時政擂台

跳至

首頁

尾頁

民房

小紅梅 發表於 19-8-11 22:09
拍戲嗎?發生咩事?在地鐵裡發催淚彈?仲有人性嗎?呢張相傷透我心,呢一刻真心覺得香港警察已經冇晒人性:p ...

呢一幕有片,啲煙係暴徒用滅火筒噴,01有橡膠彈既相(但標註話係催淚彈)。

但其後有無用催淚彈就唔知

複式洋房

apple220 發表於 19-8-12 11:24
有效阻止?唔係呀嘛似乎而家越演越烈喎
又, 歐美市民可以有槍架, 唔同level, 唔好混為一談啦
...

從7月份至今,警方一直都系運用同一套裝備對付暴徒,越演越烈嘅系暴徒嘅裝備同埋手法,你唔好本末倒置好無?

槍可以致命,暴徒D丫杈彈弓,弓箭,磚頭,汽油彈同樣可以致命,level唔一樣,不過可以做成同樣後果,本質上就已經無分別,警察並無使用致命武器對付暴徒,而且警察嘅定義系乜嘢你知道無? 警察就系國家或者政府嘅暴力機構,暴力機構哦大佬,當然系要使用暴力o黎維護社會穩定,政權穩定,莫非你以為警察系管弦樂團,次次拉大隊出o黎系搞演奏會啊?

大宅

MKma 發表於 19-8-11 22:13
平定暴亂係警察嘅職責,冇人性嘅係啲攪事嘅人!

大宅

拍戲嗎?發生咩事?在地鐵裡發催淚彈?仲有人性嗎?呢張相傷透我心,呢一刻真心覺得香港警察已經冇晒人性:p ...

掟磚入人地屋企從人性角度又點睇
無啦啦仆爆人地部車從人性角度又點睇

~~MAG~~

伯爵府

RVP_FB 發表於 19-8-12 11:40
從7月份至今,警方一直都系運用同一套裝備對付暴徒,越演越烈嘅系暴徒嘅裝備同埋手法,你唔好本末倒置好無 ...

你咁講, 警察嘅橡膠子彈, 催淚彈, 警棍又會唔會致命呀!琴日已經有個女仔俾射盲眼喇!!唔係唔俾用警力, 但係可唔可以跟番指引呀, 近距離開槍? 室內放催淚彈?狂打已經被禁喺地下既示威者? 打到門牙都飛出黎? 仲有你所謂既暴徒行動升級, 有黑警混入示威者搞事架, 醒吓啦你

男爵府

畀面勳章

apple220 發表於 19-8-12 12:21
你咁講, 警察嘅橡膠子彈, 催淚彈, 警棍又會唔會致命呀!琴日已經有個女仔俾射盲眼喇!!唔係唔俾用警 ...

其實大家都有暴力,只是一個正途授權擒拿違法暴徒,另一個以歪理邪說肆虐破壞,治亂世用重典,香港社會已經被黑衣人破壞致小市民叫苦連天

複式洋房

有緣相聚 發表於 19-8-12 11:17
香港是特別的地方,世界上只有香港是一國兩制,根本好多時候要時間磨合,理想主義是美好,但係當實行是否 ...

一日唔實行一日都未知
雙普選是北京當初承諾的政改方向
唔需要袋住先既假民主

97到而家已經20年
今時今日既局面好需要立即重啓政改

複式洋房

hkgra 發表於 19-8-12 11:30
回覆 helenaki17 的帖子

又講番轉頭啊,你0悶我都悶啦~

只要林鄭講撤回2字
我相信你們口中的暴徒將會四分五裂
而飯民亦會同所有你們口中的暴力割蓆
耐何林鄭守住果樽鹽死都唔肯講

大宅

好很煩, 又係佢小紅X

水晶宮

從人性既角度應該一早拉矖班所謂和理非非暴力人士就一天都光矖

珍珠宮

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

大宅

回覆樓主:

唔好本末倒置,如果冇呢班冇人性嘅暴徒,今日香港就唔會有催淚彈出現

複式洋房

JJ9527 發表於 19-8-12 11:32
呢一幕有片,啲煙係暴徒用滅火筒噴,01有橡膠彈既相(但標註話係催淚彈)。

但其後有無用催淚彈就唔知

警方已改口昨晚喺葵芳站係有放催淚彈!

https://www.facebook.com/186040714921338/posts/1181517105373689/?sfnsn=mo

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

警察執行職務就大哂,不用跟指引,將在外軍令都唔洗理,傷及老弱只怪佢地住附近。

唉瘋    發表於 19-9-6 15:04

首頁

尾頁

跳至