自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:Quote:原帖由 rm_hk2001 於 15-04-13 發表

原帖由 ilovemokmok 於 15-04-13 發表
又係蝦媽媽,我覺得好多小真朋友真係好醒,在外乖巧,只係在家蝦媽媽,點解呢,我身邊見唔少,我好奇,問過有啲答無呀,唔知,有啲賴阿媽煩,但覺得啲答案好hea,真係好想知到底媽媽做錯咩

子爵府

引用:Quote:原帖由 rm_hk2001 於 15-04-13 發表

又係蝦媽媽,我覺得好多小真朋友真係好醒,在外乖巧,只係在家蝦媽媽,點解呢,我身邊見唔少,我好奇,問過有啲答無呀,唔知,有啲賴阿媽煩,但覺得啲答案好hea,真係好想知到底媽媽做錯咩

子爵府

子爵府

侯爵府

回覆:ilovemokmok 的帖子

帶她出去平估 會唔會專注不足

男爵府

引用:Quote:原帖由+mimuib+於+15-04-13+發表希望

其實我有時都覺,佢幼稚園時真係分唔到,bdpq全部撈亂,ftr可以左右掉轉但覺得冇問題,但見健康院姑娘話佢 ...
其實有時做父母真係好頭痛,好難分究竟曳定真係有問題,我自己就如果發現有唔妥,就唔好俾藉口自己,話遅d冇事之類,會唔會專注問題,會唔會情緒問題,總可過miss左小朋友嘅治療黃金期

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:阿女初小,明知有功課唔會去做,永遠都係走

阿女初小,明知有功課唔會去做,永遠都係走左去玩,要鬧先去做。做時又唔專心,一路做一路玩,要做成四、五 ...
同病相憐 我上次先掉左佢d功課去垃圾桶

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

阿女初小,明知有功課唔會去做,永遠都係走左去玩,要鬧先去做。做時又唔專心,一路做一路玩,要做成四、五 ...
同病相憐 我上次先掉左佢d功課去垃圾桶

大宅

回覆:ilovemokmok 的帖子

小一啫,家長同小朋友都是適應期,唔洗太唔開心架!

小朋友可能有鏡字問題,或其他問題,家長可嘗試比小朋友評估下,嘗試問問學校社工,或健康院,睇下邊方幫到忙

小朋友做咁耐功課好辛苦架,佢做唔晒,都唔好比佢做到太晏先訓,唔係明天就無精神上堂聽書,放學會一樣都係唔識,對住功課發夢,和在做功課問問小朋友係咪唔識,邊方面唔識,教下小朋友,在初小,家長要幫助小朋友多小小

有以下小小建議,希望幫到你同小朋友

1.嘗試放學回家後,比佢休息15-20分鐘,才開始做功課(休息,唔係玩,只可以坐或食小食.去洗手間)

2..嘗試比一個安靜的環境陪佢做功課,唔好有電視,玩具,遊戲機,電話,食物

3.每隔30分鐘休息5-10分鐘(同樣只可坐,食小食,去洗手間)

4.做功課前定下目標時間完成功課,(最初2-3小時.之後慢慢減).如目標時間內完成有小獎勵,及口頭獎勵,讚!

5.家長自己定下時間,如時間內未完成功課,放棄,訓

6.和小朋友一起定下目標合約,最初在2-3日內沒欠交功課有大獎品,(獎品一同商量,要是小朋友喜歡,家長又接受的),如做到了,之後慢慢加日數,3-4日,之後一星期咁加

7.家長在最初不要要求小朋友做功課做得好好,做得對,寫得靚,完成到便可!

手機用戶,不要點評.謝謝

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 feclagnes 於 15-04-14 發表

原帖由 ilovemokmok 於 15-04-14 發表
青春期?
小一咋喎?
唔係中學開始?
我睇錯左初中,後尾睇番先知係初小

水晶宮

你向學校社工請教點教女啦。
你囡囡好有性格,又有主見,係有潛質的聰明女,可能要用不一樣的方法,唔係general 的方法可以攪得掂。呢度只睇到你囡囡的言行和反應,見唔到你點handle,比唔到specific 的意見。

水晶宮

ilovemokmok 發表於 15-4-13 23:12
都好,听日開始試
你囡囡已經咁硬頸,明明見到錯(e.g. Climd)都唔改,你仲用罰的方式?比你罰到一次、兩次,又點?到了某天,佢堅唔理,情願唔去街、唔睇電視,咩都唔要,同你鬥氣,你仲有咩板斧?
我唔係唔贊成罰,但要睇情況。
輕率地出招,失效的話,情況只會更差。

男爵府

引用:Quote:原帖由+阿流+於+15-04-13+發表佢認為

好似今日咁,寫個climb字,佢寫成climd,叫佢睇書睇下有咩錯,佢睇完明知自己唔岩,都話咁個climb字有d音丫 ...
但老師寫紅筆叫佢改正,佢唔會發老師脾氣吧!咪由佢俾老師改。改左返黎再同佢講道理

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 叉燒媽咪 於 15-04-13 發表由

佢已經幾乎日日欠野,差不多日日上天台罰企,佢已經同我講話好驚,但依然繼續欠。手冊可以只寫一樣,其餘空 ...
如果佢日日欠,老師仲幫佢諗解決方法,最低限度叫隔離同學對手冊篤住佢抄手冊

男爵府

醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 畀面勳章

我囡都係咁...小一

水晶宮

ava_va 發表於 15-4-13 23:39
我未有小朋友,純個人意見,我自己做野&溫書都有時集中唔洗到,睇書話人其實集中到2個鐘已經ok,每日只係可 ...
小朋友6歲,專注力大概只有十分鐘乍,做2小時才休息,太長啦。我囡囡都係專注力弱,我都係參加學校舉辦的講座,才知原來小孩的專注力係咁短,自此,我就接納孩子成日坐唔定呢個情況,及在做功課、溫習時作出適當的調整,例如做15分鐘的抄寫,就停下來,畫一幅畫之類。遇上孩子喜歡的科目,就可以長一點。

禁止發言

回覆:求助,我已經唔知應該點教女

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔做就由佢欠交!比老師罰!

若要人不知 唔好咁低B !  : P

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 ilovemokmok 的帖子

大d會好d, 可能未適應, 我阿仔小一都成日寫漏, 小二開始好dd, 加油!

男爵府

Same here, 我個仔小一,日日打架咁,所有JMsuggest既方法都試過,小朋友就係一幅i dint care既樣,連老師都話根本係性格,attitude既問題,你做也都改變唔到d乜,唯有等佢自己開竅。
不過佢都慢慢有進步,由年頭完全唔識溫書,經常唔合格,到依家佢自己溫,每次都有8-90分,雖然做功課依然攞命,但起碼有點安慰。希望到小二,功課都自己會攪掂

首頁

尾頁

跳至