自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

木土土 發表於 23-10-18 16:16
其實點解你個仔會開口問你地介唔介意佢畢業後繼續同你地住多幾年?

香港一般唔會default 子女畢業就搬走 ...

我係#411和#414已解釋了

男爵府

waic 發表於 23-10-18 16:48
你仔末拍拖啫,過來人身份話你知,到拍拖感情穩定就想2人世界嫁 ,有能力就會想同女友搬出去住,真 ...

謝謝您的分享

我仔一早已拍拖,女朋友都換過幾個,不過應該仲未搵到穩定伴侶呢

伯爵府

cyyiu 發表於 23-10-18 15:46
如果你能力只能比$2000你媽,你媽就收返對你嘅愛,你會點?

我好難想像我盡咗力都淨係可以比到$2000家用

不過遇上人哋要收返佢對我嘅愛,無論咩原因都好,既然人哋要收返咁我只可以接受,然後調整自己嘅心態後繼續努力進步

珍珠宮

YY1101 發表於 23-10-16 05:48
依家D思想吾同晒
以前我呢D年代
自動上繳三份一

我第一份工傾俾家用自動話上繳三份一
得到嘅反應話對我心淡,因為我無放個心喺頭家

what?!

水晶宮

alsace0416 發表於 23-10-18 18:01
我好難想像我盡咗力都淨係可以比到$2000家用

不過遇上人哋要收返佢對我嘅愛,無論咩原因都好,既然人哋要 ...

人會病,或者有d原因不能工作!
呢刻身體健康一定想像唔到,他朝有日我身體狀況可能差過我父母時,我點盡力都比唔到$2000,而父母因為咁就收起對我嘅愛,繼而離棄我 ....
或者我套落我女度,比唔起家用,就斷絕來往吧!

珍珠宮

活出彩虹 發表於 23-10-18 17:40
謝謝您的分享

我仔一早已拍拖,女朋友都換過幾個,不過應該仲未搵到穩定伴侶呢

係呀,到搵到穩定嘅就唔同嫁啦
我仔高中已拍拖,拍過2個,一直都口響響話唔會甘快結婚,唔會買樓,鐘意住屋企,又話唔生仔,我話聽住先,到識左我新抱,話口末完,27歲買樓結婚,28仲就快做老豆,我成日笑佢嫁,推翻晒昨日的佢
啲人唔知仲以為佢地有左先甘趕結婚

珍珠宮

好媽媽勳章

lizalch 發表於 23-10-16 05:32
除非父母經濟有問題,否則我就唔會主動問仔女攞家用,因為知道自己承受唔到萬一仔女嘅反應同你朋友個女一樣 ...

跟你學野

伯爵府

cyyiu 發表於 23-10-18 18:22
人會病,或者有d原因不能工作!
呢刻身體健康一定想像唔到,他朝有日我身體狀況可能差過我父母時,我點盡 ...

多謝你提醒我,我會盡量計劃周詳,希望唔會有$2000都俾唔起嘅一日,呢個錢都俾唔到,我估我想自己離棄自己多啲 ,更加唔想拖累自己父母

如果我父母因為我比唔起家用而離棄我,我會調整自己對佢哋嘅感情,做人最緊要自愛

男爵府

waic 發表於 23-10-18 18:25
我仔高中已拍拖,拍過2個,一直都口響響話唔會甘快結婚,唔會買樓 ...

恭喜哂你咁後生就做嫲嫲

子爵府

cyyiu 發表於 23-10-18 15:55
無錯,自己人生要好好規劃,難以理解,好多jm都用錢衡量仔女對自己嘅愛!
...

唔少亞媽人生計劃,就係在老公和仔女身上歛財囉!

子爵府

Fishqqma 發表於 23-10-18 17:09
首期唔一定要3成。

咁冇得好講. 睇吓你想錢係仔女度定錢係自己荷包

珍珠宮

活出彩虹 發表於 23-10-18 18:38
恭喜哂你咁後生就做嫲嫲

多謝

子爵府

活出彩虹 發表於 23-10-18 15:10
我都講咗我都係收8千家用,這些是cover番佢住在家的洗費,若他將來買樓供樓,他負擔大了,我會不收他家用 ...

你仔肯自動俾8000你,某程度上反應出佢有能力,同父母感情深厚,出手大方,仔女又叻又乖,父母開心都來唔切啦。其實人人情況不同,我身邊有啲年輕人及中年人俾唔少家用架,並不是屋企窮要佢地養,而係佢地本身人工高,同父母感情好好,好想父母開心(父母都食人間煙火的,收家用緊開心架)。

將來供樓,你又唔洗一蚊都唔要佢既,佢人工會升架嘛,如果我冇估錯行業,佢果行升職要考的,見啲人都升得幾快。

珍珠宮

活出彩虹 發表於 23-10-18 17:40
謝謝您的分享

再同你分享吓,你仔自願比家用你,又唔係你迫佢,千奇唔好將喜悅收埋唔表現出黎,要比佢知道媽媽好欣慰佢甘乖,多啲讚賞佢會好有滿足感 ,你亦唔使同佢講話幫佢儲 ,自己心知就得,要儲佢自己都識儲啦,到佢買樓或你娶新抱時送個超大禮比佢地就得,大家開心
相反,如唔係出於自願比家用嘅當然又係另一回事,各人情況唔同,樓主單case 明顯個媽媽同女溝通不足

男爵府

doryi 發表於 23-10-18 14:49
唔係話出面男朋友全包咩? 我只係覺得一樣嘢就算覺得多錢係可以同媽咪商量,而唔係一句得落去話佢貪錢!
...

Exactly, 一家人萬事有商量,大家太straight forward 令雙方的關係轉差又何苦呢!

爸媽輩都明白依代已不是依靠子女的世代,只是希望孩子工作後可以對家庭有點兒責任,多少只是數目,一家人同心合力讓大家都生活得更安樂愉快又何樂而不為呢!
至於上車買樓等等長遠投資,相信爸媽有能力一定會出手幫助。若苦無能力的家庭狀況,子女亦深明家用對爸媽的重要性,能力所及讓爸媽多一點甜也是可以吧!

男爵府

waic 發表於 23-10-18 20:05
再同你分享吓,你仔自願比家用你,又唔係你迫佢,千奇唔好將喜悅收埋唔表現出黎,要比佢知道媽媽好欣慰佢 ...

謝謝分享

男爵府

CCY22 發表於 23-10-18 21:21
Exactly, 一家人萬事有商量,大家太straight forward 令雙方的關係轉差又何苦呢!

爸媽輩都明白依代已不 ...

你講得好啱呢

男爵府

October. 發表於 23-10-18 19:42
你仔肯自動俾8000你,某程度上反應出佢有能力,同父母感情深厚,出手大方,仔女又叻又乖,父母開心都來唔 ...

謝謝你

其實只要阿仔能自己攪掂自己的生活,我地就安樂了

大宅

YY1101 發表於 23-10-16 05:48
依家D思想吾同晒
以前我呢D年代
自動上繳三份一

呢個年代親生仔不如近身錢 當然有D嘢係相向

伯爵府

2024年龍年勳章

waic 發表於 23-10-18 18:25
我仔高中已拍拖,拍過2個,一直都口響響話唔會甘快結婚,唔會買樓 ...

原本入嚟八只睇吓,你咁樣曬,羨慕死人咩?
恭喜你,真係好福氣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊