自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

feifei_baby 發表於 17-5-15 07:47
我兩胎都人奶,大女又係脫水入院,不過唔嚴重,佢真係每日有濕片有便便,成日都換片,有mark數,但可能每 ...

下 有重都脫水,我仔嗰時全埋身,我有買左一罐奶粉喺屋企,但初初俾99d 朋友話我咁埋身都唔知佢食左幾多,我都有唧出嚟,夜晚我都有俾一餐粉佢,諗住我可以瞓耐d,但我仔唔食奶粉,最後都係我咬緊牙關餵大佢

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

生左4年幾

都記得姑娘出院時交帶每日要有6條濕片

仲要記錄低

痾左幾多次屎同換左幾條濕片

男爵府

回覆樓主:

我第一胎第5日先開始有幾滴奶
響醫院啲姑娘勁話一定有初乳, 唔信我冇奶
又話bb兩日唔食都有儲備
但係我知道bb一路冇野落肚我好不安, 死都唔聽佢講堅持要補奶水, 佢唔俾我最多自己買番黎
兩個姑娘死命揸我個胸勁鍊, 真係一滴都冇。 最後俾我補奶水。
但限住5-10ml一次, 話唔可以食咁多。
我女一路喊一路喊。
最後我媽黎探我鬧到我癲話個女咁餓都唔俾佢食, 搶左個女黎餵, 勁快隊晒成支30ml, 即刻訓左唔嘈。
其間我一路俾佢試埋身啜完再補, 我又泵下。
好彩冇聽晒姑娘講者, 第5日我先開始有幾滴, 咁我女肯定餓死左。
最後上左奶都係一路唔夠, 只做到半人奶。

我知有人會話唔夠堅持冇恒心所以餵唔到全人奶
但係我覺得最緊要自己同bb舒服

侯爵府

陪月勳章

fairyfloss 發表於 17-3-5 18:29
其實自己有冇奶點會唔知?BB冇濕片又唔覺有問題?
其實如果無爬文睇其他人經歷﹐就唔好淨係睇完標題﹐
然後輕輕打下幾十隻字去話其他媽媽囉。

子爵府

十分鐘 發表於 17-3-4 23:01

當年我生囡時,產後房姑娘極力勸餵母乳,BB順產,好健康,又唔黃 ...

好慘...
我自己由初生已人奶+奶粉,因為個仔食完人奶仍狂喊,補奶粉就唔喊
Sweetheartb

禁止訪問

公爵府

貧窮媽媽 發表於 17-5-15 12:00

下 有重都脫水,我仔嗰時全埋身,我有買左一罐奶粉 ...

係呀,我仲記得佢成兩個月先脫水入院... 最後話佢啜得唔efficient ,可能因為佢輕磅,唔夠力,有食到落肚但唔夠,出院之後想補奶粉,衰妹唔食,咩牌子都唔食,屋企成枱開咗、食咗一次嘅奶粉.... 最後唯有轉全泵,泵到佢歲幾....

男爵府

cbncg 發表於 17-5-15 10:56
身同感受,嗰陣阿b一出世已經不停埋身,之前亦有上好多母乳講座,初時我都好相信不停埋身就會有奶,我維持 ...

見到呀b咁心都痛, 好彩你有帶奶粉去補, 如唔係後果可能更嚴重。啲姑娘應該睇情況, 唔應該唔肯比奶

首頁

尾頁

跳至