興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:k_szesze 的帖子

Thx,very good

男爵府

回覆:圖書館借的好書分享。

一切都是最好的安排

複式洋房

多謝分享!

大宅

大宅

回覆 ilovemiffy 的帖子

謝謝你的分享, 我也去了你的BLOG看小朋友的書單.
你為每本書都寫下點評, 很有心機.

我還發現你也有買一些簡體字的書給小朋友看.

想請教一下, 給小朋友看簡體字的書對他認中文字有沒有影響??? 還是你會有特別的處理方法??

還是你會以故事內容為首要考慮因素, 多於其文字是繁體或是簡體.

我正在猶豫應否給2歲的小朋友看簡體字的書. 謝謝!

大宅

回覆:bmb_2033 的帖子

2歲如未識字,睇簡體字冇問題,我買簡體字書因為平,有D出名的繪本可低至5元本,現在大陸的繪本印刷有些也媲美繁體版本,好精美,但價錢減價時可能係10幾20元或更低,但誠品要百幾元本,我為咗慳錢加想擁有,選擇買部份簡體繪本。

我真係好討厭教咁細的小朋友認字,繪本每幅圖都咁靚,故事內容又咁好,好值得慢慢欣賞,掛住認字,失去好多野。

我有將部分書整成繁體,但太花時間。放棄。

而家,我地先去圖書館借書,真係好鍾意,就會買繁體版。有小小喜歡的買簡體,為咗擴大小朋友的閱讀層面,科普類的書也買簡體。如果想培養小朋友的閱讀習慣,屋企都應有些書。

簡體書我只用來讀給小朋友聽,唔用來教認字。

我咁多年來,都只是讀,從不指字來讀,個人做法。

但為咗備戰小學面試,不能再逃避,要開始教認字,我會選用青田出版的我會讀系列,暑假先開始。

大宅

D

禁止訪問

大宅

因為我只讀繪本,唔教認字,所以我個仔仍是文盲一個。

如果教認字,就一定要用繁體,如果用簡體,小朋友真係問起個字,可解釋比佢聽是簡體,跟手寫返個正確字比佢睇。

大宅

多謝大家分享,
之前我都買過一套簡體字的繪本給小朋友看, 她真的指著我問是什麼字, 哈哈...
其實買國內簡體書真係又平又多選擇.

洋房

侯爵府

育兒性格勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

Good sharing. Thank you

首頁

尾頁

跳至