自由講場

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 14-05-05 發表$1

原帖由 familyking 於 14-05-06 發表
嘩,1000都話大壓力?怪不得現在D細路無責任心,覺得奉指吾比家用。其實用意並不是要他們真的節衣縮食,但亦 ...
其實比幾多家用,同佢會不會量入為出係兩件事,而家簽卡幾咁方便.....

水晶宮

引用:Quote:原帖由 CINDYC 於 14-05-05 發表我們

原帖由 WytebordMarker 於 14-05-06 發表
你成日咁同佢講會有好大壓力。有個同學既阿媽好似你咁,同學好唔開心,快快搵個人嫁左唔留屋企

...
要睇從小點教,壓力每人都有,對某些人來說壓力可以成推動力!

若沒有忙碌, 你便不會懂得善用閒暇; 沒有痛苦, 便不會明白快樂的得來不易; 沒有失去, 我們更不會懂得珍惜--是苦是甜也好, 是時間太多或太少也好, 最重要的, 還是請不要浪費你的人生! (純粹分享 ^0^)

用戶要求終止服務

回覆:假如你仔女第一份工收入$8500

搵$8500我唔收佢家用喇...想當年搵$8000,俾3200屋企,仲要過海返工,又要進修。諗起都慘!

catherine2011  Agree!  發表於 14-5-6 16:55

琥珀宮

引用:回覆+Froggy_joe+的帖子要睇番每日上班成本

原帖由 colinkan 於 14-05-06 發表
回覆 Froggy_joe 的帖子

要睇番每日上班成本, 因為現在上下班分分鐘要六七十元一日的車錢。不會用, 只會幫 ...
Agreed ,應該同佢一齊計下數,等佢知道有幾多必要支出,可以預算有幾錢吃喝玩樂,而唔係簽卡洗咗先算!

rachel_ching  X2  發表於 14-5-6 16:25

大宅

我會列條數出黎,每人收入同支出,之後問她想出番幾多?
她如有困難,如要繼續進修,存錢為某事,不出一角也可,但想教她有感恩的心。

EVA222  同意!  發表於 14-5-6 16:30
rachel_ching  Agree  發表於 14-5-6 16:25
木土土  Agreed  發表於 14-5-6 15:44
.
佢可能係世界上最靚嘅貓

水晶宮

WytebordMarker 發表於 14-5-6 14:39
你咁計較,會逼走個女。身邊有朋友就咁走左
我絕對不是計較的人,同女兒的關係亦絕不是建立在金錢上,大家對我的評語,只是建基於片言隻字,和個人遭遇的情感投射,我十分理解。如果我有個“吸血”媽媽,可能我都有大家的反應。但我媽很懂理財,愛我但不縱我,所以,從小我已克勤克儉,不好華衣美食,今日生活尚算無憂。我係真心為囡囡好,要佢學懂理財。如果佢出來做野,仲要父母繼續補貼佢的“享受”,不懂慳儉,不懂量入為出,才是我的失敗。佢始終有一天要自立,我希望佢生活過得比我好,所以,年青時務必慳儉,及提升自己的賺錢能力,之後,才講享受吧。
這是從小的教育。
如果對「感恩」兩字反感,只因是被迫。
發自內心,出於愛,何反感之有?

公爵府

可能年代唔同。以前我比起碼60% 屋企,10%教會。住屋企食屋企,仲帶埋飯,其實自己開支唔多。比晒nd 數仲有錢剩。

別墅

親生仔不如近身

rachel_ching  X2  發表於 14-5-6 16:27

水晶宮

回覆 方方媽媽 的帖子

絶對認同。從小教育理財觀念,量入為出。那怕你收入不多,起碼不會負債。如果收入有改善,生活質素自然會提昇。

禁止訪問

引用:其實話幫佢儲錢真係好無謂。榨到佢個個月得

別墅

我出黎做嘢十年,我阿媽一向都冇限我畀幾多人工佢,我冇畀1/3咁多,但我心底裡覺得佢好好。我d朋友,同埋同事,認識嘅人當中,極少要畀1/3,要畀嘅亦都自知其他朋友冇畀咁多,都有呻話要畀好多。

其實而家年輕人係有好多錢要洗,要social 要玩要旅行要食飯。你可以話冇$咪帶飯同返屋企食飯,玩少d,但係我眼見成功嘅同事朋友,絶大部分都好sociable 。如果多少少$係身可以令佢地多d信心,唔駛就住就住,why not ? 屋企又唔係等佢家用開飯,咁大個做乜要幫佢儲$?佢第時買樓咪叫佢自己諗掂佢。
我覺得收佢一千先,下年先加多d,識諗就會自己儲,唔識諗點都係儲唔到$㗎啦,唔通幫佢儲到50歳咩

good_pig   出得黎返工都成廿歲人啦  發表於 14-5-6 16:47

男爵府

其實如果係我我唔會要求食同住既費用,亦唔會幫佢儲蓄。

佢係我仔女,我有責任俾佢食同住,家始終係佢最信任既地方,所以佢俾既係俾我同c6既家用,所以佢自行決定俾幾多就ok.

但佢因為已經大個自己揾錢,所以佢要買野就唔該自己俾,唔好問我喇。

堅持到底, 就是勝利!

大宅

3000正常

別墅

回覆:Superman-GF 的帖子

Agree 100%
要仔女有能力獨立,唔好畀咁多制紂,

水晶宮

剛才問阿囡,你將來出來做野,賺到錢,會唔會比D媽咪,阿囡話一人一半。
咁我再問,如果你想去旅行、又想買衫、又想買野食,唔夠錢,咁點算。
佢話:唔洗一次過買㗎嘛。
真安慰

別墅

同埋冇$真係好難追女仔,講真,自己做女嗰時都唔想次次AA,而因為個男仔要畀1/3家用!

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:WytebordMarker 發表於 14-5-6 14:39

原帖由 方方媽媽 於 14-05-06 發表
我絕對不是計較的人,同女兒的關係亦絕不是建立在金錢上,大家對我的評語,只是建基於片言隻字,和個人遭遇 ...
從心同意

男爵府

BK Milk勳章

引用:剛才問阿囡,你將來出來做野,賺到錢,會唔

剛才問阿囡,你將來出來做野,賺到錢,會唔會比D媽咪,阿囡話一人一半。
咁我再問,如果你想去旅行、又想買 ...
相信你下了不少功夫才教養出如此懂事的女兒,我都要努力!因我女才4歲,條路有排行

子爵府

Superman-GF 發表於 14-5-6 16:30
對阿媽來講,係一個好方法!!美其名幫佢儲錢。個仔連按金上期都儲唔到,唔駛旨意搬出去住。

要結婚?啲錢 ...
Agree,我吾觉得咁大個,仲要比三千蚊学費教佢理財,要教細個教,而家應該收成期,投資,買楼,佢自有打算,總之屋企不会是他的包伏就是了。窮爸爸富爸爸的分别,我细個屋企都係咁教,我老豆好信任我,副属卡仼碌(我吾会亂來),家用随意(我儲夠錢就買楼,收了租就比屋企作家用),我四十歲前巳退休partime揍仔。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:剛才問阿囡,你將來出來做野,賺到錢,會唔

咁我再問,如果你想去旅行、又想買 ...
阿囡幾大

首頁

尾頁

跳至