烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

我會建議整番中餐 !!! 因為老人家會覺得個仔出咗嚟同女朋友住,都有啖住家飯食,有啖湯飲,會放心好多,亦會對未來新抱大大加分 !!! 款式簡單唔緊要,唔係煮得好都唔緊要,最緊要有住家 feel !

對長輩嚟講,西餐比較 fancy,冇咁加分架~ 如你特別話未來 99 唔係咁鍾意你,不如藉此加分啦 ! 仲可以加插呢 d 以下對白,包加多幾分 :

「呢個我第一次煮,唔好食 auntie uncle 唔好見怪呀~ 我整o既時候咁咁咁... (講 d 難題出嚟,e.g. 唔知蒸幾耐,唔識睇 d 油夠唔夠熱)」正常未來 99 會搭咀,咁你可以扮乖向佢請教,佢實好開心 ! 加分 !
(呢招係即使佢地露出 "咩咁難食" o既樣或評語時,保持冷靜,亦可使用,大方得體又攞分 !)

建議餐單 :

青紅蘿蔔煲展
-- 去豬肉檔買 $35 豬展,菜檔買青紅蘿蔔各一條,雜貨舖買蜜棗南北杏。豬展洗淨切件,青紅蘿蔔刨皮切厚片,蜜棗洗淨,南北杏落一把手掌咁多的份量。煲一煲水,約 10飯碗份量,水滾丟晒 d 野落去,大火滾15-20min,轉細火煲 2hr
咸旦蒸肉餅
-- 去豬肉檔買 $25 碎肉,註明蒸肉餅用,叫佢幫你搞碎埋,去雜貨舖買一隻咸蛋。碎肉倒入淺碟,加半至一茶匙豉油,半茶匙糖,倒入咸蛋白,撈勻,咸蛋黃放正中間。煲水 (水量隨意,唔好太小煲乾水就得),水滾放入肉餅蒸 15min
叉燒炒蛋
-- 買一舊叉燒,切小粒,打3-4隻蛋。燒熱隻鑊,加2-3茶匙油,等一陣,倒入叉燒炒一陣,再加入蛋液炒至凝固
灼菜
-- 買一斤菜,返屋企洗乾淨,切 2 片薑。煲一大煲水 (水位要蓋過菜),加入薑,加 1 湯匙油,放菜入去灼 3-5min,夾條菜莖試味,如果夠淋就夾起,排整齊,淋上豉油

唔整叉燒炒蛋可以用焗爐整個檸檬焗鱸魚塊/龍利柳,凍肉舖或超市有得買。洗乾淨,用廚房紙抺乾,灑上鹽、黑胡椒,焗盤底搽少少油,放上魚塊,用錫紙蓋面,焗10min (焗爐火力個個不同,你要自己adjust),熟後擠上檸檬汁。

大宅

回覆:求救!男友父母上黎食飯~~

買條靚魚問埋魚檔蒸幾耐,炒條菜,煲個簡單如青紅蘿蔔湯,再叫ar媽幫你浸定隻白切雞,整定d薑蓉咪重好。西餐煮得幾好老人家都係覺得個仔無淡好食。
不過想當年我都係買齊野打邊爐ja

子爵府

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 熱血勳章 畀面勳章

其實真係中餐好d

冬瓜薏米冬菇粒湯
生熟薏米浸1小時, 大滾水, 加薏米/果皮/冬菇粒/冬瓜(連皮), 落曬所有野後再滾起, 轉細水煲1.5小時, 即成!

栗子炆雞煲
栗子用熱水陸下, 襯熱時用布包住滅殼, 用薑/蒜頭起鑊爆雞, 加醬汁(可買現貨)或自己調, 加栗子加京蔥, 成煲野煮熟曬就得, 即成!

蝦米蒸水蛋
蝦米浸透, 四隻蛋打散+兩碗凍熟水撈埋一齊, 備碟, 蝦米放底, 用隔呢放蛋醬, 再筆起d泡, 用鍚紙封面, 大火蒸三分鐘, 熄水, 焗20分鐘(其間唔好開爐cover), 即成!

蒸魚
蒸完魚, 蔥花+熟油淋面即成!

蒜蓉炒菜

甜品-蕃薯糖水/腐竹糖水 (如唔想煲湯)
薑+蕃薯+黑糖, 煲起即成!
腐竹浸淋, 大滾水, 加冰糖煮溶後+腐竹, 熄火+蛋醬, 即成!

子爵府

引用:Quote:原帖由+alicemic+於+14-08-13+發表港

原帖由 alicemic 於 14-08-13 發表
補相
點整架?

複式洋房

但係我男友鍾意食西餐喎...

我見你地好多個都話整意粉,禽晚成功整左一次,有少少淋,大概上 OK!多謝你地!

今日會試下午會試下整焗雞!

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

回覆 joeyhk12 的帖子

睇完個食譜,俾個佢,最後睇埋張相,俾多十個

男爵府

個人都係覺得中餐易煮d, 其實我有個更正既提意, 似乎呢度仲未有人提出過, 就係登登登登……打邊爐! 好好考慮下啦!

男爵府

引用:個人都係覺得中餐易煮d, 其實我有個更正既

原帖由 suki224 於 14-08-16 發表
個人都係覺得中餐易煮d, 其實我有個更正既提意, 似乎呢度仲未有人提出過, 就係登登登登……打邊爐! 好好 ...
我認真架!材料包新鮮啦!

伯爵府

有jm提議凍湯,當年同99住,我整過一次青瓜凍湯,因為c6去旅行時試過超鐘意,但99話青瓜凉,湯凍無益,煑甘耐話咁耐,之後話左幾日,從此我放棄了凍湯,太大陰影

禁止訪問

複式洋房

christy-chan 發表於 14-8-16 23:02
如果我係奶奶,
我會希望未來新抱的飲食習慣是健康的,
因此有魚,有肉,有菜,有瓜,有時令水果便可以了。 ...
呢個好意見喎!冇諗到健康問題!多謝你!

改改個組合先...

男爵府

打邊邊啦

男爵府

白灼蝦,炒菜,蒸魚,雞煲(現成醬料,百佳大把)加多啲青椒芹菜之類

複式洋房

因為男友鍾意食西餐,所以我都按原定計劃整左西餐。(提供中餐食譜既各位姐妹,多謝你地,但唔好意思呀)

到今日為止,我試左四樣野,分別係

1. rose-mag 介紹既白酒煮蜆
呢個唔知邊度失敗左,唔知係我隻白酒有問題,定係個食譜有事,酸酸地既
食譜︰ http://icook.tw/recipes/65654

2. 薯仔焗小雞腿
食譜︰ http://lively.com.hk/tray-bake-chicken-drumsticks-with-potatoes/
呢個超成功!男友試食俾我 9 分!
男友從來未試過咁讚我既手勢!暫定呢個係其中一味!

3. Joey622 介紹既藍青口意粉
食譜︰ http://www.baby-kingdom.com/foru ... amp;fromuid=1624482
呢個OK,候選!

4. susumi123 介紹既千層麵
食譜︰ http://www.baby-kingdom.com/foru ... amp;fromuid=1624482
整到一半放棄左,單睇文字,呢個對我黎講太難

2號就一定會整喇,1號或者重做一次,又或直接做3號。
另外我心思思想試整 羅勒香草醬蕃茄扁意粉
http://lively.com.hk/basil-pesto-linguine/
因為佢個雞好成功,我想試下佢個意粉得唔得

男爵府

joeyhk12 發表於 14-8-15 14:08
其實我同未來99 既關係有少少微妙,佢唔算好鍾意我,但又唔會當面講任何野。
佢只係覺得個仔瘦左/肥左/唔精 ...

其實你唔使太緊張既, 如果結左緍, 應好有好多" 突激測驗"

我無同居過, 結緍前都無乜入過廚房 (當然基本煲飯, 煮麵係無問題, 係唔多識攪D餸)

我係緍後先開始煮的, 99 係睇死我會餓死佢個仔, OR 日日食外賣嗰只, 但又明知我&老公有帶飯都係咁諗!!

初初99 會突然上來話食飯, 話我地食乜, 佢食乜, 加多雙筷子啫 (下午同你講, 晚上來嗰只), 食過幾次都無改變諗法, 直到一次做節, 叫晒佢D 親戚上來食飯," 成廿人 (其實無位坐架, 大家幾個鐘係"罰企架"), 我&老公2個人煮到廿人食的既 (無任何外賣), 食得飽, 之後先無係佢口中聽到話我連最幾基煮餐飯都唔得!

註: 我99都唔係日日煮嗰D..... 好唔好食......, 睇佢心情啦, 有時好正常, 有時 .......

最主要知你未來6299食乜, 初初, 簡簡單單OK, 太勁,下次走晒樣仲"須", 加油噢
佢地永遠都覺得D 新袍係會 "餓死佢個仔"架啦!
29/08/2014, BB born @w14. We will always love  you & hope you rest in peace  

複式洋房

KE11 發表於 14-8-17 21:56
佢地永遠都覺得D 新袍係會 "餓死佢個仔"架啦! ...

冇錯喇冇錯喇,終於搵到人同我一感受喇!
99 永遠冇講出口,但收埋係眼神入面果句就係"我會餓死佢個仔"呀!
我個男友永遠都覺得係我多心咋!!!!!

我終於搵到同伴喇!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

joeyhk12 發表於 14-8-17 05:15
因為男友鍾意食西餐,所以我都按原定計劃整左西餐。(提供中餐食譜既各位姐妹,多謝你地,但唔好意思呀):goo ...

你個白酒煮蜆食譜有少少怪,又白酒又味醂,唔西唔日咁。
我之前出過幾個有關煮海鮮帖,你可以睇下呢一個,材料簡單又易整,
仲唔駛點落調味,純食材天然風味,健康D。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6064212&extra=&page=1

#20 白酒青口
#22 清酒煮蜆

P.S. 唔記得講白酒隻隻味道有不同,有D會DRY D,有D會甜D,我自己較喜歡清酒,
但你最好都問下未來6299飲唔飲得酒,會唔會唔鍾意酒味,另外中式酒同西式酒唔同,
鍾意玫瑰露紹酒未必鍾意白酒紅酒。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

複式洋房

rose-mag 發表於 14-8-18 04:05
P.S. 唔記得講白酒隻隻味道有不同,有D會DRY D,有D會甜D,我自己較喜歡清酒,
但你最好都問下未來6299飲唔飲得酒,會唔會唔鍾意酒味,另外中式酒同西式酒唔同,
鍾意玫瑰露紹酒未必鍾意白酒紅酒。 ...
唔該你呀,睇完你講,我去試支酒,原來真係支酒既問題~~
我聽日會用你個食譜試多一次!

99 星期四上黎喇,我要加油!

大宅

我都想整西餐

侯爵府

中餐:冬瓜煮魚肉釀豆卜,節瓜咸蛋湯,蒸蒜蓉茄子,豉油煎中蝦

首頁

尾頁

跳至