讚中國科技,還說美國登月造假

#老外留言值得一看
China's Rover Discovered Cube-shaped 'Mystery Hut' on Far Side of the Moon! Very Exciting!

https://youtu.be/rC1JQ4I7hvo

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4979705712093136&id=100001612693261

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

moto1357 發表於 21-12-25 17:10
你講得好啱五十年緩衝期,內地現在已不斷發展,科技甚至超越了美國,不然美國為什麼要打壓華為/科音/商湯? ...

作為香港人更加要了解中國發展史,我唔會睇香港所謂歷史書嘅內容,覺得唔中肯,而且可能改咗正確內容

子爵府

LOVEMANDY 發表於 21-12-24 20:00
佢地好鍾意放大中國既事,又唔諗下明明自己唔鍾意,但係又收利是又放假又攞亞公錢又要賴死唔走又話自己光明 ...

你漏左淘寶(重有移左民都唔少)、著晒黑衣黑口罩都要搭港鐵,我都好亂

子爵府

hungng 發表於 21-12-24 20:31
其實香港有冇聖誕節又有咩緊要呀 ,
最緊要香港有國安法,
有香港警察,嚴正執法 !

同意,重有辱警罪!

子爵府

回覆樓主:

話口未完,剛看見抖音就發現用詞不當都可以投訴兼成功 個案,所以投訴成功完要刪片不意外囉!

刪片這件事不知道會否又被抺黑為“不自由”呢?

8.48 xfO:/ 廣東話-有朋友投訴標語成功,值得大家借鑒 %广东话 %粤语 %广府文化 https://v.douyin.com/8jb7d3s/ 复制此链接,打开Dou音搜索,直接观看视频!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

伯爵府

煩來多餘,其實好似迪迪尼咁之嘛,啲小朋友由細到大比佢地洗腦,好多普通玩具又靚又平又好玩過佢架,但就係因為玩具名版洗腦,咁啲小朋友以至宜家嘅大叔大嬸都只好呢啲名牌玩具,聖誕節根本係慶祝一位聖人 誕生,要大家心內有愛有希望,吾係借一節日叫小朋友搞party,搞家長教師互信大禮,幫小朋友學習上開路。。。更何況前兩年黑暴,好多教師,外籍教師借好多活動同人洗腦喎。。我諗有人心中有數啦,成日係到扮吾知,話內地高壓統治,倒不如話好多家長冇家教又吾識教好過啦,只係教小朋友thank you吾thank you,sorry 吾 sorry 就乜都可以做,咁教來做乜呀,反省吓啦,吾中意咪去內地囉

男爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

追晒22版, 其實我都唔知點解要擔心.

正如有板友貼晒阿福同馬克嘅片出嚟, 我兩段都睇過, 阿福去個聖誕市集規模一啲都唔細, 分分鐘都拍得住外國, 而且係咩國藉嘅人都有去行, 你可以話嗰度係上海, 有都好正常. 咁我地又可以講吓馬克, 佢就搞笑啲, 放工去到已經收晒檔, 但係都擺滿成條街, 嗰度係成都, 雖說成都都有好多外國人住, 但係就唔似上海咁多外國人. 單從呢兩個人拍嘅片就睇到, 根本就唔係"可能無聖誕節", 仲要講香港, 我就唔係好信香港會無咗聖誕節, 唔好攞咩英女王生日假期就無咗, 呢啲咁有殖民地色彩嘅嘢取消都好正常

公爵府

2024年龍年勳章 環保接龍勳章

carrieylaa 發表於 21-12-24 21:01
啱啱小紅書睇嘅!啲人好搞笑,又話乜微博睇,朋友講,大佬啊,咁我當然係睇到呢度app有人講我先知啦,我點 ...

你知唔知道內地已明文規定老師不能收取學生或家長送上嘅禮物,不單只在西方聖誕節 ,中國嘅中秋節或端午節都唔可以收。

子爵府

老老實實,深圳海上世界有慶祝聖誕活動,中山滙豐城亦有聖誕活動,學校就的確沒有聖誕活動,不過亦沒有notice出來話唔比自己慶祝

不過明既,而家的港人對中國的理解,"建議"就等當係死令,建議唔好慶祝==禁止慶祝; 建議生3胎==強制生3胎; 建議未成人玩遊戲不能超過個半鐘==禁止未成人玩遊戲; 建議就地過年==禁止出城.....如違返所謂的建議,就是犯左法

見怪不怪了

伯爵府

當有人假借宗教、基督之名干涉政治、顛覆政權之時,那。。。政治干涉該宗教能避免嗎?
(想知某些基督徒的德性,請由第一條片4:40開始)

https://youtu.be/7c0yDdu_CDY

https://youtu.be/MC0lmpF_cIc

伯爵府

自作自插,黃人強項,習慣了

伯爵府

好彩係香港,正常人仲係多過傻人好多

水晶宮

leungszeon 發表於 21-12-27 11:28
老老實實,深圳海上世界有慶祝聖誕活動,中山滙豐城亦有聖誕活動,學校就的確沒有聖誕活動,不過亦沒有noti ...

中文真係退步咗好多

伯爵府

回覆樓主:

有外國人係上海直播慶祝聖誕節,點解會話可能香港無得慶祝聖誕節?繼滅廣東話又一巨獻,滅聖誕節

伯爵府

czl115 發表於 21-12-24 17:25

我剛同內地朋友核實,wechat可以發聖誕快樂,仲話抖音好多 ...

原來有人借啲造謠,快點立埋23條就好

公爵府

畀面勳章

早排出通告叫人為過年屯下糧食,最後變搶糧,唔知點解香港又搶埋

我問我媽(人在大灣區)有無搶糧,佢答我:「超,樓下超市大把野賣使咩搶」

香港人某些人人云亦云,杯弓蛇影,真係好趣致

首頁

尾頁

跳至