跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

回覆:有無住溫哥華Coquitlam既朋友呀?

男爵府

szefong 發表於 14-8-19 16:15
我下年頭都會land,對Coquitlam都好有興趣。但想問問那裡好似成日有熊和狼出沒,對住慣香港的我來說實在十分 …
其實而家既Coquitlam同十多年前既Coquitlam已經好唔同啦~~哈哈….住近Coquitlam Centre 附近大把高樓Apartment…唔會有熊同狼出沒啦~~~但住上山上當然會有啦~~~但都唔洗咁驚~~~大把中國人住上山…無想象中咁可怕架~我怕山上多雪落多D~~
PS:我前兩日晚係唐人街先見到土狼出沒!
再PS:上年Coquitlam Centre個parking lot都出現過小熊…但其實好多區都會有…

禁止訪問

男爵府

szefong 發表於 14-8-20 04:29
謝謝你呀,v!! 還有你覺得Coquitlam 的小學中學好嗎?太靜會不會有賊入屋呢?

唔洗多謝啦~~~至於學校方面Coquitlam係有分middle school and high school既,唔到其他cities….ranking 上係幾好架,以Coquitlam Centre附近既Pinetree and Geneagle Secondary來講,佢地排名都係好高架。
Coquitlam Centre附近唔靜喎~~2016 Skytrain就起好,到時我覺得嘈添~~加上唔係愈旺先愈雜架咩? 哈哈

民房

回覆:V塞娜 的帖子

大家好,我會下年暑假同兩個兒子回流,我爸媽現住Westwood plateau 我地會搵附近D townhouse. 你地係米有what\'s app or facebook group? 可以加我嗎?

男爵府

引用:大家好,我會下年暑假同兩個兒子回流,我爸

原帖由 Rebeccaswchan 於 14-11-01 發表
大家好,我會下年暑假同兩個兒子回流,我爸媽現住Westwood plateau 我地會搵附近D townhouse. 你地係米有wh ...
係有whatsapp group架~但人數太多,已經轉去Wechat。你有無Wechat id?我住Coquitlam Centre 附近。

大宅

回覆 V塞娜 的帖子

你好,我諗緊移民, 想請問South Vancouver 和 East Vancouver 那邊好唔好住?治安,校網好唔好? 因有親戚住附近,想住近d 有照應。 Thanks!

男爵府

Ching's_Ma 發表於 14-11-2 08:29
回覆 V塞娜 的帖子

你好,我諗緊移民, 想請問South Vancouver 和 East Vancouver 那邊好唔好住?治安,校 …
我本人覺得如果住House,呢兩個地區一般屋與屋距離比較近。其實好唔好住,好個人感覺…因為每個人需求不一樣。South 同 East都係比較舊既區域,咁當然有新屋啦…但比起其他區,係比較老區….治安方面, 只要唔近毒品注射屋,同唐人街就應該OK既….學校方面,一般公立學校質素,無乜特別出名學校…你可以去以下website check 下你target 學校既ranking...http://britishcolumbia.comparesc ... nkLocationName.aspx

大宅

回覆 V塞娜 的帖子

Thanks!

男爵府

留名作參考

男爵府

引用:留名作參考 +

原帖由 WillJuneBB 於 15-01-24 發表
留名作參考
大家交流交流~

男爵府

我2014年初提議14歲有加藉身分(佢除左2歲去過一次)嘅仔考慮去加拿大讀書,佢话可以考慮,我農曆年就去左5日,亦順便去SF睇下d學校,等佢可以比較下。點知佢非常喜歡,我返香港就系網上,(當時又醒5起BK,因為印象d家長系去UK多),睇排名,租屋,報學校(包括美國同加拿大私校),本來想boarding,但成績一般入5到私校。结果佢2014年8月同爸爸去左温哥華,租左一個apartment(好好彩,全部我系網上做人地都肯租比我)而家入左u-hill讀grade9.媽媽留系HK.亜仔去到好happy,好感恩。

我都想系温哥哥華置業,獨立屋就無$買,諗住系Richmond買間townhouse,其實我5系特別中2Richmond,但budget有限,我去過温哥哥華4,5次,其它区又5熟,高貴林同列治文有無可比性呢?
講乜長篇其實想話我5系好熟溫哥华,但想置業。老公都5熟溫哥华。希望大家交流下,聽下你意見。

男爵府

我系網上見到一個高貴林樓盤The Village at Blue Mountain,有你無聽過?位置好嗎?

別墅

回覆:iris23407 的帖子

Hi, iris, 我都想囝入私校,eg Crescent Boys school, Upper Canada collage , etc. 但擔心非常難入,貴公子是否考這些private school? 仲有無其他好的private school 但ranking 並唔高?謝

男爵府

回覆:LC167 的帖子

我當時只報三藩市(有親人)同溫哥華私校。我犬兒成績麻麻不在講,運動音樂藝術樣樣不能,填form都知機會唔高,但又唔死心,主要系想佢boarding.SFO有2间收佢,但我想讀果間唔收.温哥华得—間boarding,全年全球roadshow 收生,我犬兒有報但梗系唔收。我無用agent,全部自己上网搞,但—d都5平。平均一間250美金報名费,美金500考試费。重有私校除左學費,仲expect你捐好多$$$。呢条數你讀私校要有心裡準備。

男爵府

你講呢2間應該系多倫多。重有你公子grade幾?好多私校grade10唔收。或者你成績好好學校會考慮。

別墅

回覆:iris23407 的帖子

謝謝回覆
Yes, those are in Toronto. 睇website 資料好似這幾間比較好及campus 比較大,校園大活動多是我覚得重要,我打算過去時佢應讀Grade 6.

男爵府

upper canada college好多人recommend,應該好,但我無硏究多倫多d學校。九成人都会選擇多倫多,比較多d選擇,又有多d就業機會。溫哥華住又貴,又难揾工。不過老公吾想去多倫多,我唔系公民,又未住過,全部料系上網揾,所以只能鎖定一個目標,否則無可能6個月内由構思到入学搞定。重要我人在香港,但長駐大陸。

男爵府

iris23407 發表於 15-1-25 17:32
我2014年初提議14歲有加藉身分(佢除左2歲去過一次)嘅仔考慮去加拿大讀書,佢话可以考慮,我農曆年就去左5 …
哦~~~你囝囝14歲就出國讀書,好獨立喎~~咁講返你想知既話提先啦…….咁地理上Coquitlam 同Richmond 就差好遠既~~由Coquitlam 揸車去Richmond,都要45mins架~~ Richmond 勝在多中式食巿,唔識煮飯,搵食都好容易。如果住近中心點, 唔洗揸車, 亦有Skytrain 可到。但相對其他地區,中國人既比例又會多d。個人覺得如果你囝囝英文唔好,又住Richmond, D朋友又係中國人多, 咁學英文又會比較慢D囉~~但如果英文OK, 咁就唔洗理呢個問題…而Coquitlam就好小中國野食, 但如果住近Coquitlam Centre, 咁都好方便既, 有幾間中式超市, 餐廳…生活所需,絕對無問題既~~~環境亦唔錯….Overall 黎講, Coquitlam 比起Richmond 係靜好多既, Richmond 旺好多。所以好睇個人需要既~~~
但你無提及買townhouse係打算出租定自住? 如果係你囝囝住, 佢返u-hill, 2區返學都唔方便喎~~~ 如果將來大學係UBC, 由Coquitlam 去,揸車都要成個鍾架~~因為我本身讀緊地產course, 都要由Coquitlam 揸去UBC上堂….係比較累囉~~~但如果讀SFU, 就方便好多, 搭巴士都到。如果Richmond去UBC, 揸車30mins, 搭車1 hr。去SFU, 揸車45mins , 搭車1:30hr….所以好睇你洗唔洗考慮囝囝返學問題~~~~
有無考慮其他區呢? 例如: Burnaby, Downtown, Vancouver?

PS: 純屬個人意見,只作參考

男爵府

iris23407 發表於 15-1-25 18:00
我系網上見到一個高貴林樓盤The Village at Blue Mountain,有你無聽過?位置好嗎?

嗯~~我知道大約邊度~~~我個人覺得普通,因為近Lougheed Hwy, 可能會有d車聲, 但亦代表交通方便, 比起住Coquitlam Centre, 出去外面近d~~~但我個人唔多鍾意果頭, 因為雜d, 比較多工業野係附近~~~同埋唔係大型builder起~~
PS:純屬個人意見, 只作參考!

首頁

尾頁

跳至