婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:家用問題(純呻)

其實你應該要同你c6傾,比唔比比幾多都係你c6決定!

男爵府

大家都叫你揸數啦,唔好係到數啦,我都覺得你持家有道,數口咁精,最重要你有存款係到,學99咁,全包。

男爵府

引用:Quote:原帖由 YeeY 於 15-05-13 發表我覺得

原帖由 小魔女bb 於 15-05-14 發表
的而且確仔養父母係天經地義,但係咪要睇下點養呢?我以前從來都唔過問,因為我有工作,就算點都有我撐住, ...
仔女係你,佢的將來點解要做阿爺去打算?你62養到仔大女大,責任已盡,係咪你諗多左?你養唔養佢,我諗都係佢仔問題,唔係要你去諗囉。

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-05-14 發表的

原帖由 j947 於 15-05-14 發表
仔女係你,佢的將來點解要做阿爺去打算?你62養到仔大女大,責任已盡,係咪你諗多左?你養唔養佢,我諗都係佢 ...
仔女係我,我從來冇要佢負責,我只係覺得,佢應該諗,佢責任已盡,但是我地既家庭才剛開始,我地也有我地既責任,我們並不是提款機,不是佢想要多少都有!如果父母必定要仔女將來照顧自己,那我覺得生孩子出來只是一種回報……

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 15-05-14 發表的

原帖由 j947 於 15-05-14 發表
仔女係你,佢的將來點解要做阿爺去打算?你62養到仔大女大,責任已盡,係咪你諗多左?你養唔養佢,我諗都係佢 ...
希望你唔好介意,我唔係想刻薄我62,我也曾經供養過62,因我曾當佢係半個爸爸,只是為何發展到依家呢個情況,實在太長篇。錢財方面,應使的我從不吝嗇,至於持家有道,數口精明呢啲說話,我諗每個成為人地太太或媽媽之後,要背負整個家庭時,就會慢慢學懂……在我搬家前,我是不會要求開口揸數,如我開口,我知會傷佢自尊,那到時傳開去就不只是我地家既問題,這只會令我老公難做,所以我才上來呻下

男爵府

其實你老公大概俾到幾錢你? 反正呢度大家都唔識,拎個人工出黎俾大家幫你諗諗點解決問題

大宅

一萬家用?日日九大鬼咩

4大1細,$500買到一個星期餸仲可以食到倒。
一個月$2000

水電煤$500 一個月

$2500有得食有得涼冷氣

你加埋屋租最多咪$5000

大宅

引用:其實你老公大概俾到幾錢你? 反正呢度大家

原帖由 chu_peipei 於 15-05-14 發表
其實你老公大概俾到幾錢你? 反正呢度大家都唔識,拎個人工出黎俾大家幫你諗諗點解決問題

...
你講係比家用後仲有幾錢比我??講我老公個收入先,佢份工係多勞多得,有返工先有錢,收入最高時,都試過三萬,但最低時只萬二,拉返條數每月差唔多兩萬啦~好似新年咁,佢既工作會比大陸假期影響,所以都會放成半個月至一個月,咁呢段日子就冇收入囉~因為今日唔知天日事,佢試過突然放幾日到十幾日,想返都冇得返,所以得佢一個搵錢時,我地對錢會著緊啲,敏感啲……

大宅

引用:一萬家用?日日九大鬼咩4大1細,$500買到一

原帖由 ymancwm 於 15-05-14 發表
一萬家用?日日九大鬼咩
其實係咪個個ftm都係計到呢個數?我個女啲同學家長都係咁講……另外想請問你平時煮咩多?

男爵府

2018復活節勳章

你62咁後生??? 56都未夠資格申請生果金, 7千有3千交租水電煤, 剩返4千......你預佢有幾多係零用錢? 4千包一餐計埋佢零用緊係少啦....

大宅

回覆:小魔女bb 的帖子

但係妳老公點睇先? 就咁睇妳老公搵得唔多,比一萬佔的比例都好大。。。 最好的方法真係只比零用62, 其他妳搞掂晒。

大宅

引用:你62咁後生

原帖由 bubblew326 於 15-05-14 發表
你62咁後生??? 56都未夠資格申請生果金, 7千有3千交租水電煤, 剩返4千......你預佢有幾多係零用錢? 4千包一 ...
家用只for屋企,零用錢分開比,有三千。佢話佢56歲,有問題?

大宅

引用:但係妳老公點睇先

原帖由 tabletable2015 於 15-05-14 發表
但係妳老公點睇先? 就咁睇妳老公搵得唔多,比一萬佔的比例都好大。。。 最好的方法真係只比零用62, 其他妳 ...
同老公傾過,佢話佢爸講話每日淨買送都要百幾蚊,咁唯有辛苦啲,唔放假,返到幾多就幾多,咁我地自己再慳啲囉…

大宅

講真一家唔知一家事 , 但你計條數無計埋零用錢比你 62 喎 ?

你 62 賭真係唔 OK , 所以你不如同你 C6 講 , 你宜家都係 FTM , 你自己揸番數 , 屋企 D 野你自己攪掂 , 每月比番 D 零用你 62 就算 , 否則我驚你 62 真係輸晒 D 家用 ~

大宅

回覆:candy-chiu 的帖子

可以理解樓主的concern...如果62有實際需要(eg. 睇醫生,住老人院),自己點慳都可以, 但如果係大洗爛賭的話就真係接受唔到。。。

自己揸數啦,62只收零用,到時他有得住,有得食又有零用,其實已經ok

男爵府

我都贊成只俾零用你62,我認為純零用應該120-150蚊1日,始終養到你老公咁大,冇理由要老人家慳住咁駛錢既。

伯爵府

回覆 小魔女bb 的帖子

睇左咁多姐妹回覆,其實你都知道有問題,不如叫老公搬走再自己揸返家用條數,至於62個邊每月同外母一視同仁收3000零用錢就算。雙方父母都係養大仔女,無理由大細超既,除非你c6揾好多就另計。

另外你唔係做衰人,只因有以下幾點要顧慮:
你62有爛賭紀錄,
又有99揸數對比,
你老公收入不穩定,
你無收入仲要養2個小朋友。

男爵府

引用:Quote:原帖由 devil621 於 15-05-13 發表咁

原帖由 小魔女bb 於 15-05-14 發表
我有個朋友,佢都係比5000個99,個99幫佢湊埋仔,每日仲三送一湯。佢話我62根本就冇可能用到咁多錢

...
不如你地自己申請一間啦,雖然唔知等幾耐,但起碼終有一日可以有自己屋企,一係就學似其他JM建議,剩係比零用62,假設62要$4000,咁你c6同其他兄弟夾,租,水電煤你老公交囉,跟住你自己買餸煮飯,如果62唔啱口味,叫佢自己買外賣又好,出去食又好,反正比咗零用佢,由得佢點使

大宅

謝謝大家,我試下同老公再傾下,睇下點解決,只希望到時唔好比人指指點點……

洋房

我支持樓主你嫁~果d所謂咩野老公比幾多老人家都唔關你事...
又話乜野有孝心唔係愚孝....
佢地根本係針唔桔到肉都唔知痛, 佢地老公一個月分分鐘搵七萬至十幾萬~
當然可以輕輕鬆鬆講風涼話....

老實講, 佢要供養佢老豆, 你唔洗供養你父母咩???
人地老豆就大哂呀???
幾多賤格老豆每個月比果少少錢(可能5分之一)返屋企, 自己就洗哂大部份錢(五分之四)...
到頭來, 個仔大左喇!~~就要搵錢比佢享福呀??唔好傻喇~~
你老公比幾多絕對關你事喇~一個家庭兩人既收入係共同計算嫁ma~
更何況依家變左一個人做野, 咁多口子食飯, 你介意都好正常...

當然,如果你老公一個月搵得多既, 佢比多d佢老豆都無問題, 問題係你老公搵得唔多ma~講真, 將來小朋友無喇喇有咩頭暈身熱, 都要用錢, 所以儲多筆錢都好正常~

首頁
12345...7

尾頁

跳至