醫護健康

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-05-14 發表

原帖由 ladynana 於 15-05-15 發表
一講到離開真是好傷感! 我爸走了剛半年到而家諗起佢時個心都仲好痛。雖然我日日放工都有探佢,但我都後悔個 ...
其實由知道係癌症到依家都只係三星期,當時真係好難過,不過到依家已經放低咗

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-05-14 發表

原帖由 prissy 於 15-05-15 發表
你爸爸真勇敢!我爸又悲觀,又成日發我媽脾氣,搞到我媽要照顧佢之余仲要受佢氣

...
我爸個時都係個人好燥底,成日好小事就鬧人。

而家諗起佢個時仲有中氣鬧人發脾氣時已經好好了。
最後2星期佢已經無咩力氣同精神去理所有事,終日昏昏睡咁分唔清係攰定唔精神

男爵府

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-15 發表一

原帖由 mercy_mama 於 15-05-15 發表
其實由知道係癌症到依家都只係三星期,當時真係好難過,不過到依家已經放低咗

...
我爸爸由我知道佢確診到離開只有2個多月,我都未有時間適應已經再受佢離開既打擊 ,好唔捨得佢

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-05-15 發表

原帖由 ladynana 於 15-05-15 發表
我爸爸由我知道佢確診到離開只有2個多月,我都未有時間適應已經再受佢離開既打擊 ,好唔捨得佢

...
唔好難過!
你爸爸知你掛住佢,佢已經好安慰!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

別墅

回覆:ladynana 的帖子

唉,我真係唔敢想象佢最後的日子點,好怕面對

男爵府

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-15 發表我

原帖由 mercy_mama 於 15-05-15 發表
唔好難過!
你爸爸知你掛住佢,佢已經好安慰!
感謝你的安慰,大家都要加油啦~

男爵府

引用:唉,我真係唔敢想象佢最後的日子點,好怕面

所以一定要珍惜相處時間,襯佢仲好精神時多d陪佢傾計,做想做的事。

子爵府

引用:Quote:原帖由 prissy 於 15-05-15 發表唉,

原帖由 ladynana 於 15-05-16 發表
所以一定要珍惜相處時間,襯佢仲好精神時多d陪佢傾計,做想做的事。
不要傷心,你爸知你的孝心。你也要加油!

也謝謝你對我們這群的支持!

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

男爵府

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-16 發表所

原帖由 Jennie 於 15-05-16 發表
不要傷心,你爸知你的孝心。你也要加油!

也謝謝你對我們這群的支持!
不用客氣,大家都是同路人,好明白呢段時間係好難過,共勉之!

珍珠宮

你們的家人在什麼情況下入醫院?照CT 要排期幾耐?thx

男爵府

引用:你們的家人在什麼情況下入醫院?照CT 要排

原帖由 Minnie2010 於 15-05-17 發表
因為中風入院check到

男爵府

引用:唉,我真係唔敢想象佢最後的日子點,好怕面

我爸爸firm咗下星期二開始一連三日的第一針化療,想星期六同佢去食自助餐,但又怕佢食完唔舒服,影響化療

子爵府

引用:Quote:原帖由 prissy 於 15-05-15 發表唉,

原帖由 mercy_mama 於 15-05-18 發表
我爸爸firm咗下星期二開始一連三日的第一針化療,想星期六同佢去食自助餐,但又怕佢食完唔舒服,影響化療

...
我朋友乳癌前都大吃一頓後才治療,但切記食生野,比多些十卜佢,必定走得過,記得問醫生囉定隻靚d 止嘔藥,怕副作用辛苦。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

別墅

引用:你們的家人在什麼情況下入醫院?照CT 要排

原帖由 Minnie2010 於 15-05-17 發表
我爸係周身痛,氣促,訓唔到覺幾個月,到發現腳腫先覺得大件事入院!CT如果係政府排隨時排個幾月!醫院會俾張出面照CT嘅list俾你,你可以自己打去問價錢同幾時有得照,通常都系兩三日就有。我個間仲要知係醫院介紹有75折!

別墅

回覆:有冇家中長者有肺癌可分享

今日同我爸去左廣華睇謝國材中醫,希望可以令到我爸冇甘辛苦!醫師話我爸個病好復雜

子爵府

引用:今日同我爸去左廣華睇謝國材中醫,希望可以

原帖由 prissy 於 15-05-19 發表
今日同我爸去左廣華睇謝國材中醫,希望可以令到我爸冇甘辛苦!醫師話我爸個病好復雜

...
好多人都話謝國材醫癌都好呀。加油!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆 Jennie 的帖子

想問下你去邊到可以租借氧氣機呀? 我62 在3月份都確疹末期肺癌, 現在接受電療中, 佢成日都咳, 條氣又唔係咁暢順咁! 所以我都建議佢租下氧氣機吸下都好

大宅

回覆:mercy_mama 的帖子

加油啊!我爸爸一月初確疹第四期肺癌,已擴散盆骨和琳巴,現在在公立醫院做了四針化療(本來安排做六針),照pet scan看看化療成效,發現竟然所有癌細胞冇曬,癌指數由18K降至零,非常感恩!
所以唔好灰心啊!

貓貓6299    發表於 15-7-4 20:37

男爵府

引用:加油啊!我爸爸一月初確疹第四期肺癌,已擴

原帖由 julialiu 於 15-05-21 發表
加油啊!我爸爸一月初確疹第四期肺癌,已擴散盆骨和琳巴,現在在公立醫院做了四針化療(本來安排做六針), ...
知道,多謝鼓勵!
其實我好佩服我爸爸的勇氣。
我星期六一家會同爸爸去食buffet,預祝抗癌成功!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:加油啊!我爸爸一月初確疹第四期肺癌,已擴

原帖由 julialiu 於 15-05-21 發表
加油啊!我爸爸一月初確疹第四期肺癌,已擴散盆骨和琳巴,現在在公立醫院做了四針化療(本來安排做六針), ...
你爸爸幾歲呀?

我爸爸7x,醫生唔建議佢化療

首頁
12345...10

尾頁

跳至