自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

mercurycc 發表於 23-11-3 14:34
中銀儲里數好似唔抵?
不嬲無儲開,
而家想開始學人儲下,

香港航空係儲佢自己集團既(金鵬會)FWC積分,唔係儲Asia miles㗎。以前建行同佢都有張聯營咭,我成日用來網購$3有1分&繳費交保費無上限$6有1分,好快就儲到。依家中銀就$5有1分,繳費每月有上限交$1萬,咁就難咗儲囉。
asia miles我都係今年先至開始儲,我用渣打CX & HSBC & DBS儲,不過我覺得佢啲機位好難睇邊日有得兌換,有都係勁近期嗰啲,唔係好啱我,我諗住慢慢儲來第時退休先換咋

象牙宮

hfl2000 發表於 23-11-3 18:38
香港航空係儲佢自己集團既(金鵬會)FWC積分,唔係儲Asia miles㗎。以前建行同佢都有張聯營咭,我成日用來網 ...
原來係咁,
都係要學人儲下留來第日用.

侯爵府

Joey8 發表於 23-11-3 14:54
係呀,我都係話呢張,不過我冇申請,見有時仲可以半價里數換機票
...

好耐先至做一次半價,同埋次次都係換淡季好近期嗰啲,都唔啱我

侯爵府

mercurycc 發表於 23-11-3 18:42
原來係咁,
都係要學人儲下留來第日用.

因為今年AM改咗制,只要一路有儲里數就會自動幫你一路續期、唔會過期,咁咪可以慢慢儲囉

象牙宮

hfl2000 發表於 23-11-3 18:46
因為今年AM改咗制,只要一路有儲里數就會自動幫你一路續期、唔會過期,咁咪可以慢慢儲囉
...
朋友話加左換日本要多左分,
我無儲唔知,
有朋友話好難換多數時間唔靚,係咪?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

hfl2000 發表於 23-11-3 18:43
好耐先至做一次半價,同埋次次都係換淡季好近期嗰啲,都唔啱我

不過真心好抵我覺得香港航空易換過AM

禁止訪問

侯爵府

mercurycc 發表於 23-11-3 19:00
朋友話加左換日本要多左分,
我無儲唔知,
有朋友話好難換多數時間唔靚,係咪?

我覺得係勁難換⋯ 佢個system又難search⋯ 要遂日㩒來睇⋯ 可能我唔識啩我之前係因為驚驚哋HKA執笠,所以先至諗住轉儲AM咋。

侯爵府

Joey8 發表於 23-11-3 19:01
不過真心好抵我覺得香港航空易換過AM

係呀,但其實你計返,佢淡季/超近期本身都會做特價賣到好平,咁我反而覺得如果換到旺季就仲抵啦,我疫情前換過4人來回札幌(復活節)&啱啱暑假換過3人來回札幌,慳好多

象牙宮

hfl2000 發表於 23-11-3 19:17
係呀,但其實你計返,佢淡季/超近期本身都會做特價賣到好平,咁我反而覺得如果換到旺季就仲抵啦,我疫情前 ...

今日.
【🔥突發優惠!! 1人只要$1999+ 已包1套 日本🎌來回機票】#香港航空「一回日本之旅」
✈️ 來回 #東京/ #大阪 + #福岡 / #名古屋 / #沖繩 / #熊本 / #鳥取米子 機票 (包40kg寄艙行李)
率先搶😍 🌟低至$1999+/位🌟1套日本來回機票呀!去日本真係去幾多次都唔會嫌多!一次過BOOK定機票就啱哂!
自選1個想去嘅地點:東京/大阪/福岡/名古屋/沖繩/熊本/鳥取米子
呢個價錢仲包埋40kg寄艙行李,📆出發日期由依家去到2024年3月31日,價錢已经包咗1️⃣套日本來回機票✈️,呢個價真係抵到暈呀😱!日本FANS真係千其唔好錯過呀!!
開賣日期由即日起至11月5日!名額有限!快D聯絡我哋 👉 查詢及報名喇!機會唔等人呀!!票價已包含任何稅項👍👍👍

複式洋房

Joey8 發表於 23-11-3 15:34
其實都預咗攰,不過點都想試一次

如果有野買真係幾倦都會撐得住

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

hfl2000 發表於 23-11-3 19:11
我覺得係勁難換⋯ 佢個system又難search⋯ 要遂日㩒來睇⋯ 可能我唔識啩我之前係因為驚驚哋HKA執 ...

我換過2次,一次新年一次聖誕飛北海道,不過最後因為疫情去唔到,退返俾我

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-11-3 19:17
係呀,但其實你計返,佢淡季/超近期本身都會做特價賣到好平,咁我反而覺得如果換到旺季就仲抵啦,我疫情前 ...

但佢放飛時間太近,酒店好都Full或好貴

珍珠宮

iloveubb2022 發表於 23-11-3 20:58
如果有野買真係幾倦都會撐得住

其實主要係食,同埋可以同個Friend飛

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-11-3 18:38
香港航空係儲佢自己集團既(金鵬會)FWC積分,唔係儲Asia miles㗎。以前建行同佢都有張聯營咭,我成日用來網 ...

我儲AM而家主力用Everymile咭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊